Home > νέα > Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Ν. Δράμας Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Ν. Δράμας Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

της ανθρώπινης παρέμβασης στο Ν. Δράμας

 

ΤΗΝ τρίτη κατά σειρά εκδήλωση πραγματοποίησε το Σάββατο στην Αδριανή, το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα», με στόχο να διαφανούν και να αναδειχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό Δράμας.

Στην εκδήλωση – συζήτηση, συμμετείχαν επιστήμονες, εκπρόσωποι διάφορων φορέων, συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολίτες των νομών Δράμας και Σερρών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας – συζήτησης πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τη δραμινή κοινωνία.

Η ενημέρωση και η συζήτηση για μια ακόμη φορά περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα όπως, της εξόρυξης μαρμάρου και της υπερβολικής λατόμευσης στην περιοχή του Βώλακα, του Γρανίτη, των Πύργων και του Οχυρού (αλλοίωση τοπίου, καταστροφή βιοποικιλότητας, περιορισμός κτηνοτροφίας και αμπελουργίας, μόλυνση αέρα και υδάτων).

Επίσης, αναφέρθηκαν ζητήματα της ύπαρξης και δημιουργίας νέων Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων στο Δήμο Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Νευροκοπίου (επιπτώσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και απώλεια γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων), και ακόμα, της αναγκαιότητας ύπαρξης αυστηρότερης νομοθεσίας από το κράτος και της μεγάλης σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών μελετών και γνωμοδοτήσεων για τις αδειοδοτήσεις ενεργειακής και λατομικής εκμετάλλευσης.

Τέλος, ανανεώθηκε η υπόσχεση του Δικτύου προς τους πολίτες για στενότερη και δυναμικότερη συνεργασία του με όλους τους παραπάνω φορείς, την κεντρική ομιλία στην πόλη της Δράμας και τη δυναμικότερη δράση απέναντι στην απειλή που δέχεται το δραμινό φυσικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό το Δίκτυο είχε διοργανώσει μια παρόμοια εκδήλωση στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, και στη συνέχεια στην Προσοτσάνη, ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τα ζητήματα της ανθρώπινης παρέμβασης στα βουνά του Νομού Δράμας και τις επιπτώσεις.

Μιλώντας παλαιότερα στον «Π.Τ.» ο κ. Τσιφτσής για το ίδιο θέμα, αναφέρθηκε στον χλωριδικό πλούτο της περιοχής, τι φυτά έχουμε και πώς θα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Όπως επισημαίνει, «μπορεί να είναι φυτά που ανήκουν σε κάποια κατηγορία κινδύνου, μπορεί να προστατεύονται από διάφορα νομοθετήματα τα οποία δεν είναι γνωστά και γενικά να επιστήσουμε την προσοχή στην προστασία τους».

Αυτό που τονίζει ο ίδιος, είναι ότι, «όταν υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα φυτά όπως τα συγκεκριμένα, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην ταράξουμε τα ενδιαιτήματά τους. Για παράδειγμα, αν σε μία θέση υπάρχει ένα τέτοιο φυτό, κάνουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, βάλουμε ανεμογεννήτριες ή ανοίξουμε μια εγκατάσταση για εξαγωγή μαρμάρου, σαφέστατα η καταστροφή του ενδιαιτήματος προκαλεί ολοκληρωτική εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους. Και ουσιαστικά η αποτροπή τέτοιας ζημιάς για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδος, μπορεί να γίνει μέσω της αύξησης της γνώσης. Να δούμε δηλαδή πού εξαπλώνονται αυτά τα φυτά, ενώ στο πλαίσιο της αδειοδότησης αυτών των εγκαταστάσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τέτοιου είδους πληροφορίες».

Ένα από τα βασικά προβλήματα σε πολλά σημεία της Δράμας είναι τα λατομεία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει και το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και των ανεμογεννητριών, για τις οποίες υπάρχει μελλοντικός σχεδιασμός. Οι κάτοικοι της περιοχής του Μενοικίου αντιδρούν έντονα στην τοποθέτησής τους.