Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο
Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής
Προσβασιμότητα του Δήμου Δράμας
ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ γνωστό από το Δήμο Δράμας, ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Η σύνταξη του Σχεδίου εκπονείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2022 του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Ως Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας που εκπονείται από τους δήμους για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων. Στόχος του είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Η εκπόνηση του Σ.Α.Π. περιλαμβάνει τη σύνταξη Φακέλου Σ.Α.Π. στον οποίον περιλαμβάνονται τα τελικά παραδοτέα του Αναδόχου τα οποία αφορούν στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και στην πρόταση. Τα Παραδοτέα αυτά περιέχουν τις σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις και τους απαραίτητους συνοδευτικούς χάρτες (σε μορφή διανυσματικών αρχείων τύπου shapefile).
Στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σ.Α.Π. του Δήμου Δράμας προσδιορίστηκαν οι προτεινόμενες διαδρομές προς τις σημαντικότερες κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις (πχ. δημόσιες υπηρεσίες, πλατείες, πάρκα, δομές υγείας, σχολικές δομές, δημοτικούς χώρους στάθμευσης κ.α.) οι οποίες απαιτείται να γίνουν προσβάσιμες. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές οδούς οι οποίες -για κάθε διαδρομή-θα συνθέτουν ένα δίκτυο προσβασιμότητας προς τις κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Έτσι προτείνονται:
12 γραμμικές διαδρομές στην πόλη της Δράμας
Στα τμήματα των πλευρών των εξεταζόμενων οδών των προσβάσιμων διαδρομών εν γένει προτείνεται η κατασκευή πεζοδρομίου όταν αυτό δεν υφίσταται, η διαπλάτυνση πεζοδρομίου όταν δεν καλύπτονται οι ισχύουσες προδιαγραφές και ακόμα, βελτίωση της κατάστασης των πεζοδρομίων όπου αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Ακόμα, προβλέπεται τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού όπου αυτό είναι εφικτό, διαμόρφωση οδηγού όδευσης τυφλών όπου δεν υφίσταται και βελτίωση/κατασκευή νέων διαβάσεων και ραμπών.
Επιπλέον, ορίστηκαν οι προτεινόμενες σημειακές παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια, στους χώρους πρασίνου/ πλατειών και στους χώρους στάθμευσης εντός των περιοχών παρέμβασης (πόλη της Δράμας) και ορίζονται τα σημεία καταφυγής/ εκτόνωσης και οι οδεύσεις διαφυγής.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δράμας, στόχος είναι μέσω του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας είναι να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη βελτίωση της μετακίνησης των πεζών και ιδίως των ΑμεΑ προς κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους καθώς και η βελτίωση των υποδομών των καθαυτών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Το Σχέδιο εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας.