Υπόμνημα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής ΑΜΘ προς υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Ολέθριες οι συνέπειες της πανδημίας
για τους πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου
► Δηλώσεις του Γ. Ζιμπίδης στον «Π.Τ.»: Μόλις στο 30% η διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου
► Προβλήματα στη διάθεση της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας στην ΑΜΘ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΟΛΙΣ στο 30% – 35% βρίσκεται η διάθεση της φθινοπωρινής πατάτας Κ. Νευροκοπίου, όταν την ίδια περίοδο των τριών προηγούμενων χρόνων, βρισκόταν ήδη στο 60%-65%!!!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φετινής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, εξαιτίας της υγειονομικής πανδημίας, και αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «μετά από πολλές συζητήσεις που είχαμε με το Υπ. Αγροτικής Πολιτικής, κυοφορούσε η διαδικασία αποζημίωσης και των πατατοπαραγωγών της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς πατάτας, περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες: ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή και φθινοπωρινή. Κατά το πλείστον η ανοιξιάτικη πατάτα καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, ενώ οι άλλες δύο στη Βόρεια Ελλάδα και κατά μεγάλο ποσοστό στο Κ. Νευροκόπι».
Ο κ. Ζιμπίδης, διευκρίνισε ότι η ανοιξιάτικη πατάτα στην Αν. Μακεδονία –Θράκη, «ήταν 3.000 στρέμμα δηλωμένη. Που σημαίνει ότι, 550 παραγωγοί απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι στην πλατφόρμα που άνοιξε για την αποζημίωση της ανοιξιάτικης πατάτας».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «στην καλοκαιρινή και τη φθινοπωρινή πατάτα, το 53% της Περιφέρειας ΑΜΘ, περίπου στα 20.000 στρέμματα σε σύνολο 24.000 στρεμμάτων, καλλιεργούνται στο Κ. Νευροκόπι. Το υπόμνημα που στείλαμε στον υπουργό κ. Βορίδη, σκοπό έχει να καταδείξει και να αναδείξει ότι, και στο Νευροκόπι και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ο κορωνοϊός και η πανδημία έχουν επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό τους παραγωγούς πατάτας. Άρα ζητάμε την αποζημίωση και αυτών των παραγωγών με την ίδια τιμή μ’ αυτή της ανοιξιάτικης πατάτας».
Σημειώνει εδώ ο κ. Ζιμπίδης, ότι «τα στρέμματα της ανοιξιάτικης πατάτας με την φθινοπωρινή είναι περίπου ίδια: 55.000 στρέμματα δηλωμένα στην ανοιξιάτικη πατάτα και 65.000 στρέμματα πανελλήνια στην καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα».
Ερωτώμενος για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση σχετικά με τη διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου, ο κ. Ζιμπίδης διευκρινίζει ότι φέτος «η διάθεση της πατάτας βρίσκεται στο 30%-35%, όταν αντίστοιχα τις τρεις προηγούμενες χρονιές βρισκόταν ήδη στο 60%-65% και μάλιστα με επίσημα στοιχεία».
Το υπόμνημα
Στο υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής της ΑΜΘ κ. Ζιμπίδης, αναφέρει τις ολέθριες επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας και του μεταφέρει το αίτημα της αποζημίωσης των παραγωγών πατάτας όλη της Περιφέρειας, τόσο στην καλοκαιρινή όσο και στην φθινοπωρινή πατάτα, καθώς και η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών.
Ακολουθεί το Υπόμνημα:
[Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Η συνέχιση της πανδημίας έχει ολέθριες συνέπειες στην διάθεση της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την κατάσταση επιδείνωσε η καθυστερημένη διάθεση της ανοιξιάτικης πατάτας, η οποία παράγεται κυρίως στη νότια Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να αποτελειώσει ότι έμεινε όρθιο από το πρώτο κύμα, με τις τιμές πλέον να κατρακυλούν σε 10-13 λεπτά το κιλό.
Στην Περιφέρειά μας συνολικά καλλιεργούνται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ 2020) 24.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 93% είναι καλοκαιρινή και φθινοπωρινή και το 7% ανοιξιάτικη, η οποία λαμβάνει ήδη την οικονομική ενίσχυση.
Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων είναι στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα και δηλωμένες ως καλοκαιρινές και φθινοπωρινές.
Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 70%) παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών με αβέβαιη την απορρόφησή της λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης λόγω της εντονότερα συνεχιζόμενης πανδημίας. Τις τελευταίες χρονιές είχε διατεθεί μέχρι τέλη Νοέμβρη το 70% της παραγωγής με μέση τιμή μεταξύ 0,22 μέχρι 0,28 Ευρώ το κιλό.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι η βασική πηγή εισοδήματος του λεκανοπεδίου, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών για να ανταπεξέλθουν στις πραγματοποιηθείσες καλλιεργητικές δαπάνες, καθώς και στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι το μέσο καλλιεργητικό κόστος της πατάτας ανέρχεται στα 750 Ευρώ/στρέμμα.
Κατά συνέπεια, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς πατάτας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, de minimis κ.α.).
Συνημμένα σας στέλνουμε Πίνακα με αναλυτικά στοιχεία αποδόσεων δαπανών και τιμών της ομάδας παραγωγών Νευροκοπίου των καλλιεργητικών περιόδων 2017-2020 που είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους παραγωγούς.
Επιπλέον, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του Κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, και παρακαλούμε με τους κατάλληλους μηχανισμούς να περιορίσετε στο ελάχιστο τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες λόγω των κρίσιμων συνθηκών που διανύουμε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος.]