Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές στη Δράμα
47 ημέρες απομένουν για
τις Αυτοδιοικητικές εκλογές
► Τι χρειάζεται να ξέρουμε για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023
► Πώς ψηφίζουμε στη Δράμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
► Για πέντε χρόνια η επόμενη αυτοδιοικητική θητεία, σε Περιφέρεια και Δήμους
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΕΝΑ και λιγοστεύει το πλήρωμα του χρόνου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 στην Ελλάδα. Πλέον, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από καιρό και βρίσκονται στο κυνήγι του σταυρού, προκειμένου η κάλπη της πρώτης Κυριακής, να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ ο δεύτερος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.
Για να εκλεγεί ένας συνδυασμός από την πρώτη Κυριακή, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους Δήμους, θα πρέπει να λάβει 43% + 1 δηλαδή, συν μία ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει δεύτερος γύρος.
Όσοι συνδυασμοί δεν συμπληρώσουν αυτό το ποσοστό, τότε οι δύο πρώτοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά, θα πρέπει να συμμετάσχουν στο δεύτερο εκλογικό γύρο στις 15 Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι, οι δύο πρώτες παρατάξεις θα πρέπει να περιμένουν τη δεύτερη Κυριακή για να δουν πόσους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους εκλέγουν, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις θα έχουν ήδη εκλέξει τους συμβούλους τους, όπως θα διαμορφωθεί από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβουν.
Πόσες ψήφους βάζουμε
Όσον αφορά τον τρόπο που ψηφίζουμε και βάζουμε σταυρούς, θα πρέπει να πούμε ότι στο Δήμο Δράμας βάζουμε μέχρι και 4 σταυρούς, ενώ για τους υπόλοιπους μικρότερους Δήμους (Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης) βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς.
Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκεί βάζουμε μέχρι 2 σταυρούς.
Στα πέντε χρόνια η θητεία
Πλέον, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η διάρκεια της θητείας των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων θα είναι πενταετής, η οποία είχε ισχύσει και παλαιότερα μεταξύ 2014 – 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
Αυξήσεις και μειώσεις συμβούλων
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, αυτή τη φορά έχουμε ορισμένες αλλαγές, όσον αφορά τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στο Νομό Δράμας.
Αν και ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί αναλυτικά με σχετικό ρεπορτάζ νωρίτερα τον Αύγουστο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, λόγω της καταγραφής του πληθυσμού το 2021, ο Δήμος Δράμας αυξάνει κατά δύο τους δημοτικούς συμβούλους του, από 33 έδρες πηγαίνει στις 35 έδρες.
Αντίστοιχα, όλοι οι άλλοι Δήμοι μειώνουν κατά δύο τις έδρες τους: Στο Δήμο Δοξάτου θα έχουμε πλέον 25 έδρες, στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου θα έχουμε 19 έδρες, στο Δήμο Παρανεστίου θα έχουμε 15 έδρες και στο Δήμο Προσοτσάνης θα έχουμε 25 έδρες.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, οι σύμβουλοι από 51 που είναι σήμερα μειώνονται στους 45 και η Π.Ε. Δράμας θα εκλέξει 7 έδρες συνολικά.
Αυτό σημαίνει ότι εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες.
Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.
Αύξηση υποψηφίων
Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυξάνεται και ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη
Επίσης, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.
Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο.
Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.
Ηλεκτρονική κατάθεση
Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.
Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.