Home > Πρώτο Θέμα > Παγκόσμια η αναγνωρισιμότητα του μαρμάρου της Δράμας, της Θάσου και της Πεντέλης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γαζιτζόγλου:

Παγκόσμια η αναγνωρισιμότητα του μαρμάρου της Δράμας, της Θάσου και της Πεντέλης-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γαζιτζόγλου:

Ημερίδα για την Εξορυκτική Βιομηχανία στη Δράμα

Παγκόσμια η αναγνωρισιμότητα

του μαρμάρου της Δράμας,

της Θάσου και της Πεντέλης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γαζιτζόγλου: «Η Ελλάδα μοναδική παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη» – 70 εκατ. τόνους παράγει κάθε χρόνο η εξορυκτική βιομηχανία στην Ελλάδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα ημερίδα με κεντρικό θέμα: «Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία – Εφαρμογές και προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου στη Δράμα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 100 χρόνων συνεισφοράς στην βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με δράσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Το θέμα αφορά άμεσα φυσικά και την περιοχή της Δράμας, καθώς έχει στην περιοχή της αρκετά λατομεία μαρμάρου και βέβαια μεγάλο μέρος της οικονομίας της εξαρτάται και από τις εξαγωγές μαρμάρου.

Κ. Γιαζιτζόγλου: 70 εκατ. τόνοι το χρόνο!

Στη Δράμα παραβρέθηκε και άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γιαζιτζόγλου, σημείωσε αρχικά ότι, «ορισμένα χαρακτηριστικά του εξορυκτικού κλάδου, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως είναι η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιεί, η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου μας».

Δίνοντάς μας ένα συγκεκριμένο νούμερο, τόνισε ότι «ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα, παράγει 70 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Αυτό είναι που βγάζουμε από την ελληνική γη κάθε χρόνο. Από τους οποίους, περίπου 50 εκ. τόνους τους καταναλώνουμε εντός Ελλάδος».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, όλος αυτός ο εξορυκτικός κλάδος της χώρας μας, «είναι ένας πάρα πολύ καλός πρέσβης, διότι εξάγει. Και εξάγει πράγματα σε κάποιες χώρες που τα εκτιμούν, όπως το μάρμαρο ή όπως τα βιομηχανικά ορυκτά από τη Μήλο ή όπως τα μεταλλεύματα από τη Χαλκιδική ή ο μαγνησίτης από τη Χαλκιδική επίσης. Άρα παίζει και τον ένα ρόλο και τον άλλο».

 

Πλειοψηφία ορυγμάτων μέταλλα

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» ποια είναι αυτά τα μέταλλα, ο κ. Γιαζιτζόγλου εξηγεί: «Εκτός από αυτά που λέμε αδρανή ορυκτά υλικά ή δομικά υλικά και το μάρμαρο, έχουμε τα μεταλλεύματα όπως είναι το αλουμίνιο, όπως είναι τα μικτά θειούχα με τον χρυσό, όπως είναι οι μαγνησίτες. Έχουμε επίσης ένα σημαντικό κομμάτι βιομηχανικών ορυκτών, τα οποία κι αυτά πολύς κόσμος δεν τα ξέρει, δεν ξέρει τι είναι ο μπεντονίτης, δεν ξέρει τι είναι ο περλίτης. Αλλά είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός περλίτη στην Ευρώπη ως χώρα. Η ΓΕΩΕΛΛΑΣ που είναι στα Γρεβενά, έχει ένα κοίτασμα ατταπουλγίτη, το οποίο είναι το μοναδικό κοίτασμα ατταπουλγίτη στην Ευρώπη».

Το ελληνικό μάρμαρο είναι αναγνωρίσιμο!

Ο κ. Γιαζιτζόγλου αναφέρθηκε επίσης και στο μάρμαρο, μιας και η περιοχή της Δράμας παράγει μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι, «πρέπει κάποτε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει ελληνικό μάρμαρο. Αν δεν υπήρχε το ελληνικό μάρμαρο, δεν θα είχαμε ένα Παρθενώνα αυτή τη στιγμή να ζει 25 αιώνες, να τον έχουμε, να τον δείχνουμε και ένα σωρό άλλα αρχαία μνημεία τα οποία έχουμε.  Αυτά τα μνημεία υπήρξαν και διατηρήθηκαν γιατί είχαμε καλής ποιότητας μάρμαρο».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μάλιστα, «το μάρμαρο γενικά είναι ένα από τα λίγα ορυκτά που ο τελικός καταναλωτής το αναγνωρίζει, γιατί βλέπεις μια πλάκα μαρμάρου και λες είναι μάρμαρο Θάσου, είναι μάρμαρο Δράμας, είναι μάρμαρο Πεντέλης. Ενώ αν δεις ένα κομμάτι σίδερο, δεν λες ότι είναι π.χ. βωξίτης από τη Λάρυμνα. Και είναι και ένας εκπληκτικός πρεσβευτής της χώρας».

Εξηγεί επίσης ότι, «ο κλάδος περνάει μια δύσκολη περίοδο αυτή τη στιγμή λόγω της κάμψης της ζήτησης της Κίνας, αλλά εγώ νομίζω ότι θα ανακάμψει σύντομα. Το μάρμαρο είναι ένα σίγουρο στοίχημα που πάντα ήταν εκεί και πάντα θα είναι εκεί. Μπορεί κάποιοι μαρμαράδες να φεύγουν, κάποιοι άλλοι να έρχονται. Το μάρμαρο είναι εκεί και η αξιοποίησή του είναι εκεί».

