Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο θετική γνωμοδότηση
Ονοματοδοσία του γηπέδου Καλλιφύτου
με το όνομα του διεθνούς Δραμινού
ποδοσφαιριστή Δημητρίου Σιόβα
► Προ τετελεσμένων η απόφαση του συμβουλίου της Κοινότητας Καλλιφύτου
► Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση: ναι μεν, αλλά…
► Σεβασμός στις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΟ τετελεσμένων αποφάσεων ήρθε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Καλλιφύτου κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, τελευταία στιγμή, κατέθεσε έκτακτο ζήτημα ονοματοδοσίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου Καλλιφύτου.
Ο πρόεδρος της Καλλιφύτου κ. Παπαδόπουλος, έφερε το θέμα στο σώμα για συζήτηση την ώρα που συζητούνταν τα έκτακτα θέματα χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαδικασία, προκειμένου στο γήπεδο της Καλλιφύτου, να δοθεί το όνομα του Δραμινού διεθνούς ποδοσφαιριστή Δημητρίου Σιόβα.
Πριν από τη συζήτηση, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος διευκρίνισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο Καλλιφύτου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχει σχετική Επιτροπή η οποία αποφασίζει την τελική ονοματοδοσία.
Ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη+Ζωή», είπε ότι «θέλουμε να συμφωνήσουμε με τις αποφάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και επειδή τέτοια θέματα έχουμε δει και στο παρελθόν με ονοματοδοσίες που πολλές φορές λαμβάνονται βιαστικά και έπειτα υπάρχει αμφισβήτηση κάτι που δεν είναι καλό, νομίζω ότι κάποια θέματα πρέπει να τα βασανίζουμε περισσότερο και να μην παίρνουμε αποφάσεις κάτω από πίεση χρόνου γιατί μπορεί να το μετανιώσουμε». Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε στην απόφαση για την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου (σ.σ. σε Αλέκος Φρούσιος), όπου κατόπιν της απόφασης άνοιξε μια συζήτηση που έπρεπε να είχε γίνει πριν.
Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι η παράταξη συμφωνεί γενικά και όχι ειδικά!
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης ήταν περισσότερο χαρακτηριστικός, λέγοντας: «Σε μια πόλη, που δεν έχει ακόμη τιμήσει την Άννα Κορακάκη με όνομα σταδίου, είναι δύσκολη η θέση η δική μας. Δεν διαφωνούμε. Είναι μια απόφαση, κατά την οποία αφού το χωριό θέλει να ονοματίσει έτσι το στάδιο, πολύ καλά κάνει, σκεφτείτε ότι δεν έχουμε γήπεδο που να λέγεται Άννα Κορακάκη, σκεφτείτε ότι δεν έχουμε γήπεδο που να λέγεται Τάκης Λουκανίδης, ούτε οδό, που ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδος».
Ο κ. Τσιαμπούσης τάχθηκε γενικά αντίθετος στο να δίνεται όνομα σε αθλητή εν ενεργεία και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, εκτός από την περίπτωση Κορακάκη με δύο ολυμπιακά μετάλλια που ξεχωρίζει. Συμφώνησε όμως με την τοπική κοινωνία που παίρνει αυτή την απόφαση, τόνισε όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση σε τέτοια ζητήματα.
Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, αρχικά είχε καταψηφίσει να συζητηθεί το θέμα, τόνισε ότι «σεβόμαστε τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, γιατί η τοπική κοινωνία πρέπει να κρίνει τα του οίκου της, αλλά δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί σήμερα». Τέλος ψήφισε θετικά την γνωμοδότηση.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, είπε χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή, του οποίου η πορεία θα κριθεί με τα χρόνια. Εμείς το καταψηφίζουμε, δίνοντας μια συμβουλή στον πρόεδρο: δεν ανατρέχει καλύτερα σε ανθρώπους από το χωριό που έχουν φάει τα νιάτα τους και τη ζωή τους στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Καλλιφύτου να δώσουμε σ’ αυτούς μια ονοματοδοσία;»
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, ζήτησε την αναθεώρηση του νόμου, ώστε οι τοπικοί άρχοντες των Κοινοτήτων, «να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους και να μην είναι όμηροι του Δημοτικού Συμβουλίου. Λυπούμαι, διότι και η αριστερή κυβέρνηση σας κρατά ομήρους. Ψηφίζω τη θέση των τοπικών κοινοτήτων ανεξάρτητα τι απόφαση φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να έχετε αυτή την αυτονομία την οποία σας στερεί η νομοθεσία».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος τόνισε ότι «αυτό που επικρατούσε και επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να υιοθετούμε τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και να συμφωνούμε με τη γνώμη την οποία μας εκφράζουν».
Ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σιόβας, έχει αγωνιστεί στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της Καλλιφύτου, έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος «άρα τίμησε το εθνόσημο. Ανεξαρτήτως αν ήρθε τελευταία στιγμή και δε μας δόθηκε η δυνατότητα να το συζητήσουμε σε ένα τακτικό συμβούλιο, θεωρώ ότι όλες οι παρατάξεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση».
Ποιος είναι ο Δ. Σιόβας
Ο Δημήτρης Σιόβας, γεννήθηκε στη Δράμα το 1988 και αρχικά αγωνίστηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα της Καλλιφύτου.
Στη συνέχεια, πέρασε από την ομάδα νέων της Ξάνθης την περίοδο 2006-07, αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ήταν μέλος της εθνικής Νέων. Τον Ιούνιο του 2008 εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανιωνίου, με τον οποίο έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στις 3 Ιανουαρίου 2009 σε ηλικία 20 ετών και 4 μηνών στον αγώνα Ξάνθη-Πανιώνιος (0-0).
Το β΄ μισό της περιόδου 2008-09 δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό Νίκαιας στη Β΄ Εθνική για να αποκτήσει αγωνιστική εμπειρία και τον Ιούνιο 2009 επανήλθε στον Πανιώνιο. Το καλοκαίρι του 2012 κι ενώ στον Πανιώνιο είχε καθιερωθεί πλέον ως βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ενδεκάδας, το ενδιαφέρον απόκτησής του από τον Ολυμπιακό μετουσιώθηκε σε πράξη και την περίοδο 2012-13 υπέγραψε στην ομάδα του Πειραιά.
Το Δεκέμβριο του 2016 παραχωρήθηκε ως δανεικός στην ισπανική Λεγανές για έξι μήνες, πραγματοποιώντας 16 συμμετοχές και ένα τέρμα, με αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση του δανεισμού του ο ισπανικός σύλλογος να προχωρήσει, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ, στην απόκτηση των δικαιωμάτων του, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές ενός εκατομμυρίου ευρώ.