Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Δράμας
Οι Δραμινοί «αγκάλιασαν» το νέο
βιβλίο της Δραμινής συγγραφέως
Πολύνας Μπανά «Μικρές Ρωγμές»
► Παπαγγελής: «Μια συλλογή διηγημάτων, τα οποία με τρόπο ιδιαίτερα εύγλωττο και ρεαλιστικό αναφέρονται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία»
► Βασιλειάδης: «Μια σειρά μικρών σε έκταση ιστοριών, που επιτρέπουν τόσες πολλές και σε τόσα πολλά επίπεδα αναγνώσεις»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ πραγματικά κατάμεστη αίθουσα, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου, το νέο βιβλίο της Δραμινής συγγραφέως και δικηγόρου Πολύνας Μπανά, «Μικρές Ρωγμές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νίκας».
Η Πολύνα Μπανά, γνωστή δικηγόρος της πόλης μας, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι και το τέλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.
Την κεντρική παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, ενώ στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν και μίλησαν για το βιβλίο, οι κ.κ. Βασίλης Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ, Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και ο Δραμινός συγγραφέας κ. Βασίλης Τσιαμπούσης.
Επίσης, ένα σύντομο διαδικτυακό μήνυμα για το νέο βιβλίο της κας Μπανά, έστειλε ο γνωστός συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης. Διηγήματα από το βιβλίο διάβασε η Δραμινή δικηγόρος Ευθυμία Λαζαρίδου, ενώ τέλος, η τσελίστρια Βάσω Ζήσου, ερμήνευσε πρωτότυπες συνθέσεις τους Δραμινού μουσικού Δημήτρη Δοξάκη.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Παπαγγελής σημείωσε ότι «πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, τα οποία με τρόπο ιδιαίτερα εύγλωττο και ρεαλιστικό αναφέρονται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τα ήθη της, τις συνήθειές της, τις πλευρές, τις όχι τόσο ευχάριστες πολλές φορές. Όταν τα διαβάσει κανείς στο σύνολό τους, αναγνωρίζει πολύ εύκολα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε, τους χαρακτήρες που μας περιτριγυρίζουν. Η Πολύνα Μπανά ορισμένες φορές αντιμετωπίζει τα πράγματα με έντονη ειρωνεία, θα έλεγα και με έντονα κριτική ή και σατυρική διάθεση».
Με τη σειρά του, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι οι «Μικρές Ρωγμές», είναι «μια σειρά μικρών σε έκταση ιστοριών, που επιτρέπουν τόσες πολλές και σε τόσα πολλά επίπεδα αναγνώσεις που κατάφεραν να φέρουν πολλούς ειδικούς, μελετητές, κριτικούς και φιλαναγνώστες, να συζητήσουν πάνω στο συγκεκριμένο βιβλίο, στη συγκεκριμένη συλλογή».
Από την πλευράς της, η συγγραφέας του βιβλίου κα. Μπανά, μιλώντας στον «Π.Τ.», δεν έκρυψε τη χαρά της για την μεγάλη αυτή εκδήλωση, επισημαίνοντας: «Είναι μια λογοτεχνική βραδιά από αυτές που συνηθίζουμε να διοργανώνουμε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας με την ιδιαιτερότητα ότι αφορά σε δική μου λογοτεχνική δουλειά, στο νέο μου βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων “Μικρές Ρωγμές”, που κυκλοφόρησε τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη η χαρά μου, δεν το κρύβω. Μπορεί να έχω πάντα χαρά, όταν μιλάμε και έχουμε βραδιές αφιερωμένες στη λογοτεχνία, αλλά όσο να το κάνουμε, ανθρώπινο είναι, εδώ υπάρχει μια επιπρόσθετη διάσταση», ενώ τέλος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, καθώς και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Στο σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο συγγραφέας κ. Χωμενίδης, σημείωσε ότι «η κα. Μπανά είναι μια έμπειρη πεζογράφος, η οποία ξέρει τι θέλει να πει και κυρίως ξέρει πώς να το πει, πώς να το γράψει. Οι μικρές ιστορίες δίνουν πολυπρισματικά την εικόνα, την ανατομία, μιας ολόκληρης πόλης, μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το βιβλίο αυτό διαβάζεται νεράκι, ρουφιέται. Δηλαδή ξεκινάς την πρώτη σελίδα και δεν το αφήνεις μέχρι να φτάσεις στην τελευταία. Αυτό είναι το χάρισμα του πεζογράφου, αυτό είναι το δώρο για τον αναγνώστη. Νομίζω ότι αν κάποιος θα ήθελε να δει, να καταλάβει, τι ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας στη φανταστική πόλη, η οποία τόσο μοιάζει με τις αληθινές πόλεις, που περιγράφει η κ. Πολύνα Μπανά και που ζούμε όλοι, θα αρκούσε να εγκύψει στις ιστορίες της. Δεν θα βρει μέσα ίχνος ωραιοποίησης, ίχνος σεμνοτυφίας, ίχνος πουριτανισμού. Θα βρει αντιθέτως αλήθεια, οξύτητα, ένταση. Είμαι πολύ χαρούμενος που το διάβασα και που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για αυτό το βιβλιαράκι».