Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα από το ΔΙΠΑΕ, την Π.Ε. Δράμας και το Europe Direct
Οι δυνατότητες αξιοποίησης υπολειμμάτων
αγροτικής βιομηχανίας και δημιουργίας
επιχειρήσεων στην περιοχή μας
► Μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» εκπρόσωποι φορέων από το ΔΙΠΑΕ, την ΠΕ Δράμας, την ΠΑΜΘ και το Επιμελητήριο Δράμας
► Γούναρης: Η κατεύθυνση του μέλλοντος στον τομέα της βιοτεχνολογίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου (χθες), στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Διοικητήριο).
Το θέμα της ημερίδας, αφορούσε την χρήση της βιοτεχνολογίας για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της αγροτο-βιομηχανίας, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων γύρω από αυτό τον τομέα.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας που εδρεύει στη Δράμα, σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας και τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης καθώς και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δράμα το Europe Director.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και άλλοι φορείς.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, την αίθουσα γέμισαν με την παρουσία τους οι φοιτητές του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το κεντρικό θέμα: «Η Χρήση της Βιοτεχνολογίας για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της Αγροτο-Βιομηχανίας», ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Γούναρης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ.
Στην ημερίδα συμμετείχε επίσης και μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γεώργιος Μαθιουδάκης, Συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα: «Δυνατότητες χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων κατά τις προγραμματικές περιόδους 2014-2020 και 2024-2017 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ι. Γούναρης: Η κατεύθυνση του μέλλοντος
Δηλώσεις για την ημερίδα έκανε αρχικά στον «Π.Τ.», ο κ. Γούναρης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα, «διότι το νέο Τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Δράμα, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, προσπαθεί να διασυνδεθεί με τον επιχειρηματικό κόσμο της Δράμας, ώστε η γνώση να μετατραπεί και σε πλούτο. Και συγχρόνως, να έχουμε μια μεγαλύτερη και καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών μας. Να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μέσω της τεχνογνωσίας και χρηματοδότησης που φέρνει η βιοτεχνολογία και συγχρόνως να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί και το Πανεπιστήμιο που υπάρχει στη Δράμα».
Ερωτώμενος αν στην Ελλάδα έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, ο κ. Γούναρης, σημειώνει ότι «το μόνο άλλο Τμήμα το οποίο χρησιμοποιεί βιοτεχνολογία στον αγροτικό τομέα, είναι το Τμήμα Βιοτεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν υπάρχει άλλο Τμήμα. Αυτό της Δράμας είναι το δεύτερο και μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, εκτός του πρώτου. Υπάρχουν Τμήματα Βιοτεχνολογίας, τα οποία όμως ασχολούνται με ιατρικά θέματα κυρίως. Τη βιοτεχνολογία φυτών, αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να την αναπτύξουμε εδώ στη Δράμα».
Σε ερώτηση για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποπροϊόντων αυτών από επιχειρήσεις, κατά πόσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, ο κ. Γούναρης απαντά: «Είναι η κατεύθυνση του μέλλοντος που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοποίηση αυτών που θεωρούμε απόβλητα και άχρηστα, αλλά που δεν είναι. Αυτό το σκοπό έχει η ημερίδα αυτή, ώστε να φανεί πώς μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν, είτε προέρχονται από τυροκομία, είτε από οινοποιία, είτε από ελαιοτριβεία ή ακόμα και η βιομάζα που αφήνουν στα χωράφια οι αγρότες».
Παπαεμμανουήλ: Ενημέρωση για την αξιοποίηση υπολειμμάτων
Σε δήλωσή στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαπεμμανουήλ, τονίζει ότι, «πριν ένα μήνα, είχαμε κάνει μια συνάντηση με την ομάδα που είχαμε δημιουργήσει για τη «ΔραμΟινογνωσία». Ο κ. Γούναρης, έριξε την πρόταση ώστε να υπάρχει μια ενημέρωση για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων των τυροκομείων, των ελαιοτριβείων, των οινοποιείων της περιοχής και το πώς θα μπορούσε να ενημερωθεί η επιχειρηματική κοινότητα για την αξιοποίηση αυτών των υποπροϊόντων. Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορίου και Ανάπτυξης διοργανώνουμε αυτή την ημερίδα που αφορά στην ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας με επιστημονικό τρόπο από τον κ. Γούναρη».
Παπαθεοδώρου: Πολλές δυνατότητες αξιοποίησης
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σημειώνει στον «Π.Τ.» ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη ημερίδα, η οποία «αφορά στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, ενός τομέα ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας, αφού ως γνωστόν είμαστε ένας αγροτικός και κτηνοτροφικός Νομός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής».
«Τα προϊόντα αυτού του τομέα», επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου, «έχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εφαλτήριο για τους επαγγελματίες του κλάδου και μένει να σκεφτούν «out of the box» όπως λέμε, να δουν δηλαδή ποιες είναι οι εναλλακτικές τους, τι δυνατότητες ανοίγονται μπροστά τους και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ολόκληρη η παραγωγή τους αλλά και επαγγελματική τους πορεία εν γένει».
Καταλήγοντας, ο ίδιος, τονίζει ότι, «τέτοιες επιστημονικές ημερίδες, έρχονται να συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση όλων των χαρακτηριστικών της τοπικής οικονομίας και να ενισχύσουν με τη σειρά τους, την προσπάθεια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες της περιοχής και βεβαίως και οι θεσμικοί φορείς του τόπου, προκειμένου να έχουμε μια κατά το δυνατόν εύρωστη οικονομία».
Γεωργιάδης: Στην πρώτη γραμμή η κυκλική οικονομία
Στις δηλώσεις στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, τονίζει ιδιαίτερα την ενδιαφέρουσα ημερίδα, «πάνω στα θέματα που αφορούν την κυκλική οικονομία στις αγροτικές επιχειρήσεις» και εξηγεί: «Το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει και στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Δράμας σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ. Έτσι κι αλλιώς, στα πλαίσια της πράσινης πολιτικής της Ευρώπης, η κυκλική οικονομία είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών.
Θέλω να πω ότι, οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής τροφίμων, αγροτικών προϊόντων και το υπόλειμμα αυτού που μένει τελικά από αυτές τις επεξεργασίες, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πηγή, τόσο ενέργειας όσο και παραγωγής νέων προϊόντων, αξιοποιώντας ουσιαστικά αυτό το προϊόν.
Είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά, για να βάζουν σιγά – σιγά σε ένα γενικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο ορίζεται εκ των προτέρων και σε επίπεδο Ευρώπης.
Αργυρίου: Ήρθε η ώρα για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων
Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας και πρόεδρος του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου κ. Αργυρίου, δηλώνει την παρουσία του εκεί καθώς «έχει να κάνει με το πραγματικό μας ενδιαφέρον στα πλαίσια της αξιοποίησης των υπολειμμάτων του ροδιού θέλουμε να κατεβάσουμε κάποια πρόταση. Στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των υπολειμμάτων στην αγροτική βιομηχανία δίνονται ευκαιρίες πολλές, είτε έχει σχέση με την ενέργεια, είτε έχει σχέση με προϊόντα τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία. Η κυκλική οικονομία, η αξιοποίηση των υποπροϊόντων, θα είναι το μέλλον στην αγροτική εκμετάλλευση».
Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα στον τομέα και πώς μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο, ο κ. Αργυρίου τονίζει: «Κατ’ αρχήν υπάρχουν πολλά προγράμματα πουν έχουν σχέση με την έρευνα και την καινοτομία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να αναλύσουμε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες έχουν σχέση με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Πετούσαμε τα υπολείμματα, δημιουργούσαμε περιβαλλοντικά προβλήματα και αυτό που θέλουμε είναι, πρώτον, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι μηδενικό και δεύτερον να δώσουμε μια προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση αυτών των υπολειμμάτων. Ήρθε η ώρα λοιπόν».