Home > νέα > Ολοκληρώθηκε η φωτογραφική έκθεση «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού» στο ιστορικό δημαρχείο Δοξάτου Δηλώσεις του Νίκου Κοσμίδη στον «Π.Τ.»

Ολοκληρώθηκε η φωτογραφική έκθεση «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού» στο ιστορικό δημαρχείο Δοξάτου Δηλώσεις του Νίκου Κοσμίδη στον «Π.Τ.»

Ολοκληρώθηκε η φωτογραφική

έκθεση «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης

Πολιτισμού» στο ιστορικό δημαρχείο Δοξάτου

Δηλώσεις του Νίκου Κοσμίδη στον «Π.Τ.»

 

ΜΙΑ ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση παρουσιάστηκε στο ιστορικό δημαρχείο του Δοξάτου με τον κεντρικό τίτλο «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού».

Πρόκειται για το φωτογραφικό υλικό μέρους της γενικότερης έκθεσης «Χώροι Μνήμης, Τόποι Μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη, το οποίο αποτελεί προϊόν της επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα, και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από χώρους οι οποίοι αναφέρονται σε εγκλήματα του Ναζισμού και των δυνάμεων του Άξονα κατά άμαχου πληθυσμού.

Η έκθεση «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», εισαγάγει φωτογραφικά τον επισκέπτη σε ποικίλες πτυχές των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ολοκαυτώματος.

Κατά την περίοδο 2022-2023, θεματικές της παρουσιάστηκαν στην Ξάνθη, στα Γρεβενά, στην Καβάλα, στο Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας της Λαμίας, στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών με την έννοια της χωρικότητας της μνήμης.

Επιπροσθέτως, η έκθεση επιχειρεί να διαλεχθεί με χώρους ανάλογου ιστορικού ενδιαφέροντος στις περιοχές όπου φιλοξενείται.

Μέρες μνήμης για το Δοξάτο, τους μαθητές που την επισκέφθηκαν, αλλά και τους ενήλικες, που πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο να προσεγγίσουν τα γεγονότα. Γιατί ο δημιουργός κατάφερε να ευαισθητοποιήσει, έστω και αν ο χρόνος σκέπασε τις ανοιχτές πληγές για πολλές οικογένειες ακόμη, να νοιώσουν και σήμερα το μέγεθος της θηριωδίας, αλλά και της θυσίας των δικών μας ανθρώπων!

Στο ΚΑΠΗ Δράμας και στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

Μετά από το πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Δοξάτο με την έκθεση και τις εισηγήσεις του ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ κ. Νίκου Κοσμίδη συνεχίστηκαν οι εισηγήσεις στο ΚΑΠΗ Δράμας και στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις του Νικηφόρου!

Ο ομιλητής με προσωπικό φωτογραφικό υλικό ζωντάνεψε την πορεία του ελληνικού στρατού στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας! Τις οβίδες και τα πυρομαχικά του εχθρού είδαν μαθητές που έπεσαν στο ύψωμα 731 και ήταν χιλιάδες, που κατάφεραν να το χαμηλώσουν μάλιστα σε ύψος, αλλά δεν μπόρεσαν να το κατακτήσουν!

Τι απέγιναν οι άταφοι στρατιώτες! Πόσοι είναι θαμμένοι με τα ονόματά τους! Εκκλησιές και προσκυνήματα με οστά στρατιωτών, ως άλλοι άγιοι, τάφοι στις αυλές σπιτιών που φρόντιζαν για χρόνια οικογένειες, γυναίκες μοναχές με κίνδυνο της ζωής τους. Η συγκίνηση ήταν έντονη, γιατί όλοι είχαν και κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που μπορεί να άφησε τα Οστά του χωρίς το τελευταίο κατευόδιο!…

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Κοσμίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τέσσερα χρόνια τώρα βρέθηκα με εκατοντάδες μαθητές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, κουβεντιάζοντας μαζί τους θέματα διαχείρισης της ιστορικής μνήμης. Η προχθεσινή παρουσίαση της πρόσφατης επίσκεψης-έρευνας στην Αλβανία του 1940-1941, στα μέλη του ΚΑΠΗ Δράμας, ήταν διαφορετική. Αυτή τη φορά η κουβέντα δε μοιράστηκε απλά ως μια απλή γνώση με το κοινό αλλά εμπλουτίστηκε και από τις μαρτυρίες των ίδιων των συμμετεχόντων, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν προσωπικές αναμνήσεις από την περίοδο του 1940, τη συμμετοχή δικών τους ανθρώπων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο αλλά και τον Εμφύλιο. Ευχαριστίες στην αεικίνητη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Μαρία Στυλίδου για τη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής συνάντησης αλλά και για τα όσα ετοίμασε όσες ημέρες βρεθήκαμε με μαθητές και καθηγητές, απογόνους θυμάτων και εκπροσώπους θεσμών στον γειτονικό νομό της Δράμας. Έπεται συνέχεια. Ευχαριστώ τους υπεύθυνους προϊστάμενο της Κοινωνικής υπηρεσίας Δήμου Δράμας κ. Νίκο Ουρούμη και την κοινωνική Λειτουργό κ. Ευθυμιάδου, την εκπρόσωπο του Δήμου και όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ»