Ολοκληρώθηκε η εκποίηση
των περιουσιακών στοιχείων της «Μάρμαρα Λαζαρίδης»
Με γρήγορους ρυθμούς οι τράπεζες πραγματοποίησαν την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων Μάρμαρα Λαζαρίδης, η οποία, τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Η ανάταξη της Μάρμαρα Λαζαρίδης προσέλκυσε ενδιαφερομένους από τον κλάδο του μαρμάρου και η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν πολύ αποδοτική για τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία, θα λάβουν όλες σχεδόν τις απαιτήσεις τους, που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ.
Η διάσωση της εταιρείας
Η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young, ως ειδικός διαχειριστής, προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για το μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό τμήμα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης μαρμαροβιομηχανίας.
Ο ειδικός διαχειριστής, δηλαδή η ΕΥ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανασυγκροτήσει την εταιρεία, να αναδιατάξει το πελατολόγιο, να ανοίξει αγορές και να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να απολυθεί κανείς. Αντιθέτως, λόγω των νέων παραγγελιών ο ειδικός διαχειριστής πρόσθεσε και δεύτερη βάρδια στις γραμμές παραγωγής.
Οι πλειοδότες
Η μεγαλύτερη ομάδα assets της εταιρείας (εργοστάσια επεξεργασίας μαρμάρων σε Δράμα και Θάσο, ένα joint venture με την Κυριακίδης Μάρμαρα, αποθέματα, αποθήκες, άδειες εξόρυξης, λατομικές άδειες, εμπορικά σήματα και πάγια) πωλήθηκαν έναντι 31 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Nordia, συμφερόντων της οικογένειας του κ. Ανδρέα Αλτ που ελέγχει και τα Μάρμαρα Διονύσου.
Παράλληλα, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ πωλήθηκε η θυγατρική Λίθος στη Γερμανία στο μάνατζμεντ της Λίθος και επίσης για 1,6 εκατ. ευρώ πωλήθηκε στην εταιρεία Ικτίνος Μάρμαρα το δεύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων της εταιρείας στη Δράμα. Στο ταμείο της εταιρείας, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ από τη λειτουργία της τους τελευταίους μήνες ο ειδικός διαχειριστής είχε καταφέρει να συγκεντρώσει cash ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο πηγαίνει και αυτό στους πιστωτές. Αθροισμα δηλαδή 39,7 εκατ. ευρώ, όσα χρωστούσε η εταιρεία στους πιστωτές της προτού τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Η Νordia, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, αναλαμβάνει τους 140 εργαζομένους μαζί με όλα τα δικαιώματά τους (χρόνια προϋπηρεσίας κ.ά.), όπως και η Ικτίνος τους περίπου 15 εργαζομένους στο δεύτερο εργοστάσιο της Δράμας.
in.gr