Από το καλοκαίρι του 2026 οι εργασίες
Οι εργασίες ενεργειακής
αναβάθμισης που προβλέπονται
για τα 10 σχολεία του Δήμου Δράμας
Η ιδιαίτερη περίπτωση του 12ου Δημοτικού σχολείου (Εκπαιδευτήρια)
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ προηγούμενες ημέρες και όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, 10 σχολεία στην επικράτεια του Δήμου Δράμας, εντάσσονται σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμισή τους.
Ο «Π.Τ.» είχε ήδη παρουσιάσει το θέμα στην έκδοση της 13ης Μαρτίου, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 6.029.356 ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα έργα περιλαμβάνουν αρχικά το 12ο Δημοτικό Σχολείο (Εκπαιδευτήρια) με προϋπολογισμό 1.886.975 ευρώ (μελέτη δωρεά από την ΑΜΚΕ Μποδούρογλου).
Η δεύτερη πρόταση του Δήμου Δράμας, αφορούσε τα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Δημ. Σχ., 3ο Δημ. Σχ., 7ο Δημ. Σχ. και 8ο Δημ. Σχ. (μελέτες από το Δήμο Δράμας).
Η τρίτη πρόταση αφορούσε τα Δημοτικά Σχολεία: Αρκαδικού, Καλού Αγρού, Καλλιφύτου, 9ο Δημ. Σχ., και το 3ο Γυμνάσιο Νέας Αμισού. Και οι δύο ομάδες με τα συνολικά εννέα σχολεία έχουν περίπου από 2 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός και των εννέα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 4.142.381 ευρώ.
Οι εργασίες για τα 9 σχολεία
Στο σημερινό δημοσίευμα, παρουσιάζουμε τις εργασίες που θα γίνουν στα 8 Δημοτικά σχολεία του Δήμου Δράμας, καθώς και στο 3ο Γυμνάσιο στη Νέα Αμισό. Το σύνολο των εργασιών σ’ αυτά αγγίζει τα 4.142.380 ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη ομάδα σχολείων, το έργο έχει προθεσμία από 1 Ιουλίου 2025 έως και 31 Δεκεμβρίου 2029. Πράγμα που σημαίνει ότι, η προκήρυξη αναμένεται να βγει από 1 Ιουλίου 2025. Όπως εξήγησε με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, «οι εργασίες αυτές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι του 2026, καθώς τα σχολεία θα είναι κλειστά για να μην υπάρξουν προβλήματα».
Αναφορικά με το ζήτημα της προκήρυξης, σημειώνεται ότι η διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου θα πάρει όλο το καλοκαίρι και αυτό σημαίνει ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία, δεν μπορούν να γίνουν εργασίες του είδους.
Οι εργασίες σ’ αυτή την ομάδα των 9 σχολικών μονάδων, αφορούν στην εξωτερική θερμομόνωση αδιαφανών επιφανειών με τοποθέτηση σύνθετου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης
Επίσης, γίνεται εσωτερική θερμομόνωση οριζόντιων επιφανειών, με τοποθέτηση αυτοφερόμενων πλακών πετροβάμβακα και αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα ιδίων διαστάσεων από συνθετική ύλη (PVC).
Ακόμα, αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος λέβητα-καυστήρα με αντλία θερμότητας αέρα-νερού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτεινής πηγής τύπου LED,
Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού μεταλλικού εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας και τέλος εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού πεδίου.
Στα παραπάνω έργα, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καλύπτει πλήρως το κόστος των εργασιών, χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου Δράμας.
Η περίπτωση του 12ου Δημοτικού (Εκπαιδευτήρια)
Το δέκατο σχολείο στη σειρά που αναβαθμίζεται, είναι το 12ο Δημοτικό (Εκπαιδευτήρια). Η μελέτη του σχολείου αυτού υποβλήθηκε ξεχωριστά από τις δύο υπόλοιπες ομάδες, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να το πάρει μόνο του.
Όπως έχουμε δημοσιεύσει κατ’ επανάληψη, το 12ο Δημοτικό είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, τη μελέτη ανέλαβε και υλοποίησε και δώρισε η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, της κας. Κατερίνας Μποδούρογλου.
Τη μελέτη για την γενικότερη αναβάθμιση των Εκπαιδευτηρίων, έκανε ο κ. Ιωάννης Κίζης, Ομότιμος Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος που ασχολήθηκε με τη συντήρηση των Εκπαιδευτηρίων τη δεκαετία του 1980.
Το έργο της ενεργειακής και όχι μόνο αναβάθμισης του συγκεκριμένου σχολείου, θα ξεκινήσει από 1 Σεπτεμβρίου 2025 (από τότε μπορεί να βγει η προκήρυξη του έργου) και θα πρέπει να έχει περατωθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2029.
Το σύνολο του προϋπολογισμού για όλες τις εργασίες είναι 2.079.646,29 ευρώ, ενώ το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί με το ποσό του 1.886,974,72 ευρώ, καθώς ορισμένες από τις εργασίες αυτές, δεν αφορούν επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακών αναβαθμίσεων. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο κτίριο η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση ανελκυστήρα, κατασκευή νέων τουαλετών και τουαλετών ΑΜΕΑ, καθώς και άλλες εργασίες που αφορούν στην διατήρηση του κτιρίου, το οποίο έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο.
Το υπόλοιπο ποσό από τις μη επιλέξιμες δαπάνες ανέρχεται τις 192.61,57 ευρώ, και θα τα καλύψει ο Δήμος Δράμας από ιδίους πόρους. Όπως σημειώνει πάντως στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν οι εργασίες που χρηματοδοτεί ο Δήμος και στη συνέχεια να ξεκινήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.
Αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνει πάντως, είναι ότι και οι εργασίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2026 εφόσον κλείσουν τα σχολεία και ανάλογα με τον ανάδοχο, επειδή οι εργασίες είναι πολλές, υπάρχει πιθανότητα να κλείσει και να μετεγκατασταθεί το σχολείο για ένα χρονικό διάστημα στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2026 – 2027, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.
Οι εργασίες
Αναλυτικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται από τη μελέτη για το 12ο Δημοτικό, περιλαμβάνουν:
- Θερμομόνωση των δομικών αδιαφανών κατακόρυφων και οριζόντιων στοιχείων του εξωτερικού κελύφους, στην εσωτερική πλευρά για να μην αλλοιωθούν οι όψεις του διατηρητέου κτιρίου.
- Αντικατάσταση των διαφανών δομικών στοιχείων (παραθύρων και θυρών).
- Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα λαμπτήρων LED, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
- Έλεγχος της εγκατάστασης φωτισμού με σύστημα ΚΝΧ, εγκατάσταση αισθητηρίων αυτοματισμού της λειτουργίας του φωτισμού.
- Αντικατάσταση του συμβατικού λέβητα πετρελαίου του συστήματος θέρμανσης, με λέβητα φυσικού αερίου, υψηλού συντελεστή απόδοσης, τουλάχιστον 92%.
- Αντικατάσταση των συμβατικών κυκλοφορητών του συστήματος θέρμανσης με ηλεκτρονικούς ρυθμιζόμενων στροφών, συνεπώς ρυθμιζόμενης παροχής και μανομετρικού, ώστε να προσαρμόζεται στις πιθανόν μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του φορτίου.
- Λειτουργία εγκατάστασης θέρμανσης με θερμοκρασιακή αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας.
- Τοπικός έλεγχος των θερμαντικών σωμάτων με σύστημα θερμοστατικού διακόπτη και κεφαλής για αυτονόμηση της λειτουργίας τους.
- Εγκατάσταση μηχανικού αερισμού για τους χώρους κύριας χρήσης με μονάδες εναλλακτών αέρα – αέρα (VAM) υψηλού ποσοστού ανάκτησης θερμότητας άνω του 80%.
- Εγκατάσταση αυτοματισμών – διατάξεων ελέγχου στο σύστημα θέρμανσης και αερισμού.