Στο Δοξάτο σήμερα τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων
Οι βουλγαρικές θηριωδίες στο Δοξάτο
κατά την 3η Βουλγαρική Κατοχή
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΙΤΗ φορά στην ιστορία της, η ηρωική Κοινότητα του Δοξάτου Δράμας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις βουλγαρικές θηριωδίες. Το Δοξάτο, συγκαταλέγεται και αυτό, στις Κοινότητες εκείνες της περιοχής της Δράμας, οι οποίες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου του 1941 έμελλε να ζήσουν μια από τις χειρότερες μαύρες σελίδες της ιστορίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δοξάτου οργανώνει εκδηλώσεις μνήμης αύριο Κυριακή στο Μνημείο Ηρώων του Δοξάτου.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, η περιοχή της Δράμας βιώνει μια από τις χειρότερες Βουλγαρικές Κατοχές. Είναι η τρίτη κατά σειρά, κατά την οποία οι κάτοικοι της Δράμας έχουν να κάνουν με μια σειρά από βουλγαρικές θηριωδίες με σφαγές και εκτελέσεις.
Η περιοχή του Δοξάτου, για τρίτη φορά, δέχεται το απίστευτο μένος των βουλγαρικών στρατευμάτων της εποχής, τα οποία βυθίζουν για άλλη μια φορά το Δοξάτο στο πένθος.
Στην πρώτη Βουλγαρική κατοχή το 1913, Βούλγαροι στρατιώτες μπαίνουν στο Δοξάτο, μια από τις πλουσιότερες κωμοπόλεις της περιοχής, σφάζουν, καίνε και λεηλατούν.
Το καλοκαίρι του 1917, βουλγαρικά στρατεύματα επιστρέφουν στην περιοχή, μπαίνουν στο Δοξάτο και όσοι άντρες έχουν διασωθεί από τη σφαγή του 1913 τους σύρουν ομήρους στη Βουλγαρία. Περισσότερα από 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο τους.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ελλάδα βιώνει την τριπλή κατοχή, οι Βούλγαροι έχουν στόχο τους και πάλι το Δοξάτο, σφαγιάζονται και πάλι κατοίκους της κωμόπολης.
Είναι η εποχή κατά την οποία, το Δοξάτο, η περιοχή της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται υπό την κατοχή των Βουλγάρων και των συμμάχων τους Γερμανών και Ιταλών και εκτελούν για αντίποινα περισσότερους από 350 άνδρες ηλικίας 16 έως 50 ετών. Από τις τρεις βουλγαρικές επιδρομές, το Δοξάτο θρήνησε πάνω από 1.124 ψυχές, ενώ στα νεότερα χρόνια, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, οι Βούλγαροι στρατιώτες της εποχής, σκοτώνουν συνολικά 2.140 άτομα σε όλη την περιοχή της Δράμας. Η υπόθεση έχει καταγραφεί ως σφαγή του Δοξάτου, όπου υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα, αλλά επεκτάθηκε στην πόλη της Δράμας και σε 22 χωριά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, θα γίνει Τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων στον χώρο του Μνημείου και στις 19.00, στο Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Μιχόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Σύμβολο θυσίας, αλλά και ζωής και αναδημιουργίας των κατοίκων του Δοξάτου».
Επίσης, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με θέμα: «Πνοές Πολιτισμού», όπου Καλλιτεχνική ομάδα νέων του Δοξάτου σε συνεργασία με την ομάδα της Κωνσταντίνας Μεσονύχτη και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοξάτου, προσεγγίζουν την ηρωική θυσία μέσα από τις μαρτυρίες.
Αύριο Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 07.30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 10:30 Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών και δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου.
Στις 11:30 Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο και στις 12.00 Επιμνημόσυνη Δέηση. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, Προσκλητήριο Ηρωικών Νεκρών, χαιρετισμός Δημάρχου κ. Γεωργίου Βογιατζή, χαιρετισμός Προέδρου Κοινότητας Δοξάτου κ. Διογένη Μάρκου και ομιλία από την εκπαιδευτικό κα. Καλλιόπη Χατζοπούλου. Σιγή ενός λεπτού ως ύστατος φόρος τιμής στους ένδοξους νεκρούς. Εθνικός Ύμνος.
Στη συνέχεια, παραλαβή Πολεμικού Σταυρού Α’ Τάξης από τον Πρόεδρο Κοινότητας Δοξάτου κ. Διογένη Μάρκου και πέρας τελετής.
Επίσης στις 13.00 στο ιστορικό δημαρχείο Δοξάτου, εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Χώροι Μνήμης, Τόποι Μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ). Διάρκεια έκθεσης: Από Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.
Επισκέψεις σχολείων το πρωί από 08:00 έως 13:00, κατόπιν συνεννόησης και για το κοινό το απόγευμα τις 18:00 έως 21:00.