Οριστικοποιήθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση
Αναμένεται να λειτουργήσει από
τον Απρίλιο η θεματική αγορά
του Σαββάτου στη Δράμα
Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τη δήλωση των θέσεων από τους παραγωγούς
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ τα νέα για τη λειτουργία της θεματικής αγοράς παραγωγών του Σαββάτου, καθώς πλέον ήδη τις προηγούμενες ημέρες, η οριστική απόφαση λειτουργίας της, έχει περάσει στο ΦΕΚ.
Πλέον, αυτό που απομένει από εδώ και πέρα, είναι να γίνει σωστά η οργάνωση και να μην υπάρξουν άλλα παρατράγουδα για να προχωρήσει στη λειτουργία της.
Όπως εξήγησε χθες στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, το επόμενο βήμα είναι να γίνει η προκήρυξη των θέσεων όπως η νομοθεσία προβλέπει και οι παραγωγοί να δηλώσουν ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους.
Αν και υπήρχαν ελπίδες ότι η θεματική αγορά παραγωγών της Π.Ε. Δράμας, θα άνοιγε εντός του Μαρτίου τουλάχιστον, εντούτοις η διαδικασία αυτή πηγαίνει λίγο χρόνο ακόμα πίσω, και σύμφωνα με τις διαδικασίες μάλλον θα ανοίξει αρχές Απριλίου, αν δεν υπάρξει κάτι άλλο.
Πρόκειται για μια, πραγματικά μακρά διαδικασία, καθώς ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 με την πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υπήρξαν ζητήματα, έγιναν καταγγελίες, η υπόθεση τράβηξε πίσω, το φθινόπωρο επανήλθε και πάλι στην Περιφερειακή Επιτροπή της ΑΜΘ, εκ νέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέχρι που τελικά πριν από λίγο καιρό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, έδωσε την τελική έγκριση ότι όλα είναι νόμιμα. Από εκεί και πέρα, περιμέναμε ένα μικρό διάστημα για να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, έγινε κι αυτό, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη.
Επί της ουσίας, πρόκειται για τη λειτουργία της παλιάς λαϊκής αγοράς του Σαββάτου των παραγωγών με φρέσκα αγροτικά προϊόντα. Πλέον, εκείνα τα θέματα με την παλιά λαϊκή αγορά έχουν ολοκληρωτικά τελειώσει και από εδώ και πέρα ξεκινάει μια νέα περίοδος.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» και πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα, η νέα ειδική θεματική αγορά θα λειτουργεί για τρεις μήνες με δυνατότητα επέκτασης άλλους τρεις μήνες και συνολικά έξι μήνες το χρόνο.
Η νέα θεματική αγορά έχει εγκριθεί να λειτουργεί για τρεις συνεχόμενους μήνες και με δικαίωμα παράτασης άλλους τρεις και θα περιλαμβάνει αποκλειστικά παραγωγούς γεωργικών προϊόντων κυρίως και καθόλου εμπορικό τμήμα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ, «η λειτουργία της ειδικής θεματικής αγοράς επιτρέπεται σε υπαίθριους χώρους που ορίζονται με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στους οποίους υπάρχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση για το κοινό, περιλαμβανόμενων των ατόμων με αναπηρία, και ιδίως σε οδούς, πλατείες, πάρκα και εξωτερικούς χώρους εκκλησιών».
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται επίσης ότι, [Η Ειδική θεματική αγορά τοπικών προϊόντων παραγωγών και προϊόντων οικοτεχνίας Δράμας θα λειτουργεί τρεις μήνες, ήτοι κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο με δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας της για άλλους τρεις μήνες μετά από Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4849/2021 (Α’ 207).]
Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, «σε περίπτωση που η ημέρα λειτουργίας είναι εθνική
ή τοπική αργία, αυτή δεν μεταφέρεται».
Με 92 θέσεις
Η ειδική θεματική αγορά, θα περιλαμβάνει συνολικά 92 θέσεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων και θα λειτουργεί από τις 08.00 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι. Στην ειδική θεματική αγορά της πόλεως Δράμας θα δραστηριοποιούνται μόνο όσοι έχουν άδεια σε ισχύ, είτε παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών, είτε παραγωγού πωλητή πλανοδίου εμπορίου με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Όλοι οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πάντοτε μαζί τους την άδειά τους, τα παραστατικά στοιχεία πώλησης των προϊόντων (τιμολόγιο – δελτίο αποστολής), τα πιστοποιητικά υγείας (όπου απαιτείται), καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο Υπηρεσίας (π.χ. έγκριση βοηθού κ.λπ.), τα οποία θα επιδεικνύουν, εάν τους ζητηθεί, στα αρμόδια όργανα.
Οι πωλητές τοποθετούνται σε θέσεις βάσει κλήρωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης και χωρίς καμία άλλη διάκριση και ακολουθεί Διαπιστωτική Πράξη σύμφωνα με την προηγούμενη κλήρωση.
Η ισχύς του Κανονισμού Λειτουργίας θα αρχίζει με την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και το χρονικό διάστημα λειτουργίας της θα είναι τρεις μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) και θα έχει δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, μετά από όμοια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η «Αγορά Παραγωγών» έτυχε πολύ θερμής αποδοχής από τους καταναλωτές της Π.Ε. Δράμας λόγω και της ημέρας διεξαγωγής της (Σάββατο), δεδομένου ότι η μεν διάθεση ποσοτήτων τοπικών προϊόντων παραγωγών και προϊόντων οικοτεχνίας ενίσχυσε οικονομικά ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες παραγωγούς, οι οποίοι κάλυψαν μία από τις έξι ημέρες που τους επιτρέπει η νομοθεσία να απασχοληθούν στις λαϊκές, οι δε καταναλωτές με προμήθειες προϊόντων, τοπικών ειδών από παραγωγούς σε ανταγωνιστικές τιμές. Μετά την διάλυσή της διατυπώθηκαν πολλές φορές από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ερωτήματα και επιτακτικά τέθηκε το αίτημα επαναλειτουργίας της.