Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις
Οι εργαζόμενοι της
Δράμας τίμησαν
την Εργατική Πρωτομαγιά
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ Πρωτομαγιά τίμησαν στη Δράμα ελάχιστοι όπως κάθε φορά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η μία συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας λίγη ώρα αργότερα.
Τα μηνύματα της φετινής Πρωτομαγιάς, εδράζονται κυρίως στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Μετά από 138 χρόνια από την μεγάλη εξέγερσης των εργαζομένων στο Σικάγο το 1886, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να αγωνίζονται για καλύτερους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις, για πλήρως οκτάωρο, για το δικαίωμα την εργασία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων.
Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα ορόσημο, στον αδιάκοπο αγώνα των εργαζομένων, απέναντι στην φτώχεια και την ανέχεια, απέναντι στην προσφυγιά και τους πολέμους.
Αν και η φετινή Πρωτομαγιά έπεσε την ημέρα της Μεγάλης Τετάρτης και η επίσημη υποχρεωτική αργία μετατέθηκε για την Τρίτη του Πάσχα στις 8 Μαΐου, εντούτοις τα συνδικάτα τίμησαν την Πρωτομαγιά στην ημερολογιακή της ημέρας.
Και στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων, κομμάτων και φορέων, ενώ στο τέλος κατέθεσαν στεφάνια το άγαλμα της Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο μετά από μια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης.
Σε μήνυμά της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.
Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκτάωρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν τρέχοντα θέματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας».