Home > νέα > Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με πολλαπλή Σκλήρυνση Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ωρολογάς και η Νευρολογική Φυσιοθεραπεύτρια κα. Δικταπάνη

Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με πολλαπλή Σκλήρυνση Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ωρολογάς και η Νευρολογική Φυσιοθεραπεύτρια κα. Δικταπάνη

Από την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ολιστική προσέγγιση

του ασθενούς

με πολλαπλή Σκλήρυνση

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ωρολογάς και η Νευρολογική Φυσιοθεραπεύτρια κα. Δικταπάνη

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ κατά πλάκας, είναι μια ασθένεια την οποία σήμερα μπορούμε να φρενάρουμε σε ποσοστό 90%. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» κ. Αναστάσιος Ωρολογάς.

Συγκεκριμένα, ο κ.  Ωρολογάς βρέθηκε στη Δράμα το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου, όπου μίλησε σε ημερίδα με κεντρικό θέμα: «Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Ο κ. Ωρολογάς είναι Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Υπεύθυνος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Κλινική «Άγιος Λουκάς».

Μαζί του παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης, η κα. Κυριακή Τεστέμπαση, Νευρολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Νευρολογικής Μονάδας Γ.Ν. Καβάλας με θέμα: «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση από την πλευρά του Νευρολόγου», καθώς και η κα. Άννα Δικταπάνη, Msc, Μέλος του Π.Σ.Φ. Νευρολογική Φυσιοθεραπεία-Bobath Clinical pilates, με θέμα: «Ο ρόλος της Νευρολογικής Φυσιοθεραπεία και Άσκησης σε ασθενείς με Π.Σ.».

Ωρολογάς: Μπορούμε να φρενάρουμε την ασθένεια

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ωρολογάς σημειώνει ότι «έχουμε οργανώσει αυτή την Εταιρεία, η οποία είναι εθνικής εμβέλειας με γραφεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου σκοπός της είναι να ενημερώνει σωστά τα άτομα με τη νόσο, να φροντίζει για τα κοινωνικά τους δικαιώματα και στη διάρκεια της ζωής του, έχει καταφέρει να καθιερώσει, περίπου 10 νόμους ή Προεδρικά Διατάγματα που διευκολύνουν τα άτομα με τη νόσο να διορίζονται στο δημόσιο αν είναι καθηγητές παρακάμπτοντας τη λίστα που περιμένουν ως αναπληρωτές».

Όπως εξηγεί ο κ. Ωρολογάς, «η Εταιρεία, έχει κάνει ένα νόμο που αναγνωρίζει την νόσο ως αυτόνομη και όχι να περιμένει κανείς να έχει κάποιο κινητικό πρόβλημα ή να είναι παράλυτος ώστε να μπορέσει να πάρει κάποιο δικαίωμα. Αρχικά είναι ένα δικαίωμα 35%, μετά 50% και αν δεν κάνει κάποιος τις θεραπείες μέχρι και 67%. Επίσης με το 5% μπορούν να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο οι μαθητές με αυτό το πρόβλημα. Γενικά, σκοπός μας είναι η σωστή ενημέρωση, γιατί όλα τα χρόνια νοσήματα ενέχουν κινδύνους παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης».

Θεραπείες

Αναφερόμενος στις θεραπείες που υπάρχουν, σημειώνει ότι «τα τελευταία 30 χρόνια από τα 150 που είναι γνωστή η νόσος, κάποιες θεραπείες οι οποίες μέχρι και 90% τη φρενάρουν. Δεν την σταματούν 100% και καλύπτουν και τις έξι μορφές της νόσου αυτά τα είκοσι φάρμακα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Να σημειώσουμε ότι, εδώ και ένα χρόνο, έχουμε εντοπίσει τον ιό που τραβάει την σκανδάλη, που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας στη διάρκεια της εφηβείας, ο ιός Epstein-Bar, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ανοίγει ο δρόμος και για εμβόλιο μελλοντικά».

Ποσοστό στην Ελλάδα

Ερωτώμενος για το ποσοστό ασθενών στην Ελλάδα, σημειώνει ότι έχουμε περίπου 20.000 άτομα και παγκοσμίως 3 εκατομμύρια, ενώ αναφορικά με το αν είναι θανατηφόρα ασθένεια εξηγεί: «Ήταν, 15 χρόνια μετά τη διάγνωση. Πριν 50 χρόνια, η διάγνωση γινόταν γύρω στα 30 συνήθως στις γυναίκες, και μετά από 15 χρόνια περίπου πέθαιναν. Αυτό βέβαια ήταν ένα πολύ σκληρό ποσοστό. Σήμερα πλέον, δεν υπάρχει μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, εφόσον κάποιος παίρνει σωστά τις θεραπείες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας τα τελευταία 30 χρόνια».

Ερωτώμενος για τα συμπτώματα από τα οποία θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, μας λέει: «Θα πρέπει να πούμε ότι, η θεραπεία σ’ αυτά τα νοσήματα θα πρέπει να αρχίζει από χθες και πολλές φορές από τους ορθοπεδικούς, μέχρι και πέντε χρόνια, μπορεί να καθυστερεί η διάγνωση, νομίζοντας ότι είναι μια οσφυαλγία, από οφθαλμιάτρους, ή τους ωτορινολαρυγγολόγους, ή ουρολόγους. Γενικά έχουμε συμπτώματα με μουδιάσματα, ή με αδυναμία κάποιου χεριού ή ποδιού, να βλέπει κανείς διπλά ή θολά από κάποιο μάτι και άλλα συμπτώματα, που θα πρέπει να οδηγήσουν κυρίως το νέο άνθρωπο 40 ετών στον ειδικό που θα κάνει τη διάγνωση».

Τονίζει ακόμα, ότι, «είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Έχει σημασία επίσης να πούμε – για να μην τρομοκρατηθούν οι άνθρωποι – ότι όλα αυτά τα  συμπτώματα εξελίσσονται σε δύο με τρεις μέρες και από μόνα τους μπορεί να υφεθούν σε 2-3 μήνες, αν και όχι τελείως.

Είναι σημαντικό, αν κανείς διαγνωστεί εγκαίρως, να αρχίσει μια θεραπεία, ακόμα και αν είναι λάθος η διάγνωση, γιατί θα πρέπει να αποκλείσουμε πολλά άλλα νοσήματα που μοιάζουν με την σκλήρυνση και αυτό μπορεί να γίνει λίγο αργότερα, δεν είναι λάθος να αρχίσει κανείς μια θεραπεία».

Η νευρολογική φυσιοθεραπεία

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Δικταπάνη, Φυσιοθεραπεύτρια αναφέρεται στη νευρολογική φυσιοθεραπεία και στη θεραπευτική άσκηση για την ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση. Όπως τονίζει, «η σκλήρυνση είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι δύσκολο ή κάτι πάρα πολύ εύκολο και να το προσδιορίσουμε. Είναι ξεκάθαρα όλα τα νευρολογικά νοσήματα, ανάλογα με τον ασθενή και πώς αυτά επηρεάζουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οπότε μπορεί να είναι κάτι που θεωρητικά ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει πιο ελαφριά, αλλά και με ένα λίγο πιο δύσκολο τρόπο, με πολλά κινητικά προβλήματα».

Τονίζει ακόμα ότι, «το κομμάτι της φυσιοθεραπείας είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο στην αποκατάσταση εφόσον έχει προχωρήσει ως προς τις κινητικές δυσκολίες, αλλά και ακόμα πιο νωρίς, με τη διάγνωση για την πρόληψη όλων των προβλημάτων».

Όσον αφορά το ζήτημα της πρόληψης, η ίδια σημειώνει ότι «ανάλογα με την ενημέρωση του ασθενούς και ανάλογα με το πώς επηρεάζει η ασθένεια, οι ασθενείς δεν προσφεύγουν εύκολα στο φυσιοθεραπευτή. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό το οποίο θα ξεκινήσει προληπτικά από νωρίς, αν και θα θέλαμε να είναι το αντίθετο».