Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
Ομόφωνα το έργο για τη μελέτη περιβάλλοντος χώρου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Αγίας Σοφίας με κατάργηση του νεοτέρου τμήματος του πρόναου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπου και συζητήθηκαν ορισμένα θέματα που αφορούν την Π.Ε. Δράμας και τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Αναλυτικότερα, τα θέματα αυτά είναι: 1. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 38/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο και η σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Παρανεστίου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη υλοποίησης της πράξης «Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Δήμου Παρανεστίου» ως προς τα έχοντας υπόψη και ως προς το άρθρο 3 και 4 αυτής. Προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
- Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Δοξάτου (ΔΗΚΕΔΗΔ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση : “Πολιτιστικές και Εκδηλώσεις Δήμου Δοξάτου 2018” .
Το ζήτημα του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που πέρασε και αυτό ομόφωνα, είναι η έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας» για την εκπόνηση της μελέτης: «Μελέτη περιβάλλοντος χώρου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Δράμας».
Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», τονίζει ότι πρόκειται για μια μελέτη 20.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Μετά απ’ αυτό θα ακολουθήσει και το μεγάλο έργο που θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και θα αφορά στην αναστήλωση του Ναού, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Για το ζήτημα του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες και με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιο Παπαδόπουλο. Όπως μας είπε, στο έργο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος, περιλαμβάνεται το γκρέμισμα του πρόναου, που είναι νεότερο κτίσμα. «Η λογική είναι ότι θα γκρεμιστεί αυτό και θα έχουμε το ναό στην παλαιολόγια εικόνα του. Ο άνθρωπος που θα εισέρχεται στο ναό για να προσεύχεται όταν θα είναι εν τη λειτουργία του, θα είναι στον παλαιολόγιο ναό, όπως ήταν». Όπως είπε, «το έργο θα επεκταθεί και προς τη δυτική πλευρά, θα βρούμε το νάρθηκα και όλο το κομμάτι και αυτός που θα κατεβαίνει θα εκκλησιάζεται στον παλαιολόγιο ναό. Το δυτικό κομμάτι της εκκλησίας, είναι κάτι ξένο, που δεν ανήκει στο ναό».