Home > Πρώτο Θέμα > Όπλα του Μακεδονικού Αγώνα είχαν βρεθεί στο δάπεδο του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Δράμας Τα μοίραζε ο τότε πρωτοσύγκελος Θεμιστοκλής Χατζησταύρου μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄

Όπλα του Μακεδονικού Αγώνα είχαν βρεθεί στο δάπεδο του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Δράμας Τα μοίραζε ο τότε πρωτοσύγκελος Θεμιστοκλής Χατζησταύρου μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄

Σύμφωνα με τον Δραμινό συγγραφέα Γ. Χατζόπουλο

Όπλα του Μακεδονικού Αγώνα

είχαν βρεθεί στο δάπεδο του παλαιού

Μητροπολιτικού Ναού Δράμας

Τα μοίραζε ο τότε πρωτοσύγκελος Θεμιστοκλής Χατζησταύρου μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της 27η Ιουλίου 2023, δημοσιεύσαμε «αφιέρωμα στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναός Δράμας» με κεντρικό τίτλο: «Η ιστορική παλαιά Μητρόπολη Δράμας όπου είχαν συγκεντρωθεί οι Χριστιανοί κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1913».

Το αφιέρωμα, περιελάμβανε δηλώσεις του εφημέριου του Μητροπολιτικού π. Κωνσταντίνου Χλιάρα, Ιστορικού και υποψήφιου Διδάκτωρ Λαογραφίας.

Στο αφιέρωμα αυτό, ο Δραμινός συγγραφέας και τ. Λυκειάρχης Δράμας, Φιλόλογος αλλά και συνεργάτης του «Πρωινού Τύπου», προσθέτει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο και αξίζει να δημοσιευθεί ως συμπλήρωμα στη σχετική αναφορά μας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζόπουλος, επιβεβαιώνει σημαντικές πληροφορίες που είχε, σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Δράμας, αλλά και τον τότε πρωτοσύγκελο του Μητροπολίτη Δράμας Αγαθάγγελου Β΄, Θεμιστοκλή Χατζησταύρου, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Β΄, που είχε πριν διατελέσει και Μητροπολίτης Καβάλας και Βεροίας.

Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρεται στην τελευταία ανακαίνιση του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Δράμας το 2013, που έγινε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας, Παύλο και σημειώνει: «Καθώς έσκαβαν το δάπεδο του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού, βρήκαν σε μια γωνιά χαμένα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία όπλα δεν ξέρουμε σήμερα που κατέληξαν», υποστηρίζει ο έγκυρος συγγραφέας και ιστορικός κ. Χατζόπουλος.

Ο ρόλος του Θεμιστοκλή Χατζησταύρου

Στην ερώτηση για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό ιστορικά, ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει: «Η εύρεση αυτών των όπλων του Μακεδονικού Αγώνα στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, μου επιβεβαίωσε μια πληροφορία που είχα: ότι τα όπλα έρχονταν  για τον Μακεδονικό Αγώνα από το λιμάνι της Καβάλας και συγκεκριμένα τα καΐκια αποβιβάζονταν στην περιοχή του Παληού Καβάλας, και τα οποία μετέφεραν οι καπνοπαραγωγοί της Δράμας από την Καβάλα, και στον γυρισμό μέσα στις λινάτσες που έβαζαν τα δέματα, τύλιγαν τα όπλα και τα έφερναν στη Δράμα».

Όπως εξηγεί, «τα όπλα αυτά τα μοίραζε ο Θεμιστοκλής Χατζησταύρου – πρωτοσύγκελος τότε στη Δράμα και μετέπειτα, αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄ Μητροπολίτης Καβάλας και Βεροίας – και η μοιρασιά γινόταν κάτω από το καμπαναριό της παλαιάς Μητρόπολης».

Διηγείται μάλιστα μια ιστορία ο κ. Χατζόπουλοος, ότι, «την ώρα που γινόταν το μοίρασμα, πέρασε από εκεί νύχτα ένας Αλβανός, ο οποίος πήγε και κατήγγειλε το γεγονός στους Τούρκους. Έπιασαν τον Θεμιστοκλή, τον τότε πρωτοσύγκελο του Χρυσοστόμου και τον έβαλαν φυλακή.  Στο δικαστήριο κάλεσαν και τον Αλβανό και τον ρώτησαν αν γνωρίζει αυτόν που έκανε τη μοιρασιά των όπλων. Εκείνος απάντησε ότι δεν θυμόταν. Είπε ότι ήταν ένας που φορούσε μαύρα και είχε ένα μαύρο φέσι, αλλά ότι δεν θυμόταν να είναι αυτός. Και έτσι γλύτωσε ο Θεμιστοκλής Χατζησταύρου, ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών».

Ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι το ζήτημα της εύρεσης των όπλων του Μακεδονικού Αγώνα που βρέθηκαν στο δάπεδο της παλαιάς Μητρόπολης κατά την ανακαίνιση του 2013, κρατήθηκε μυστικό, παρ’ όλα αυτά σήμερα εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Οι παλιές εικόνες του ίδιου Ναού

Ιδιαίτερη μνεία κάνει επίσης στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζόπουλος, λέγοντας ότι «οι εικόνες που ήταν στην παλιά Μητροπόλη και οι οποίες – όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα – με τη μεσολάβηση  του Αγίου Σίψας Οσίου Καρσλίδη ότι μεταφέρθηκαν στη Σίψα, αυτές τις εικόνες έχω προφορική αξιόπιστη μαρτυρία, ότι τις έφερε ο ίδιος ο Άγιος από τα Ιεροσόλυμα και τις τοποθέτησε στον παλιό Ναό της Σίψας, στο δεξιό μέρος του τέμπλου. Εκεί είναι η εικόνα του Αγίου, Χρυσοστόμου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και της Παναγίας. Και μάλιστα, όταν λειτουργούσε ο Άγιος, έλεγε μερικές φορές, “Άγιε Χρυσόστομε που είσαι, κατέβα κάτω να με βοηθήσεις”. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια γι’ αυτό το τμήμα».

Τρίτος αρχαιότερος Ναός

Αναφορικά με το ζήτημα της αρχαιότητας του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού, ο κ. Χατζόπουλος επιβεβαιώνει ότι είναι όντως ο τρίτος αρχαιότερος Ναός στην πόλη της Δράμας, με πρώτο το Ναό της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα μ.Χ. και δεύτερο «το παρεκκλήσιο της Ειρήνης της Παλαιολογίνας, των Ταξιαρχών. Παλαιότερος ναός στη Δράμα, είναι της Αγίας Σοφίας του 10ου μ.Χ. αιώνα».

Αναφέρει επίσης ότι, «ο τότε δεσπότης, ο Αγαθάγγελος Β΄ Κωνσταντινίδης, είχε σκάψει στον περίβολο του ναού της Αγίας Σοφίας και βρήκε ιερά σκεύη. Και πέρασε εκείνη την εποχή ο επιθεωρητής των Δημοτικών σχολείων από τη Δράμα ο οποίος έγραψε και το βιβλίο “Η Τοπική ιστορία ανά τους αιώνες” χωρίς να λέει για τη Μακεδονία γιατί φοβόταν τη λογοκρισία των Τούρκων – αυτός έκανε και τον αρχαιολόγο. Ακολούθως, πήγε σε αρχαιολογικό περιοδικό στην Αθήνα και δημοσίευσε ότι αυτός τα βρήκε τα ιερά σκεύη. Τότε διαμαρτυρήθηκε ο Αγαθάγγελος και του είπε ότι καπηλεύθηκε τη δική του εύρεση.

Από εκεί και πέρα εκείνα τα ιερά σκεύη τελικά δεν ξέρουμε τι έγιναν».