Home > Νέα > Πάγιος στόχος η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι-Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στην Κομοτηνή

Πάγιος στόχος η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι-Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στην Κομοτηνή

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στην Κομοτηνή

Πάγιος στόχος η διατήρηση

και διασφάλιση

των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι

Με την παρουσία του υπουργού ΑΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά

 

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ διεξήχθη χθες Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που διοργάνωση η Διεπαγγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το συνέδριο τελεί επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής, ενώ παραβρέθηκε σ’ αυτό και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Γεωργαντάς, η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Καλογήρου, η οποία είναι και γραμματέας της Ομάδας Εργασίας της ΔΟΒ και άλλοι.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου αφορούν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων  και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την Γεωργία Ακριβείας, την πρασινη συμφωνία και την νέα ΚΑΠ, καινοτομία, προοπτικές της αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος, παρόν και μέλλον βαμβακοκαλλιέργειας και κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην βαμβακοκαλλιέργεια.

Γεωργαντάς: «Πάγιος στόχος του ΥΠΑΑΤ η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι»

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε.

Κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Όπως υπογράμμισε, πάγιος στόχος του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι,  το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.

Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (καν. 2021/2115) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2023) για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση.

Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. ευρώ, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021, σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 2020/2220, ο οποίος θέσπιζε μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πάγιος στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας,  η στήριξη της ΔΟΒ καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.