Παλιά Δράμα
Το Φεβρουάριο του 1936
30.000 Δραμινοί συμμετέχουν
στο συλλαλητήριο για τα καπνά
Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης
( ΤΟ ΦΩΣ 29.2.36)
Χιλιάδες Δραμηνοί, από την πρωτεύουσα αλλά και από τα χωριά γεμίζουν τους δρόμους της πόλης μας και στέλνουν αυστηρό μήνυμα προς τους κυβερνόντες.
- Προσέξτε τα καπνά γιατί η ανοχή μας έφτασε στο τέλος της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας «ΤΟ ΦΩΣ» οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν τους 30 χιλιάδες, οι οποίοι γέμισαν το γήπεδο της Δόξης και τους γύρω δρόμους.
Οι εφημερίδες Θεσσαλονίκης «ΤΟ ΦΩΣ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» κάλυψαν το γεγονός γράφοντας:
( ΤΟ ΦΩΣ 29.2.36)
«ΔΡΑΜΑ 28 (Του ανταποκριτού μας). Σήμερον την μεσημβρίαν συνεκροτήθη ογκώδες συλλαλητήριον των γεωργικών, εμπορικών, επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων του νομού.
Από της 10ης π.μ. έκλεισαν άπαντα τα καταστήματα της πόλεως, χιλιάδες δε λαού συνέρρευσαν εις το στάδιον της «Δόξης».
Οι αγρόται της περιφερείας απετέλεσαν πορείαν και κατήλθον εις την πόλιν. Η αστυνομία είχε λάβει έκτακτα μέτρα, προς τήρησιν της τάξεως εν συνεννοήσει μετά της νομαρχίας, ήτις διέθεσε τμήματα στρατού προς ενίσχυσιν της χωροφυλακής.
Άμα τη συγκεντρώσει του πλήθους υπερβαίνοντος τας 30 χιλ, ωμίλησαν οι αποτελούντες την επιτροπήν του συλλαλητηρίου κ. Ιντζεσίλογλου, Τσαπακίδης, Γερμανίδης, Γεωργιάδης, Κατσίκας, Βάσος, Α. Παπαδόπουλος και Μελετιάδης, διεκτραγωδήσαντες την αδιαφορίαν του κράτους, έναντι των γενικωτέρων συμφερόντων του αγροτικού κόσμου και εν γένει των εργαζομένων τάξεων.
Εις την συγκέντρωσιν παρέστησαν και οι αφιχθέντες εις την πόλιν μας επί τούτω κομμουνισταί βουλευταί κ.Θέος και Βερβέρης, οίτινες΄όμως δεν ωμίλησαν.
Οι καπνεργάται, οίτινες έλαβον μέρος εις το συλλαλητήριον ήρχισαν να φωνάζουν:
- Αμνηστία, θέλουμε. Αμνηστία.
Η επιτροπή όμως του συλλαλητηρίου απηγόρευσε τας τοιαύτας εκδηλώσεις.
Ακολούθως εγένετο δεκτόν ψήφισμα δι΄ού:
Διαμαρτύρεται εντόνως δια την παντελή αδιαφορίαν και αστοργίαν του κράτους εις ζητήματα αφορώντα αυτήν ταύτην την ζωήν ολοκλήρων πληθυσμών αποζώντων εκ το καπνού.
Αξιοί: Την παραδειγματικήν τιμωρίαν των υπευθύνων δια την δημιουργηθείσαν κατάστασιν, όπως υποχρεωθούν οι ένοχοι και καταβάλουν τα παρανόμως κτηθέντα κέρδη και την προκύψασαν εις βάρος του ελληνικού λαού ζημίαν.
Την άμεσον διανομήν των κερδών των προκυψάντων εκ της διαθέσεως τωκρατικών καπνών εις τους καπνοπαραγωγούς.
Ο κ. Νομάρχης εις όν επεδόθη το ψήφισμα, εδήλωσεν εις τους αντιπροσώπους του τύπου, ότι αύριον συνέρχεται η επτροπή οικονομικής αμύνης η οποία θα εξετάση ευνοϊκώς το ζήτημα των παραγωγών».
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (29.2.36) γράφει:
ΔΡΑΜΑ 28 (Του ανταποκριτού μας). Το προαγγελθέν συλλαλητήριον δια το γνωστόν ζήτημα των κρατικών καπνών και το Γερμανικόν κλήριγκ επραγμαποιήθη σήμερν και έσχε μεγίστην επιτυχίαν.
Ακόμη δεν είχε ανατείλη ο ήλιος και εις τας οδούςτης Δράμας χιλιάδες λαού ευρίσκοντο επί ποδός.
Επρόκειτο περί των αγροτών οι οποίοι κατήρχοντο ομαδικώς εξ όλων των χωρίων της περιφερείας μας. Όλα τα μέσα της συγκοινωνίας εχρησιμποιήθησαν δια την ιστορικήν αυτήν κάθοδον των αγροτών εις την
πόλιν μας. Από το σύγχρονον αυτοκίνητον και τον σιδηρόδρομον, μέχρι του πρωτογόνου αραμπά, ολόκληρος αυτός ο λαός συνεκεντρώθη εις το γήπεδον, το ευρύ γήπεδον του σταδίου της πόλεώς μας.
Την 10ην πρωϊνήν αι σειρήνες των εργοστασίων εσήμαινον το κλείσιμον των καταστημάτων και ούτω ενεκρώθη μετ΄ ολίγον ολόκληρος η αγορά. Χιλιάδες λαού εξ όλων των τάξεων συνεκεντρώθησαν εις το στάδιον, ενώ η πόλις εστρατοκρατείτο. Την 1ην μ.μ. εκήρυξε την έναρξιν των συζητήσεων ο κ. Τσαπακίδης, πρόεδρος της Ενώσεως Συνοικισμών, όστις ανέπτυξε δια μακρών το ζήτημα. Επίσης ωμίλησαν οι κ.κ. Ιντζεσόλογλου, Γερμανίδης, Γιαννουλίδης , Ιωακειμίδης, Σισμανίδης και Κολαξίδης.
Ακολούθως εγένετο δεκτόν ψήφισμα, το οποίον η εκτελεστική επιτροπή επέδωκεν εις τον Νομάρχην.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Δια του ψηφίσματος ζητούν:
- Την παραδειγματικήν τιμωρίαν των υπευθύνων δια την δημιουργηθείσαν εν σχέσει με τα καπνά κατάστασιν.
- Όπως υποχρεωθούν οι ένοχοι και καταβάλλουν τα παρανόμως κτηθέντα και κέρδη και την προκύψασαν εις βάρος του ελληνικού λαού ζημίαν.
- Την έμεσον διανομήν των προκυψάντων κερδών εκ της διαθέσεως των κρατικών καπνών δια της αμέσου καταβολής της αξίας των μάρκων εις δραχμάς, ως εγένετο μέχρι τούδε δι’ όλους τους εξαγωγείς.
- Όπως οι τόκοι των ανοιγμάτων εκ των κρατικών καπνών περιορισθούν αναδρομικώς εις το ήμισυ.
- Όπως επαναφερθή αμέσως το ισχύον μέχρι σήμερον καθεστώς συναλλαγής μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, ενισχυθούν αντιθέτως εισαγωγαί εκ Γερμανίας καθόσον η τύχη του καπνού μας προβλέπεται επικίνδυνος προς μεγίστην ζημίαν του κράτους και των εκ του καπνού αποζώντων».
ΤΕΛΟΣ