Γ. Λιανός: Η μεγάλη αγορά της Κίνας

Στην ημερίδα παραβρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Λιάνος, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.», σημείωσε  ότι «ο κλάδος του μαρμάρου είναι ιδιαίτερα δυναμικός. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έπαιξε σημαντικότατο ρόλο, ιδιαίτερα κατά την τελευταία εικοσαετία, πόσω μάλλον κατά τα χρόνια της κρίσης 2010-2020».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την τεράστια κρίση, εμείς λόγω του εξαγωγικού μας χαρακτήρα είχαμε μια ραγδαία ανάπτυξη, η οποία ανακόπηκε δυστυχώς σε ένα βαθμό λόγω του Covid, ο οποίος δημιούργησε προβλήματα στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αγορά μας».

Εξήγησε στο σημείο αυτό, ότι «έχουμε κάνει τις προσαρμογές μας από το 2020 και μετά και έχουμε αποτανθεί σε άλλες αγορές, οι οποίες ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούν βέβαια να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά την αγορά της Κίνας, η οποία ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά μάρμαρα και γενικά για την παγκόσμια αγορά μαρμάρου.

Επτά χρόνια για μια άδεια λατομείου!

Σε άλλο σημείο, ο κ. Λιανός τόνισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα, συνδυάζονται επίσης και με τα «αδειοδοκτικά ζητήματα, τα οποία καθυστερούν πάρα πολύ», διευκρινίζοντας ότι «μια άδεια λατομείου από την αρχική αίτηση, μπορεί να φτάσει μέχρι και επτά χρόνια να αδειοδοτηθεί, για να μπορεί ο εκμεταλλευτής να μπει στον χώρο να κάνει εκμετάλλευση. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα. Προσπαθούμε»

Εξήγησε επίσης ότι, «υπάρχει μια ανταπόκριση τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό δημόσιο. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη. Αφουγκραζόμαστε και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες και αυτές κατά περίπτωση εγείρουν κάποια ζητήματα και με το δίκιο τους πολλές φορές. Εμείς συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες».

Ισορροπημένη ανάπτυξη

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λιανός σημειώνει ότι, «επιθυμία και στόχος μας είναι μια ισορροπημένη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Απασχολούμε ως κλάδος, σύμφωνα με μια μελέτη που αναθέσαμε στην ICAP, με άμεσο τρόπο πάνω από 6.000 εργαζόμενους και με έμμεσο γύρω στους 18.000 εργαζόμενους.

Ο κλάδος πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, διότι δεν μπορώ να διανοηθώ την περιοχή μας και ειδικά την περιοχή της Δράμας, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στον κλάδο μαρμάρου, σε μια κατάσταση που έχει συρρικνωθεί ο κλάδος και δεν θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ούτε μία θέση εργασίας, πόσω μάλλον χιλιάδες θέσεις εργασίας αμέσως ή εμμέσως».

Λ. Ταμπουρίδης: Τα προβλήματα από τα λατομεία

Στην ημερίδα παραβρέθηκε επίσης και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, στην έκταση του οποίου δραστηριοποιούνται πολλές λατομικές επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε μιλώντας στον «Π.Τ.», «ένα μεγάλο μέρος των δημοτών μας έχει εισοδήματα από την λειτουργία των λατομείων. Αυτό όμως δεν πάει να πει κάτι. Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες, το τι λύσεις προτείνουν τα επόμενα χρόνια, ώστε να έρθει ισοζύγιο απέναντι στον άνθρωπο, να ζούμε μια ζωή στο χωριό πλέον. Γιατί έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την εξόρυξη των λατομείων, πρώτα είναι η επιχειρηματικότητα και μετά είναι ο άνθρωπος».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με τα προβλήματα στην περιοχή από τις λατομικές δραστηριότητες, σημείωσε ότι «τα προβλήματα που δημιουργούν είναι κυρίως με τα στείρα υλικά που βγαίνουν από τα λατομεία. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια πιο σωστή διαχείριση. Με τη σκόνη, η οποία δημιουργείται επειδή δεν καταβρέχεται η τοποθεσία και η μετακίνηση βαρέων οχημάτων δίπλα στον οικισμό, προκαλούν αυτή τη σκόνη. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και για την κτηνοτροφία. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και με τον Σύνδεσμο, οι οποίοι το έχουν υιοθετήσει και γνωρίζουν το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουν μέτρα, ώστε να το περιορίσουν κατά πολύ».

Νικολαΐδης: Παράδοση στον εξορυκτικό χώρο του μαρμάρου

Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.», ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, σημείωσε ότι «η Δράμα, είναι ένας Νομός που έχει παράδοση στον εξορυκτικό κλάδο στον χώρο του μαρμάρου, που έχει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και στηρίζει την τοπική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε εμείς ως Δραμινοί μέσω αυτής της ημερίδας είναι ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο αδειοδότησης των λατομείων και από εκεί και πέρα να είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία, να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς της και σε συνεργασία να πάμε μπροστά τον τόπο μας».