Home > Πρώτο Θέμα >  Οικισμός ελληνιστικών χρόνων με ρωμαϊκά  οικήματα αποκαλύφθηκε από τα έργα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ

 Οικισμός ελληνιστικών χρόνων με ρωμαϊκά  οικήματα αποκαλύφθηκε από τα έργα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ

Μιλάει στον «Π.Τ.» η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

 Οικισμός ελληνιστικών χρόνων με

ρωμαϊκά  οικήματα αποκαλύφθηκε

από τα έργα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ

 Κεραμικά και νομίσματα της αποικίας των Φιλίππων μαρτυρούν ότι η Δράμα είχε ζωή τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της ρωμαϊκής οικίας που είχε αποκαλυφθεί από τα έργα του φυσικού αερίου στην περιοχή της οδού Δούκα Ζέρβα, είχαμε γράψει και πάλι πριν από τρεις μήνες περίπου. Τα έργα της ΔΕΔΑ για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα.

Όλα αυτά, μαρτυρούν την παρουσία οικισμού στην περιοχή, κυρίως τα ελληνιστικά χρόνια της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ακόμα και αργότερα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ως αποικία των Φιλίππων. Όλα αυτά, συνάγονται από τα κεραμικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά και σε άλλα και αυτό μαρτυρά ότι η Δράμα είχε ζωή από παλαιοτέρων χρόνων ακόμα.

Για όλα αυτά, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη.

Το σημαντικότερο από τα ευρήματα, συναντάται επί της οδού Δούκα Ζέρβα, όπου η σκαπάνη των έργων του φυσικού αερίου, έφερε στην επιφάνεια μια ρωμαϊκή οικία και τα αντικείμενα που βρέθηκαν, μαρτυρούν την ύπαρξη στοιχείων από την εποχή του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακόμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, βρέθηκαν ακόμα και νομίσματα της αποικίας των Φιλίππων.

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» η κα. Πουλιούδη, η ανασκαφή αυτή άρχισε πριν από 3 μήνες περίπου και «χρονολογικά τοποθετείται στη ρωμαϊκή εποχή. Πρόκειται για μια κατοικία της εποχής εκείνης. Ωστόσο υπήρχε ένα σημείο στο οποίο εντοπίστηκε και ελληνική κεραμική.  Μιλάμε για τα ελληνιστικά χρόνια, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτό το υλικό, θα πρέπει πρώτα βέβαια να συντηρηθεί, να εξεταστεί και να τοποθετηθεί ακριβώς χρονολογικά γιατί υπάρχει τεχνοτροπία των αγγείων».

Η ίδια εξηγεί ότι, «από τα νομίσματα που έχουμε βρει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η περιοχή αποτελούσε τμήμα της αποικίας των Φιλίππων και αυτό είναι σημαντικό γιατί χρησιμοποιούσαν τα ίδια νομίσματα».

Αναφερόμενη σε ιστορικά σημεία, μας λέει ότι «όπως γνωρίζουμε, η περιοχή ήταν κατοικημένη από τους Θράκες.  Ερχόμενος ο Φίλιππος ήθελε να προσαρτήσει την περιοχή μεταξύ Νέστου και Στρυμόνα για λόγους εύλογους, γιατί ήθελε τους Θράκες για εμπροσθοφυλακή για την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο δημιουργεί τους Φιλίππους και κατακτά και αυτή την περιοχή και τους δίνει το νόμισμα» και όπως διευκρινίζει, «βλέπουμε νομίσματα ελληνιστικής εποχής και αργότερα επί Ρωμαίων όταν η περιοχή αποτέλεσε αποικία των Φιλίππων».

Από την οικεία στην οδό Δούκα Ζέρβα.

Στην ερώτηση ότι με την αποκάλυψη αυτής της κατοικίας  μπορεί να έχουμε και έναν οικισμό, η κα. Πουλιούδη σημειώνει ότι, «αν κανείς ελέγξει τοπογραφικά την περιοχή και αφαιρέσει τις πολυκατοικίες, γίνεται κατανοητό ότι όλος αυτός  ο λόφος, βρίσκεται δίπλα στον ξεροχείμαρρο του Μοναστηρακίου και άρα μπορεί να έδινε τη δυνατότητα εγκατάστασης. Θεωρώ λοιπόν ότι ο λόφος αυτός αποτελούσε τόπο κατοικιών, και αυτό βγαίνει και από άλλα ευρήματα στην περιοχή».

Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι, «όλα αυτά βγαίνουν από τα διάφορα ευρήματα που έχουμε στην περιοχή καθώς και από άλλα κεραμικά αντικείμενα και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε το εύρος της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής στη Δράμα. Οπότε η Δράμα είχε ζωή εκείνη την εποχή και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές. Έχουμε πλέον σημαντικά στοιχεία από εκείνες τις εποχές».

Ερωτώμενη ότι, αν απ’ όλα αυτά συνάγεται ότι εκείνα τα χρόνια είχαμε έναν ικανό οικισμό, μιας κατοικήσιμης περιοχή και άρα έναν σχετικό πολιτισμό, επισημαίνει: «Ναι. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε το εύρος αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα της ΔΕΔΑ στην περιοχή. Θεωρώ πάντως ότι, ο λόφος αυτός ήταν κατοικήσιμος. Και αυτό φαίνεται και από τον χείμαρρο που έδινε λύσεις για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων εκείνων».

Το λιθόστρωτο με γρανιτόκυβους στην περιοχή των Κομνηνών.

Στην ερώτηση για το πόσο δύσκολο είναι το έργο των ανασκαφών σ’ αυτή την περιοχή και τι άλλο θα μπορούσε να γίνει, η ίδια απαντά: «Εμείς δεν έχουμε διακόψει το έργο, έχουμε βρει λύση γι’ αυτό το χώρο, ο αγωγός θα κάνει μια γωνία και θα προχωρήσει. Υπάρχουν πολλά διάσπαρτα μέτωπα μέσα στη Δράμα, ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα έρευνας σε ορισμένα σημεία που μπορούμε να αποφανθούμε για το πώς ήταν η περιοχή εκείνα τα χρόνια και πώς ήταν η πόλη ορισμένες χρονικές στιγμές.

Για παράδειγμα, ανεβαίνοντας στο Νοσοκομείο, βρέθηκε ένα λιθόστρωτο, μέσα από το οποίο καταλαβαίνουμε ότι γινόταν ακόμα και εμπόριο, υπήρχαν δρόμοι για τη μετακίνηση του πληθυσμού, ενώ έχουμε ακόμα και την τυπολογία του λιθόστρωτου. Έχουμε βρει ακόμα και άλλα σημεία που επιβεβαιώνουν την κατοίκηση της περιοχής σε διάφορες φάσεις».

Καταλήγοντας η κα. Πουλιούδη, τονίζει για άλλη μια φορά, ότι, «αυτό που γίνεται κατανοητό, είναι ότι ο λόφος αυτός ήταν κατοικήσιμος και υπάρχουν και άλλα σημεία που επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε τώρα. Μέσα από την συνολική επεξεργασία και συντήρηση των αντικειμένων, μπορούμε να βγάλουμε και άλλα συμπεράσματα, αυτά όμως στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα».