Home > Νέα > Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό Δράμας Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό Δράμας Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

της ανθρώπινης παρέμβασης

στο Νομό Δράμας

Η ακύρωση τριών αδειοδοτήσεων για αιολικά στη Θράκη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό Δράμας», διοργάνωσε  το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα»,  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Προσοτσάνης.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση, τη συζήτηση και μέσω αυτής στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη των τρόπων προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων του Νομού Δράμας.

Ομιλητές ήταν ο κ. Τσιφτσής Σπύρος (Αναπληρωτής Καθηγητής Δασολογίας ΔΠΘ), ο κ. Κασαπίδης Ιορδάνης (Δασοπόνος – Υδρολόγος), ο κ. Καστρίτης Δημήτριος (Νομικός), ο κ. Στάικος Τρύφων (Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Βώλακα), εκπρόσωπος Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Δράμας, εκπρόσωπος Οινοπαραγωγών Ν. Δράμας και ο κ. Χατζηγεωργίου Δημήτριος (Επιτροπή Αγώνα «Σώστε το Μενοίκιο»).

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό το Δίκτυο είχε διοργανώσει μια παρόμοια εκδήλωση στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τα ζητήματα της ανθρώπινης παρέμβασης στα βουνά του Νομού Δράμας και τις επιπτώσεις.

 

Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στη Δράμα

Οι κάτοικοι της Δράμας, τόσο μέσων των Δήμων τους όπως το Κ. Νευροκόπι, το Παρανέστι αλλά και κάτοικοι από την περιοχή της Προσοτσάνης, κάνουν μια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην γεμίσουν τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά και αιολικά  πάρκα.

Όπως είναι γνωστό και έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», το Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο ζήτημα της εγκατάστασης μεγάλων εκτάσεων φωτοβολταϊκών γύρω από Κοινότητές του, ενώ παρόμοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, τους οινοποιούς του Ν. Δράμας, καθώς και από κτηνοτρόφους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, κάτοικοι της Μικρόπολης έχουν ιδρύσει μια Επιτροπή Αγώνα «Σώστε το Μενοίκιο» με την οποία εναντιώνονται στο πλήθος φωτοβολταϊκών  πάρκων που έχουν ζητήσει να στήσουν εταιρείες στην περιοχή.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι γίνεται και ιδιαίτερη συζήτηση και για τα λατομεία της περιοχής, ιδίως στο Βώλακα, ώστε οι εξορύξεις μαρμάρου να γίνονται υπόγεια.

 

Ακύρωση αιολικών στη Θράκη

Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί επίσης, είναι ότι πρόσφατα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε στην ακύρωση της αδειοδότησης τριών αιολικών σταθμών στην περιοχή της Θράκης, λόγω ανεπαρκούς εκτίμησης των επιπτώσεων από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και  η WWF Ελλάς, έγινε δεκτή από το ΥΠΕΝ η προσφυγή των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι αιτήσεις αδειοδότησης αφορούσαν τρία αιολικά πάρκα, που βρίσκονται στη Ροδόπη, εντός και σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή NATURA – Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη».

Οι άδειες είχαν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τον Αύγουστο του 2024 και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν χρήση της πρόβλεψης για δυνατότητα διοικητικής προσφυγής κατά της απόφασης σε ανώτερο ιεραρχικά διοικητικό όργανο, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως πρόκειται για περιβαλλοντικά επιζήμια έργα.

Το Τμήμα Νομικών Προσφυγών του ΥΠΕΝ δέχτηκε τον κύριο ισχυρισμό που προέβαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πως στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των έργων δεν είχαν εκτιμηθεί δεόντως οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 στη Θράκη και επομένως η αξιολόγηση δεν βασίστηκε στα πλέον σύγχρονα και επίκαιρα στοιχεία, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα έργα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) όμως η αδειοδότησή τους βασίστηκε πρακτικά στη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο επιπόλαιος έλεγχος νομιμότητας και η βιαστική και ελλιπής εκτίμηση των πραγματικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τις ίδιες τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες με αυτό το καθήκον.

Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως οι γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να εκδίδουν εγκρίσεις δίχως ουσιαστική δική τους τεχνική κρίση.

Ιδίως δε όταν οι υπηρεσίες καλούνται να κρίνουν έχοντας στα χέρια τους αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση: ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για τις περιοχές NATURA, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., τεκμηριωμένα και με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα εξέδωσε αρνητική γνώμη, ενώ η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ, αγνοώντας τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., εξέδωσε θετική δίχως καμία τεκμηρίωση!