Δηλώσεις δημάρχου Παρανεστίου στον «Πρωινό Τύπο»
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση
του ταμιευτήρα νερού στην Αδριανή
για άρδευση του κάμπου
► Ολοκληρώθηκε σημαντικό αρδευτικό έργο στο Ξάγναντο Παρανεστίου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ παρεμβάσεις όσον αφορά το ζήτημα της άρδευσης σε περιοχές του Δήμου Παρανεστίου προχώρησε ο Δήμος, τόσο με την συντήρηση ενός ταμιευτήρα στην περιοχή της Αδριανής, όσο και στο Ξάγνατο, όπου ολοκληρώθηκε ένα δίκτυο άρδευσης για καλλιέργειες των κατοίκων του.
Αναλυτικότερα, ο Δήμος Παρανεστίου προχώρησε στη συντήρηση ενός ταμιευτήρα νερού για άρδευση στην περιοχή του κάμπου της Αδριανής. Πρόκειται για μια παλιά και εγκαταλελειμμένη δεξαμενή 260 τ.μ., ύψους 3,20 μέτρων και χωρητικότητας 22 κυβικών.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, τονίζει ότι στο Δήμο Παρανεστίου υπάρχουν αρκετές δεξαμενές για ύδρευση αλλά και για άρδευση. «Η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι για άρδευση του κάμπου και για διάφορες καλλιέργειες της περιοχής και βρίσκεται δίπλα στον οινοποιείο του Λαζαρίδη».
Ο κ. Καγιάογλου σημειώνει ότι «ήταν απαίτηση των δημοτών μας, και αναλάβαμε να κάνουμε το έργο αυτό με το προσωπικό του Δήμου, χωρίς να γίνει ανάθεση σε εργολάβο. Αν γινόταν έτσι, θα έπρεπε να ξεκινήσει μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμα και αρκετούς μήνες. Όλες οι εργασίες έγιναν με ίδιους πόρους του Δήμου και με διάθεση και προσφορά από το προσωπικό του Δήμου».
Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δεξαμενές να συντηρηθούν. Όσον αφορά το ζήτημα της άρδευσης αυτές δεν ξεπερνούν τις δέκα σε όλη την περιοχή, ενώ μαζί με τις δεξαμενές για τα ζώα και αυτές για την ύδρευση, ξεπερνούν συνολικά τις 60. «Εδώ και δύο μήνες περίπου έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε καθαρισμό δεξαμενών, καθώς οι περισσότερες χρειάζονται συντήρηση, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό του. Όσες δεξαμενές δεν λειτουργούν γιατί έχουν προβλήματα και μπορούν να δεχθούν ανακατασκευή, θα αναλάβουμε να βάλουμε τα υλικά και οι εργασίες θα γίνουν από το προσωπικό του Δήμου».
Στην ερώτηση για το αν επαρκεί το προσωπικό του Δήμου, ο κ. Καγιάογλου διευκρινίζει «μέσα στο 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας, έχουμε βάλει ειδικότητες όπως οικοδόμους και ελαιοχρωματιστές και μ’ αυτούς σχεδιάζουμε να κάνουμε και τα υπόλοιπα».
Στιγμιότυπο από το αρδευτικό δίκτυο στο Ξάγναντο Παρανεστίου.
Δίκτυο άρδευσης στο Ξάγναντο
Επίσης, ο δήμαρχος Παρανεστίου αναφέρεται και στην κατασκευή ενός δικτύου άρδευσης στο Ξάγναντο Παρανεστίου, όπου τοποθετήθηκε ένας υπόγειος αγωγός πάνω από 500 μέτρα μήκος και ένα υπέργειο αρδευτικό δίκτυο.
Ο κ. Καγιάογλου σημειώνει ότι υπήρχαν αιτήματα από κατοίκους της περιοχής προκειμένου να μπορέσει να κατασκευαστεί ένα μικρό αρδευτικό δίκτυο, ώστε να ποτίζονται καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού. «Πλέον, έγινε σωστός σχεδιασμός με εγκατάσταση ανθεκτικών υλικών, τοποθετώντας έναν υπόγειο αγωγό πάνω από 500 μέτρα. Και πλέον, όποιος θέλει, μπορεί να τραβήξει νερό και να ποτίσει τις καλλιέργειές του στην περιοχή. Καλύπτουμε και κατανέμουμε νερό σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Η επιλογή της άρδευσης γίνεται ομοιόμορφα στην ποσότητα νερού για άριστη χρήση».