Ολοκληρώθηκε το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»
Στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων
η πρόληψη και οι σύγχρονες
θεραπευτικές παρεμβάσεις
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο, το οποίο διεξήχθη στην πόλη μας από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Κούρος». Το Επιστημονικό Συμπόσιο, διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», η οποία έχει ιδρυθεί από Δραμινούς γιατρούς και επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Δράμα, εξαιτίας του ότι η περιοχή μας έχει τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό, κρούσματα νεοπλασιών.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Συμποσίου, συμμετείχαν με εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα τα οποία αφορούσαν στην πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή, στις σύγχρονες απόψεις για την πρόληψη, στις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις, καθώς και στις στατιστικές που αφορούν στην περιοχή μας σε σχέση με τον καρκίνο.
Η προσέλευση του κοινού ήταν σημαντική, εκτός από το αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που παραβρέθηκε. Ηχηρό όμως ήταν και το παρόν που έδωσαν μέλη από Συλλόγους Καρκινοπαθών που παραβρέθηκαν από σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετέχοντας με διαλέξεις στο forum της περασμένης Παρασκευής.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο ένας εκ των προέδρων της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα του Μητρώου Καρκινοπαθών της περιοχής μας.
Σε ότι αφορά στην καταγραφή των νεοπλασιών στην περιοχή μας, φαίνεται ότι το 60% των περιπτώσεων του καρκίνου δεν σχετίζεται με την ηλικία αλλά ούτε και με το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των ασθενών. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά, καθώς καταγράφηκαν περίπου 200 άτομα στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακοινωθούν αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά για την περιοχή.
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, στους επιβαρυντικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται τα ποσοστά ραδονίου που εμφανίζει η περιοχή μας, ενώ επιδημιολογικά δεδομένα για τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή μας δεν υπάρχουν.
Παράλληλα, οι εισηγήσεις των συνέδρων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Συμποσίου, αφορούσαν επιγραμματικά στα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, η πρόληψη της ναυτίας και του εμετού στης χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ο ρόλος του ακτινολόγου στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, για την ανοσοθεραπεία η οποία αποτελεί τον νέο μεγάλο θεραπευτικό ορίζοντα, ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου κ.α.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του αντικαρκινικού συμποσίου, υπήρξαν αρκετές ιατρικές ανακοινώσεις πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, αλλά και τους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ παράλληλα έγιναν συζητήσεις, οι οποίες αφορούσαν στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός ασθενής.