Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ
Ομόφωνη έκφραση γνώμης για
επανένταξη Δράμας και Καβάλας
στις μειονεκτικές και ημιορεινές περιοχές
► Δεκτό από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα από Έβρο και Ροδόπη!
► Εν αναμονή για τα αιτήματα της Δράμας και της Καβάλας!!!
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το θέμα της διαβούλευσης με την οποία αποχαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων από τις έννοιες των μειονεκτικών και ημιορεινών περιοχών στη Δράμα και την Καβάλα, έγινε κατά την 13η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης το βράδυ της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου.
Το θέμα ήταν τελευταίο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι έπρεπε να αποφασίσουν με κοινό τους κείμενο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ζητηθεί η ένταξη του αποχαρακτηρισμού περιοχών των δύο Νομών στα πρότερο καθεστώς.
Το χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι απουσίαζαν για πρώτη φορά από τη συνεδρίαση του σώματος, και οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Εισηγητές του συγκεκριμένου θέματος ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Καβάλας, δύο νομών που πλήττονται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στο ζήτημα των μειονεκτικών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι όμως απουσίαζαν και έτσι δεν μπόρεσαν να κάνουν τις εισηγήσεις τους.
Ομόφωνη απόφαση
Τελικά, μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκφραση άποψης, η οποία θα εκφράζει τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και των φορέων, για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών χωρίς αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.
Στο θέμα αναφέρθηκε αρχικά ο περ. σύμβουλος κ. Βενετίδης, ο οποίος έδωσε την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Όπως τόνισε, «μεγάλες περιοχές της Δράμας και της Καβάλας που ήταν μειονεκτικές για να μπορούν να παίρνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις και με ότι αυτό συνεπάγεται, και τώρα αυτό αλλάζει το στάτους όλων των φορέων. Αλλάζουν όλα τα δεδομένα για κάποιον ο οποίος είχε στήσει μια επιχείρηση, είτε κτηνοτροφική είτε αγροτική και πλέον, ενδέχεται, όταν μια περιοχή αποχαρακτηρίζεται από μειονεκτική ή από ορεινή, κόβονται οι επιδοτήσεις, κόβονται οι εξισωτικές, κόβονται πάρα πολλά πράγματα».
Όπως σημείωσε ο κ. Βενετίδης, «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει το Περ. Συμβούλιο να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Γιατί απλούστατα, αυτοί οι άνθρωποι, σ’ αυτές τις περιοχές όπου ανήκουν ήδη είχαν σχεδιάσει τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους, τώρα καταστρέφονται ολοκληρωτικά».
Έβρος – Ροδόπη – Ξάνθη έγιναν δεκτοί!
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, αποκάλυψε και ένα άλλο σημείο του προβλήματος. Από όλη τη Θράκη, μόνο κάποιες πολύ μικρές περιοχές είχαν αποχαρακτηριστεί, που όμως το πρόβλημα αυτό λύθηκε τελικά.
Όπως είπε ο κ. Μέτιος: «Στις 14 Σεπτεμβρίου είδαμε μια διαβούλευση που γινόταν από το αρμόδιο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης περί νέας οριοθέτησης περιοχών μ’ αυτούς τους περιορισμούς. Αν αποχαρακτηριστεί μια ορεινή ή μειονεκτική περιοχή, τότε έτσι αλλάζει το ποσοστό των επιδοτήσεων και πολλά άλλα. Στείλαμε ένα έγγραφο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τις αρμόδιες ΔΑΟΚ για να κάνουν προτάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
Με βάση αυτό τελικά, το Υπουργείο φαίνεται να έχει υιοθετήσει όλες τις προτάσεις που υπήρξαν κυρίως στους Νομούς της Θράκης, δηλαδή στις Π.Ε. Έβρου, Π.Ε. Ροδόπης και Π.Ε. Ξάνθης. Επίσης, υπάρχει ένα ομόφωνο αίτημα όλων των φορέων (Δήμοι, Φορείς, Αγροτικοί Σύλλογοι και Κτηνοτρόφων) από τις Π.Ε. Δράμας και Π.Ε. Καβάλας, ώστε να προταθεί με κοινή απόφαση για όλη την Περιφέρεια, να υιοθετήσουμε κι αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν έχω καμιά αντίρρηση να γίνει. Πρέπει να δούμε ενιαία το θέμα και να ζητήσουμε να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιοχές», κατέληξε ο κ. Μέτιος.
Θα χαθούν πολλά πράγματα!
Περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, εξέφρασαν γενικότερα την άποψη ότι όντως το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, ο αποχαρακτηρισμός περιοχών από μειονεκτικές και ημιορεινές σε πεδινές, θα σημαίνει ότι θα χαθούν πολλές επιδοτήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους. Όπως εξήγησαν μάλιστα, σ’ αυτές τις περιοχές δίνονται κάποιες επιπλέον επιδοτήσεις, οι λεγόμενες εξισωτικές. Εάν διαφοροποιηθεί αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία στο Νομό Καβάλας και στο Νομό Δράμας, ουσιαστικά τότε κτηνοτρόφοι και αγρότες θα χάσουν ένα πολύ σοβαρό ποσό, των χρημάτων που εισπράττουν ως εξισωτική αποζημίωση.