Ένα πιλοτικό πρόγραμμα από το Νοσοκομείο Δράμας
Πάνω 800 ασθενείς στο πρόγραμμα
της κατ’ οίκον νοσηλείας της Δράμας
Μια δωρεάν υπηρεσία για καρκινοπαθείς, χρόνιους πάσχοντες και ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ συνάντηση για το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί στη Δράμα εδώ και αρκετά χρόνια, και έχει μετεξελιχθεί σήμερα, εξυπηρετώντας πάνω από 800 ασθενείς.
Παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση, ήταν νοσηλευτές και γιατροί και από άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ παραβρέθηκαν και οι διοικητές των Νοσοκομείων Καβάλας κ. Καρασαββόγλου, Ξάνθης κ. Γερόπουλος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου κ. Αδαμίδης.
Την έναρξη της συνάντησης έκανε ο διοικητής του Γ.Ν. Δράμας κ. Λιάτσης, παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά στοιχεία, ενώ η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό.
Πλήρη ανάλυση για τη λειτουργία του προγράμματος της κατ’ οίκον νοσηλείας, έκανε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παναγιωτίδης, Επισκέπτης Υγείας και τέλος ακολούθησε συζήτηση για το πρόγραμμα από τους ενδιαφερόμενους.
Ο κ. Λιάτσης, διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας.
Λιάτσης: «Πάνω από 800 ωφελούμενοι»
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το μοναδικό που λειτουργεί σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και εξυπηρετεί πάνω από 800 ωφελούμενους, τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης.
Όπως σημείωσε μάλιστα, «παρουσιάζουμε το πρόγραμμα αυτό και σε άλλα Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, μέσα στα πλαίσια της εξωστρέφειας και στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου».
Σημείωσε ιδιαίτερα ότι «αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε περίπου 800 ασθενείς. Πρόκειται για μια υπηρεσία με μεγάλο κοινωνικό όφελος και οφείλω να πω ότι είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας με πολλά πλεονεκτήματα. Αποτελεί ένα θεμέλιο δικαίωμα των ασθενών, με στόχο να μειωθούν άμεσα τα κόστη νοσηλείας και να αυξηθεί η ποιότητα.»
Σκοπός της ενημέρωσης, «είναι να δώσουμε τεχνογνωσία στα άλλα Νοσοκομεία, να δημιουργηθούν συμπράξεις και να εκμεταλλευτούμε τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή υπηρεσία με μεγάλο κοινωνικό όφελος.»
Ο υπεύθυνος του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παναγιωτίδης.
Παναγιωτίδης: Πώς λειτουργεί η κατ’ οίκον νοσηλεία
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος της κατ’ οίκον νοσηλείας, για το πότε ξεκίνησε, πού βρίσκεται σήμερα και πώς μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί από το πρόγραμμα.
«Στη Δράμα, η υπηρεσία της κατ’ οίκον νοσηλείας, ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1995 ακόμα ως πρόγραμμα παρηγορητικής ιατρικής και κατ’ οίκον νοσηλείας και αφορούσε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου», τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης και συνεχίζει:
«Η υπηρεσία μετεξελίχθηκε και το 2009 δημιουργήθηκε μια νέα, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο καρκινοπαθείς, αλλά και χρόνιους πάσχοντες, που χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας, ασθενείς που αδυνατούν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας, ασθενείς στους οποίους μπορεί να παρασχεθεί βοήθεια στο σπίτι. Η υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με απόφαση του διοικητή το 2011 και από το 2014 έχουμε ενταχθεί στο πιλοτικό δίκτυο υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας»
Δύο μέρες την εβδομάδα
«Η υπηρεσία λειτουργεί δύο μέρες την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή» επισημαίνει ο κ. Παναγιωτίδης: «Έχουμε μια συνεχή αύξηση των περιστατικών, πρόκειται για μια υπηρεσία που έγινε ευρέως αποδεκτή από το κοινό, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με γιατρούς και ασθενείς και τις κλινικές του Νοσοκομείου. Το 2012 είχαμε 72 ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν 213 κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 585 και 135 εξυπηρετούμενους. Στόχος είναι να προστεθεί άλλη μία μέρα την εβδομάδα και το 2017 η αύξηση των ασθενών να ανέλθει στους 150 εξυπηρετούμενους και οι κατ’ οίκον επισκέψεις από 585 να φτάσουν στις 800». Όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης, «μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 350 επισκέψεις, που δείχνει ότι πρόκειται για μια συνεχώς αναπτυσσόμενη υπηρεσία και έχει ένα καλό μέλλον».
Η ένταξη ασθενούς
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος ασθενής να ενταχθεί στην υπηρεσία, ο κ. Παναγιωτίδης σημειώνει: «Για να ενταχθεί ένας ασθενής στην κατ’ οίκον νοσηλεία πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να τον παραπέμψει ο θεράπων ιατρός του, είτε του Νοσοκομείου είτε εξωτερικός και δεύτερον, να κάνει μια αίτηση στην υπηρεσία. Μπορεί να είναι καρκινοπαθής, ή ασθενής με χρόνια προβλήματα υγείας και αδυναμία μετακίνησης και να έχει κάποια συνοδά προβλήματα υγείας τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.»
Όπως απαντά σε σχετική ερώτηση, «δεν υπάρχει καμιά οικονομική οφειλή των ασθενών προς την υπηρεσία, η οποία είναι δωρεάν για όλους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ασφαλιστικού ταμείου. Επισκεπτόμαστε τους πάντες που χρήζουν βοήθειας».
Σε ερώτηση για το απασχολούμενο προσωπικό, ο κ. Παναγιωτίδης απαντά ότι, «αυτή τη στιγμή είναι δύο επισκέπτες υγείας, δυο νοσηλευτές και δύο ιατροί – ένας αναισθησιολόγος και ένας γενικός ιατρός. Το προσωπικό βέβαια έχει και άλλα παράλληλα καθήκοντα γι’ αυτό και δεν λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Στόχος μας είναι η αύξηση των ημερών σε τρεις την εβδομάδα και στο μέλλον να μπορεί να λειτουργεί ακόμα και σε καθημερινή βάση και να εργάζεται και δύο μέρες απογεύματα.»
Η προσφορά της υπηρεσίας
Στην ερώτηση για το τι ακριβώς προσφέρει η υπηρεσία της κατ’ οίκον νοσηλείας στους ασθενείς, ο κ. Παναγιωτίδης απαντά: «Προσφέρουμε υπηρεσίες αναλόγως των προβλημάτων που παρουσιάζει ο ασθενής. Εκτός από βασικές νοσηλείες, όπως περιποίηση κατακλίσεων, αλλαγή τραυμάτων, αφαίρεση υλικών, περιποίηση στομιών, αλλαγή ουροκαθετήρα και ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών σε τεχνικές αυτοφροντίδας και αυτοελέγχου έτσι ώστε να τους κάνουμε ικανούς να αντιμετωπίζουν τον ασθενή στον σπίτι όταν υπάρχει περιβάλλον. Ακόμα, κάνουμε παρεμβάσεις στην οικογένεια, την οποία βλέπουμε ολιστικά και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, διασυνδέοντας ασθενή – οικογένειας με τις υπηρεσίες υγείας και άλλες υπηρεσίες».
Ο κ. Αδαμίδης διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου.
Διοικητές άλλων Νοσοκομείων
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησαν επίσης και οι διοικητές των Νοσοκομείων Αλεξανδρουπόλεως, Ξάνθης και Καβάλας οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση για ενημέρωση.
Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως κ. Αδαμίδης εξήρε την προσπάθεια του πιλοτικού προγράμματος της κατ’ οίκον νοσηλείας που οργανώνει το Γ.Ν. Δράμας και τόνισε ιδιαίτερα: «Έχει διπλό όφελος, και για τον ωφελούμενο και τον ασθενή, γιατί αποσυμφορίζει προγραμματισμένα περιστατικά από τα Εξωτερικά Ιατρεία και γίνεται καλύτερη δουλειά». Όπως είπε μάλιστα, «βρισκόμαστε εδώ με προσωπικό από την Αλεξανδρούπολη, νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτριες υγείας και στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδέα να το δουλέψουμε κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Οι μαίες στον τομέα της βοήθειας για τον θηλασμό στη λεχώνα μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείου, που όλοι ξέρουμε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να εγκατασταθεί ο θηλασμός και εκεί υπάρχει μια δυσκολία να έρθει στο Νοσοκομείο, ενώ συνήθως έρχεται αργότερα, που μπορεί να είναι αργά τότε. Καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης χρονίως πασχόντων όπως διαβητικούς, που μπορείς να τους εκπαιδεύσεις πώς να μετράνε το σάκχαρο, πώς να συντηρούν την ινσουλίνη ή να κάνουν τις ενέσεις τους.»
Στην ερώτηση για το πότε θα μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει ότι «έχουμε κάνει αίτηση στο Υπουργείο Υγείας και μια από τις προϋποθέσεις είναι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό γι’ αυτό και είμαστε εδώ. Στην αρχή το πλάνο μας είναι για το Δήμο Αλεξανδρούπολης και σιγά-σιγά θα επεκταθούμε».
Ο κ. Γερόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γερόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εσείς εδώ στη Δράμα έχετε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας και ήρθαμε μαζί με νοσηλεύτριες από το Νοσοκομείο Ξάνθης για να δούμε πως εφαρμόζετε εδώ την κατ’ οίκον νοσηλεία και πώς θα μπορέσουμε κι εμείς αν εφαρμόσουμε το ίδιο πρόγραμμα και είμαστε έτοιμοι να το ξεκινήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι παραπλήσιο στην Ξάνθη, ενώ η Δράμα πρωτοπορεί στην περιοχή μας. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αρχικά το Δήμο Ξάνθης και στη συνέχεια όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Καρασαββόγλου, τόνισε ότι η ενημέρωση γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας των Νοσοκομείων μεταξύ τους, να αντλήσουμε πληροφορίες και καλές πρακτικές από το πρόγραμμα. Αναφερόμενος αν υπάρχει σχεδιασμός για εφαρμογή της κατ’ οίκον νοσηλείας στην Καβάλα, ο κ. Καρασαββόγλου σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εμείς κάτι στο σχεδιασμό μας προς το παρόν, αλλά θα το δούμε στο μέλλον, ενώ κάτι παραπλήσιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Καβάλα».