Home > Πρώτο Θέμα > Οι μεγάλες αλλαγές σε πλατεία Ελευθερίας, Δημοτικό κήπο & Εθνικής Αμύνης για τη Δράμα του μέλλοντος

Οι μεγάλες αλλαγές σε πλατεία Ελευθερίας, Δημοτικό κήπο & Εθνικής Αμύνης για τη Δράμα του μέλλοντος

Πραγματοποιήθηκε η τελευταία διαβούλευση για τη νέα ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας

Οι μεγάλες αλλαγές σε πλατεία

Ελευθερίας, Δημοτικό κήπο & Εθνικής

Αμύνης για τη Δράμα του μέλλοντος

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η κατάθεση της πρότασης στη Διαχειριστική Αρχή της ΠΑΜΘ για ένταξη στο ΕΣΠΑ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία διαβούλευση για το έργο της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας.

Πρόκειται για τη νέα ΣΒΑΑ, η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί μελλοντικά και αφορά στην πλήρη αναδιαμόρφωση του κέντρου της πόλης μας όπου περιλαμβάνονται: η πλατεία Ελευθερίας, ο Δημοτικός Κήπος και μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης.

Η νέα αναδιαμόρφωση και ανάπλαση, συνορεύει και θα αποτελέσει συνέχεια της πρώτης ΣΒΑΑ όπως έχει ήδη διαμορφωθεί και αφορά στην πλήρη ανάπλαση της οδού της 19ης Μαΐου και της πέριξ περιοχής της και συνδέει το Δημοτικό Κήπο με το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και έχει σχέση με την Βιοκλιματική Αναβάθμισης της περιοχής.

Με το πέρα της διαβούλευσης αυτής, θα ακολουθήσει η κατάθεση της συνολικής πρότασης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις προθεσμίες που υπάρχουν, θα πρέπει να εγκριθεί για ένταξη και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ 2021-2027 μέχρι και τέλος Μαρτίου.

Κεντρικός διαχειριστής του προγράμματος και επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Δράμας, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι, οι οποίοι θα υλοποιήσουν αντίστοιχο έργο με την αρμοδιότητά τους είναι η Αναπτυξιακή Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η ΔΕΥΑ Δράμας.

Κατά τον χαιρετισμό του στη διαβούλευση, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σχεδιασμού που συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας πόλης. Έτσι και για την Δράμα μας, με την Στρατηγική που σας παρουσιάζουμε, σχεδιάζουμε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα ζητήματα αστικής ανάπτυξης όπως: Η αστική αναγέννηση – Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός – Η αστική βιωσιμότητα – Η προσέλκυση επενδύσεων – Ο κοινωνικός διαχωρισμός».

Βασικός πόλος το κέντρο της Δράμας

Όπως εξήγησε μάλιστα, «η πόλη της Δράμας και ειδικότερα το συμπαγές κέντρο της, είναι ο βασικός πόλος οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας συγχρόνως το κέντρο της ευρύτερης αγροτικής περιοχής και την πύλη προς τους ορεινούς όγκους. Επίσης η πόλη της Δράμας ως κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας αναπτύσσει έντονες σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους Δήμους. Όλες αυτές οι ιδιότητες πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά υπόψη στο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας Βιώσιμης και Ανθεκτικής πόλης».

Ο ρόλος της Raycap και του κ. Αποστολίδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες οι προμελέτες και οι τελικές μελέτες, έγιναν ως προσφορά από την εταιρεία Raycap και το Δραμινό επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη, τα οποία στοίχησαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ.

Και όπως τόνισε και ο δήμαρχος Δράμας, «καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας έχει διαδραματίσει η συμβολή της δωρεάς του κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας RAYCAP, οποίος εκδηλώνοντας την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία στον κόσμο και να προσφέρει στο δήμο τη δυνατότητα να υλοποιήσει το οραματικό πλάνο αστικής ανάπτυξης του κέντρου της πόλης».

Κότιος: «Καρδιά υγρότοπου για τη Δράμα

Η κεντρική παρουσίαση της όλη πρότασης του Δήμου Δράμας, έγινε από τον κ. Άγγελο Κότιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.» τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εταίροι έχουν επιλέξει μια σειρά από έργα, δικιά μας δουλειά ήταν να σχεδιάσουμε την στρατηγική και να ενοποιήσουμε όλα αυτά. Ασφαλώς οι ανάγκες και οι προτάσεις είναι πάρα πολλές, οι πόροι είναι συγκεκριμένοι, άρα θα πρέπει να προταθούν έργα με βάση το διάλογο για να μπορέσουν να πάρουν την άγουσα για χρηματοδότηση. Φυσικά τα διάφορα προγράμματα αφήνουν παράθυρο ανοικτό, για να διεκδικήσει κανείς και άλλα έργα στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν έτοιμες μελέτες».

Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κότιος, η Δράμα έχει τις προϋποθέσεις να κάνει μια τεράστια παρέμβαση στο κέντρο της πόλης και να αποκτήσει όπως είπε, «καρδιά υγρότοπου».

Ερωτώμενος αν από την αρχική μελέτη έχουν γίνει τροποποιήσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Άλλα μπήκαν σε προτεραιότητα, άλλα σε συμπληρωματική χρηματοδότηση, αλλάζουν οι δημοτικές αρχές και η κάθε μία έχει τις δικές της προτεραιότητες και όλα θα πάνε καλά».

Δήμαρχος: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκτελεστεί το έργο»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη διαβούλευση όπου θα ακούγονταν προτάσεις από τους εταίρους και θα συνέβαλαν στην τελική διαμόρφωσή της.

Όπως είπε σε άλλο σημείο, «μπορούν στη συνέχεια να γίνουν πάντα ορισμένες τροποποιήσεις», επισημαίνοντας ότι «η πρόταση θα κατατεθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου», ενώ αναφορικά με την «υποχρηματοδότηση» όπως είπε, «έχει ακουστεί ότι από τα 24 εκατ. ευρώ θα έχουμε τα 14 εκατ. ευρώ, είμαστε στη φάση που θα βρούμε πόρους. Δεν υπάρχει περίπτωση, το έργο να μην εκτελεστεί. Σ’ αυτό είμαι απόλυτος. Είναι και ένας λόγος που ανεβοκατεβαίνω στην Αθήνα και όχι μόνο και κάνω κάποιες επαφές ψάχνοντας πάντα πόρους. Σας διαβεβαιώνω ότι το έργο θα εκτελεστεί χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Το έργο

Την παρουσίαση του έργου έκανε η κα. Ελένη Δελαγραμμάτικα, υπεύθυνη Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας Raycap.

Σε γενικό πλαίσιο, αν και το έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα, το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανανέωση του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα την πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα ενωθεί νότια με το Δημοτικό Κήπο, ο οποίος επίσης θα αλλάξει ριζικά μέχρι και το σημείο όπου τέμνεται με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, καθώς και πλήρη διαμόρφωση της οδού Εθνικής Αμύνης, από την πλατεία μέχρι το ύψος που τελειώνει ο Δημοτικός Κήπος, στα φανάρια του «Ξενία».

Όπως είπε η ίδια, «το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να φέρει στην πόλη μια δυναμική αλλαγή και να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον». Τόνισε ότι η Δράμα είναι μια περιοχή με ιστορία και πολιτισμό, «παράλληλα όμως είναι και μια περιοχή με πληθυσμό ο  οποίος συρρικνώνεται διαρκώς και συνεχίζει να έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας».

Αναφερόμενη στο έργο, είπε ότι στην πλατεία Ελευθερίας δημιουργείται ένας χώρος ανοικτός με πρόσβαση από όλους τους δημότες, όπου «οι κάτοικοι θα μπορούν ξανά να συναντιούνται και να βιώνουν την κοινωνική, εμπορική και πολιτιστική ζωή και να συμμετέχουν σε δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού».

Η πλατεία ενώνεται με τους γύρω δρόμους και ευρύτερα με το Δημοτικό Κήπο, ενώ ενισχύονται και οι φυτεύσεις των δέντρων σύμφωνα με διεθνής πρότυπα.

Η οδός Εθνικής Αμύνης στενεύει για τα οχήματα, «δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε οι πολίτες να κινούνται ξανά πεζή στο κέντρο ενισχύοντας έτσι και την εμπορική κίνηση της περιοχή». Τα πεζοδρόμια επί της Εθνικής Αμύνης επεκτείνονται διευκολύνοντας την προσβασιμότητα και κάνοντάς τα πιο ασφαλή για την κίνηση των πεζών. «Περιορίζεται ο χώρος που καταλαμβάνει η κίνηση των οχημάτων, ώστε να περιοριστεί η ταχύτητα των οχημάτων και να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση».

Όσον αφορά στο Δημοτικό Κήπο θα υπάρξει και εκεί μια πλήρης αναμόρφωση, με στόχο την ένωσή του με την πλατεία Ελευθερίας, ενώ αυξάνονται οι χώροι πρασίνου με επιλεγμένες φυτεύσεις, δημιουργούνται γωνίες για αναψυχή, ενώ θα ενταχθούν νέες διαδρομές και μονοπάτια, στα οποία θα αναδεικνύεται το στοιχείο του νερού μέσα από διάφορες μορφές.