Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη και διοικήτριας Νοσοκομείου Δράμας
«Οι γιατροί μας να βγουν μπροστά και
να ενημερώσουν για τον εμβολιασμό»
Ενδιαφέροντα στοιχεία για θανάτους και νοσηλεία από Covid στο Νοσοκομείο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Δράμας, παραχώρησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ως πρόεδρος του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας και η κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας. (Για το τι ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, τα αναφέρουμε σε αντίστοιχο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας μας).
Καρατζόγλου: «Το Νοσοκομείο πρέπει να αντέξει, αντέχει και δεν είναι μόνο Covid»
Κατά τις δηλώσεις της κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ για τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και κυρίως για το θέμα του εμβολιασμού και της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που είναι πολύ χαμηλή στην περιοχή μας.
Η ίδια μάλιστα απηύθυνε «έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση που βλέπουμε απέναντι στο φαινόμενο Covid αυτή την ώρα και σ’ αυτά που τραβάει ο τόπος μας, απέναντι στο γεγονός ότι το Νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει, αντέχει, δεν είναι μόνο Νοσοκομείο Covid αλλά Νοσοκομείο κάθε νόσου και έτσι πρέπει να παραμείνει. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε για να βοηθηθούμε όλοι».
Αναφερόμενη στη συνέχεια σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην περιοχή της Δράμας και το Νοσοκομείο ιδιαίτερα είπε ότι, ο αριθμός των θανάτων στο Νοσοκομείο μας από Covid ανέρχεται στους 117, ενώ ο αριθμός προσερχόμενων στα ΤΕΠ Covid ήταν:
Από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο του 2020: 2.000 άτομα. Ενώ το τελευταίο δίμηνο από Αύγουστο έως και Σεπτέμβριο: 1.230 ενήλικες και 410 παιδιά. Από αυτούς τους ενήλικες έγιναν 69 εισαγωγές και 18 παιδιών.
Αριθμός ημερών νοσηλείας σε απλές κλίνες covid: Από 01/10/2020 έως 26/09/21, 7.226
Αριθμός νοσηλειών σε ΜΕΘ covid: Από 17/11/2020 έως 20/01/2021 (το Νοσοκομείο είναι non covid) 454 άτομα. Αριθμός διακομιδών covid: 250.
Εμβολιαστική κάλυψη
Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, σημείωσε: «Περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί και το σοβαρότερο είναι ότι από το υπολειπόμενο 40% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο το 90% είναι στις Εντατικές)
Άνω των 60 είμαστε στο 80% εμβολιασμένοι.
Ακόμη όμως 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο.
Στην Δράμα: 42.000 συμπολίτες μας μόνο έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό».
Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Κατά μέσο όρο το 96,5% στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας είναι από το υπολειπόμενο 50% του πληθυσμού (που δεν έχει εμβολιαστεί) και συγκεκριμένα χτες 27-09-21 από τους 56, οι 54 είναι ανεμβολίαστοι.
Στη Βόρεια Ελλάδα, 9% παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας νοσηλεύονται στις Εντατικές, ενώ 20% έως 25% παραπάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες».
Δείκτης μεταδοτικότητας και Επιδημιολογικό φορτίο
Επιδημιολογικό φορτίο νοούνται τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στις 14 ημέρες.
Η Ελλάδα έχει 282 Επιδημιολογικό φορτίο και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω από την μονάδα δείχνει το επιδημιολογικό φορτίο στο σύνολό του.
Πιερία 1,13 >612 επιδ.φ.
Ημαθία 1,15 >652 επιδ.φ.
Πέλλα 1,09 >523 επιδ.φ.
Καστοριά 1,14 >626 επιδ.φ.
Ξάνθη 1,30 >626 επιδ.φ.
Δράμα 1,22 >584 επιδ.φ.
Θεσσαλονίκη 1,10 >416 επιδ.φ.
Περισσότεροι από με 1,7 εκατομμύρια κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.
Επομένως θέλουμε παρά πολύ μεγάλη προσοχή.
Διαχείριση της πανδημίας
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διαχείριση της πανδημίας, η κα. Καρατζόγλου, τόνισε ότι, «το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας δεν είναι μόνο υπόθεση της πολιτείας, είναι υπόθεση και του καθένα μας ξεχωριστά. Ευχόμαστε να τελειώσει με την πανδημία.
Έχουμε όπλα να την νικήσουμε. Την ατομική προστασία, την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις όταν υπάρχει συνωστισμός στις Κοινωνικές επαφές, η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους επαγγελματικούς χώρους, στα σχολεία και στις θρησκευτικές ή άλλες τελετές και το μεγαλύτερο, αυτό του εμβολιασμού.
Βέβαια, στην περιοχή μας υπάρχει και ένα ποσοστό του πληθυσμού περί 20-25% που έχτισε ένα τείχος ανοσίας με φυσική ανοσία λόγω νόσησης. Αλλά ακόμη και αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να θωρακιστούν παραπάνω και να προφυλάξουν τους γύρω τους».
Παπαδόπουλος: «Οι γιατροί μας να βγουν μπροστά»
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και πρόεδρος του ΣΟΠΠ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι, η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ έγινε «γιατί είδαμε ότι τα νούμερα των κρουσμάτων στη Δράμα τις τελευταίες μέρες, έχουν φτάσει τα κρούσματα του περσινού Νοέμβρη που θρηνήσαμε τόσα θύματα και ονομάστηκε Μαύρος Νοέμβρης για το Νομό Δράμας».
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσάρεστη θέση», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των εμβολιασμένων στη Δράμα είναι στο 43%. Αυτό το νούμερο αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού μας στην Π.Ε. Δράμας είναι κάτω του μισού, και το γεγονός των κρουσμάτων των αντίστοιχων ημερών τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 13 και μέχρι χθες έχουμε αγγίζει τα 1.007».
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, «σε κοινή συνεργασία με όλους (σ.σ. τους εμπλεκόμενους φορείς) θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε πέρυσι». Όπως είπε, « την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα συνάντηση για να δούμε την πρόοδο αυτών που έχουμε αναδείξει σήμερα».
Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θα δοθεί έμφαση για περαιτέρω βελτίωση, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξουν άμεσα κοινές συνεντεύξεις από το ιατρικό προσωπικό του Νομού. Οι γιατροί μας δηλαδή να βγουν μπροστά, γιατί αυτοί έχουν την γνώση και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φωνές ακούγονται γύρω από τη μετάδοση της πανδημίας. Άρα το μεγάλο φορτίο το παίρνει η ιατρική κοινότητα και νομίζω ότι είναι κοινή αποδοχή όλων ότι θα γίνει μ’ εμάς συνοδοιπόρους στο βαθμό που μπορούμε και επιτρέπεται».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για ποιο λόγο στη Δράμα υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αυτή την εποχή, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, «ένας μεγάλος αριθμός που έχει νοσήσει, δεν εμβολιάστηκε. Αυτό όμως έχει ημερομηνία λήξης. Το έβαλα ως ζητούμενο και άλλη φορά, ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει δεν πάνε για εμβολιασμό και θα πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν».
Τόνισε ακόμα ότι «σε επίπεδα Π.Ε. Δράμας και όσον αφορά τους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων, αγγίζουμε το ποσοστό του 69% που είμαστε εμβολιασμένοι ή με τα πιστοποιητική ανοσίας λόγω νόσησης από Covid».