Home > νέα > Οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι σχεδόν ξεπούλησαν το Καθολικό Πάσχα ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας Μιχ. Ψαλτικίδης

Οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι σχεδόν ξεπούλησαν το Καθολικό Πάσχα ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας Μιχ. Ψαλτικίδης

Προσπάθειες να κρατηθεί χαμηλά η τιμή στον καταναλωτή

Οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι σχεδόν

ξεπούλησαν το Καθολικό Πάσχα

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας Μιχ. Ψαλτικίδης

► Η Ελλάδα θα καλυφθεί κυρίως με εισαγωγές από τη Ρουμανία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ένα από τα βασικότερα σημεία για τον καταναλωτή τις ημέρες του Πάσχα, είναι και η τήρηση του εθίμου με τον οβελία, με το αρνάκι και το κατσικάκι. Είτε στο φούρνο, είτε στη σούβλα, οι Έλληνες θα τιμήσουν για άλλη μια φορά το έθιμο και ήδη έχουν ξεκινήσει στη αναζήτηση μιας καλύτερης τιμή στο κρεοπωλείο της γειτονιάς ή στο σούπερ μάρκετ.

Ένα ζήτημα που υπάρχει τη φετινή χρονιά, είναι ότι το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει πολύ αργά σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς είναι στις 5 Μαΐου, ενώ το Καθολικό ήταν πριν από ένα μήνα περίπου.

Για το λόγο αυτό, όπως είχε ήδη γράψει και ο «Π.Τ.», η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είχε ήδη πουλήσει για το Καθολικό Πάσχα και πλέον έχουν μείνει ελάχιστα, κυρίως κατσίκια.

Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Μιχάλης Ψαλτικίδης, επισημαίνει ότι «στην περιοχή μας δεν έχουν μείνει αρνιά, καθώς έχουν ήδη πουληθεί για το Καθολικό Πάσχα. Έχουν μείνει μόνο λίγα κατσίκια για τα οποία τώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 8,50 ευρώ περίπου στο σφάγιο».

Όπως εξηγεί, «άλλωστε η τιμή για το Καθολικό Πάσχα ήταν αρκετά καλή και οι περισσότεροι πλέον προτίμησαν να πουλήσουν, παρά να περιμένουν για αυτή την εποχή».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ψαλτικίδης, ότι, «αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά καθώς δεν αφήνουν την τιμή να διαμορφωθεί ελεύθερα. Μιλάνε για τα αμνοερίφια να κινηθεί χαμηλά η τιμή που σημαίνει ότι θα χάσουν και οι κτηνοτρόφοι, ενώ αντίστοιχα δεν κάνουν συστάσεις για παράδειγμα για την ντομάτα».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «μεθαύριο Πέμπτη, είναι το μεγάλο αρνοπάζαρο στη Δράμα  που γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Όμως δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι όσον αφορά την τιμή, καθώς ουσιαστικά αυτή έχει διαμορφωθεί, ενώ δεν έχουμε και πολλά ζώα να πουλήσουμε πλέον στη Δράμα».

Σήμερα, η  τιμή στο ζωντανό ζύγι στο αρνάκι κυμαίνεται στα 5,10 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι στο σφάγιο αγγίζει τα 8,50 ευρώ περίπου. Ένα ζήτημα που επισημαίνει ο κ. Ψαλτικίδης, είναι ότι οι κτηνοτρόφοι προτίμησαν να πουλήσουν πριν από ένα μήνα, «ώστε και χρήματα να μπορέσουν να πάρουν για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να μπορέσουν να πάρουν και το γάλα, για το οποίο είναι και η ουσία και εκεί βρίσκεται κυρίως το θέμα της αγοράς».

Τονίζει τέλος, ότι, «ουσιαστικά η Ελλάδα θα καλυφθεί πλήρως από τα εισαγόμενα της Ρουμανίας» και όπως λέει, «θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να προσέξει στην αγορά του για ντόπιο και εισαγόμενο αμνοερίφιο, που είναι πολύ σημαντικό».

«Τσουχτερό τραπέζι»

Για άλλη μια φορά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι «τσουχτερό», μιας και γενικότερα οι τιμές παραμένουν υψηλές και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.

Η τιμή των αμνοεριφίων στον καταναλωτή κινείται από 10 έως 14 ευρώ, ενώ το καμπανάκι έλλειψης ελληνικών αρνιών, φαίνεται ότι βοηθάει στις ελληνοποιήσεις αλλά και στην αισχροκέρδεια.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι ποσότητες που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένες, καθώς οι κτηνοτρόφοι προτίμησαν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος παραγωγής να «διώξουν» τα νεαρά αρνιά και κατσίκια στην εξαγωγή, η οποία ήταν αυξημένη κατά 20%.

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προηγούμενων χρόνων, οδήγησε – όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί – στην μείωση τόσο των κοπαδιών όσο και των εκμεταλλεύσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι η τελική τιμή για τον καταναλωτή διαμορφώνεται από τον χονδρέμπορο και από τον μεσάζοντα και όχι από τον παραγωγό κτηνοτρόφο. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια τουλάχιστον και πριν, η ελληνική κτηνοτροφία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα τόσο με τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές, όσο και με την ενέργεια, ενώ υπάρχει και σοβαρή έλλειψη ακόμα και σε εργατικά χέρια. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αρκετοί κτηνοτρόφοι να σφάξουν ή να πουλήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να αποχωρήσουν από το επάγγελμα, αλλά και όσοι αντέχουν ακόμα να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθούν.