Home > νέα > Οι προτάσεις του Δήμου Δράμας στο ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ Δηλώσεις του αντιδημάρχου Προγραμματισμού κ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

Οι προτάσεις του Δήμου Δράμας στο ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ Δηλώσεις του αντιδημάρχου Προγραμματισμού κ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

Πέρασε κατά πλειοψηφία ο Δήμος Δράμας

Οι προτάσεις του Δήμου Δράμας

στο ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Προγραμματισμού κ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Δράμας, συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Το θέμα ήρθε ως τακτικό στην ημερήσια διάταξη και αφορούσε την «έγκριση ανάθεσης σε τρίτο ανεξάρτητο σύμβουλο των υπηρεσιών για τη σύνταξη μελέτης των δράσεων που θα προταθούν προς χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου Δράμας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει εκδοθεί, Δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων δικαιούνται ποσό μέχρι 1.640.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπου ανήκει και ο Δήμος Δράμας.

Από τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Δήμος Δράμας προτίθεται να δηλώσει συμμετοχή στα εξής προγράμματα:

– Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (ΣΕΣ).

– Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή κτλ.

– Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.

– Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης λαϊκών αγορών.

– Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών – Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης.

– Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και νομή των οποίων ανήκει στο Δήμο).

– Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου (digital twin) πόλης.

– Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall,Endpoint  security, κλπ) και παροχή συστήματος τηλε-εργασίας.

– Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχημαστισμού των ΟΤΑ.

– Δημιουργία διασύνδεσης με δίκτυα υψηλής ταχύτητας μεταξύ δημοτικών κτιρίων – υποδομών.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Δήμος Δράμας έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του και για δυο ακόμα δράσεις που δεν περιλαμβάνονται στον κεντρικό κατάλογο και αφορούν:

– Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης εθελοντών Δήμου Δράμας.

– Ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένων 3D projection mapping για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, επισημαίνει ότι ήταν από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, «καθώς από την ψήφισή του εξαρτάται η τύχη της πρότασης που θα καταθέσει ο Δήμος, στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Όπως τονίζει, «το ίδιο το πρόγραμμα με τον προϋπολογισμό του 1.640.000 ευρώ, προβλέπει και ένα ποσοστό 3%, που αφορά στη σύνταξη της μελέτης. Έτσι προβλέπεται η ανάθεση σε σύμβουλο της εκπόνησης μιας μελέτης που θα περιλαμβάνει την υφιστάμενη κατάστασης στο Δήμο Δράμας, καθώς και τη σύνταξη ολόκληρου του φακέλου για την υποβολή της πρότασης».

«Να σημειώσουμε ότι το ποσό είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από το ίδιο το πρόγραμμα, που σημαίνει ότι ο Δήμος Δράμας δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ», τονίζει ο  ίδιος και εξηγεί: «Μάλιστα, το Υπουργείο, αντιλαμβανόμενο τη σημασία της πρότασης και τη σημασία της πρόσληψης ενός συμβούλου, έχει καταργήσει σχέδιο υπόδειγμα των συμβάσεων ώστε να είναι ίδιες οι προτάσεις οι οποίες θα γίνουν».

Ο κ. Τάσσου επισημαίνει ακόμα ότι, «υπάρχει ένας κατάλογος εφαρμογών – ψηφιακών εργαλείων από τα οποία ο Δήμος μπορεί να επιλέξει για το ποσό του 1.640.000 ευρώ. Τον Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαβούλευσης από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήθηκε από τους Δήμους μέσα από έναν κατάλογο προτεινόμενων δράσεων να επιλέξουν τι θεωρούν απαραίτητο, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος προτεινόμενων ψηφιακών εφαρμογών και αυτό ξεκινάει από τώρα».

Τέλος, ο κ. Τάσσου τονίζει ιδιαίτερα «την υπεύθυνη στάση προς τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του “Project για τη Δράμα”,  οι οποίοι στήριξαν την συγκεκριμένη πρόταση ενώ ήταν αρνητικά προδιατεθειμένοι. Με τις εξηγήσεις που δόθηκαν από εμένα αλλά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Καραμπατζάκη, τελικά υπερψήφισαν την πρόταση σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, οι οποίες για μικροπολιτικά οφέλη και στείρα αντιπολίτευση το αρνήθηκαν. Τους ευχαριστώ, γιατί το πρόγραμμα δεν αφορά μια δημοτική παράταξη, αλλά όλο το Δήμο Δράμας, γιατί είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα ξανά την ερχόμενη δεκαετία».