Home > νέα > Οι επιχειρήσεις μαρμάρου ζητούν μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου

Οι επιχειρήσεις μαρμάρου ζητούν μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου

Επιστολή Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης στον πρωθυπουργό

Οι επιχειρήσεις μαρμάρου ζητούν

μείωση της γραφειοκρατίας και

βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου

► Για κάθε 1 ευρώ προϊόν μαρμάρου το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ

► Διεθνώς το Ελληνικό Μάρμαρο έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό όνομα με εξαγωγές σε 120 χώρες

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ), την οποία υπογράφει η πρόεδρός του κα. Ιουλία Χαϊδά.

Στην επιστολή αυτή, ο ΣΕΜΜΘ εκφράζει αρχικά τα θερμά του συγχαρητήρια για την «εκλογική νίκη», αναφέρεται στις θέσεις απασχόλησης εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, ενώ κάνει αναφορά στη σημαντική και κερδοφόρα συνεισφορά του μαρμάρου στην ελληνική οικονομία.

Μετά από μια σειρά ανάπτυξης στοιχείων για τον κλάδο του Μαρμάρου, για το πόσο σημαντικός είναι για την ελληνική οικονομία,  ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας – Θράκης, θέτει τα αιτήματά του, που είναι η μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για τις μισθώσεις των λατομείων,  ζητάει την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και ζητά την αποτελεσματική συνύπαρξη των περιβαλλοντικών κανονισμών  με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου.

Η επιστολή

Αναλυτικότερα στην επιστολή, αναφέρονται αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι, «ο κλάδος της εξόρυξης και επεξεργασίας Ελληνικού Μαρμάρου είναι ένας εξωστρεφής κλάδος, του οποίου η συνολική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία αποτιμάται σε 1,27 δισ. ευρώ, διατηρώντας σε άμεση απασχόληση 6.130 θέσεις εργασίας και σε έμμεση 17.796 θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε 1 ευρώ προϊόν μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την Ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ. Είναι ενδεικτικό δε της δυναμικής και της πορείας του κλάδου μας, πως τα χρόνια της βαθιάς κρίσης της χώρας μας, η βιομηχανία του μαρμάρου όχι μόνο δεν μείωσε τη δραστηριότητά της αλλά τετραπλασιάστηκε, χάρις στην έντονη εξαγωγική και εξωστρεφή δραστηριότητά της».

Διαχρονικό ελληνικό προϊόν

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η επιστολή στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, όπου αναφέρεται ότι, «τα μέλη του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. ασκούν μία παραδοσιακή πρωτογενή δραστηριότητα με ένα διαχρονικό Ελληνικό Προϊόν, με το οποίο χτίστηκε και διατηρήθηκε η ιστορία της χώρας, καθώς και ο Ελληνικός Πολιτισμός. Μέσα από μια πορεία δεκαετιών, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν καθιερώσει διεθνώς το Ελληνικό Μάρμαρο και έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό όνομα σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, εξάγοντάς το σε 120 χώρες, φέρνοντας την Ελλάδα στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται επίσης, ότι, «τη θέση του μαρμάρου την έχει αναγνωρίσει ήδη η πολιτεία καθώς με την αρωγή και υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) δημιουργήσαμε την 1η ενιαία ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου “Greek Marble | Then. Now. Forever” με στόχο να διασφαλίσουμε την αξία του, να το διαφοροποιήσουμε έναντι του ανταγωνισμού και να ενισχύσουμε και προβάλλουμε τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, ικανοποιημένοι και για τη δική σας αναγνώριση της σημασίας του κλάδου μας, καθώς έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι «Το Ελληνικό Μάρμαρο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας» και έχετε τοποθετηθεί «Υπέρ της αξιοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης του Ελληνικού μαρμάρου».

Οι στόχοι του ελληνικού μαρμάρου

Λόγος γίνεται επίσης, σχετικά με το ότι η «βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι για το Ελληνικό Μάρμαρο είναι η επίλυση χρόνιων προβλημάτων και εμποδίων που παρακωλύουν σημαντικές επενδύσεις, αλλά και την ενδυνάμωση της θέσης και ζήτησης του ελληνικού μαρμάρου στην παγκόσμια αγορά, ειδικότερα:

– Μείωση της γραφειοκρατίας και των χρόνων που απαιτούνται για τις μισθώσεις των λατομείων που κατά μέσο όρο φτάνουν τα 5 χρόνια στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης.

– Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών.

– Αποτελεσματική συνύπαρξη των περιβαλλοντικών κανονισμών με την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του κλάδου μας.

– Προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ειδικοτήτων του κλάδου.

Ελπίζουμε σε μια άμεση ανταπόκρισή σας στα καίρια αιτήματά μας και στην στενή συνεργασία μας με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων».