Home > Πρώτο Θέμα > Πάνω από 100 παιδιά την ημέρα στο Νοσοκομείο Δράμας► Διευθυντής Παιδιατρικής: Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας … είναι η εποχή των ιώσεων

Πάνω από 100 παιδιά την ημέρα στο Νοσοκομείο Δράμας► Διευθυντής Παιδιατρικής: Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας … είναι η εποχή των ιώσεων

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις ιώσεις στα σχολεία του Νομού

Πάνω από 100 παιδιά

την ημέρα στο Νοσοκομείο Δράμας

► Διευθυντής Παιδιατρικής: Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας … είναι η εποχή των ιώσεων

► Κλειστά σήμερα τα Νηπιαγωγείο στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

► Σε υψηλό επίπεδο και η απουσία εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, κυρίως των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, δημιουργεί η φετινή έξαρση των ιώσεων, της λεγόμενης εποχής της γρίπης.

Όπως ήδη είχαμε αναφερθεί με σχετικό σημείωμα και την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Προσοτσάνης έκλεισε τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Δημοτικής Κοινότητας Προσοτσάνης, μιας και οι απουσίες των παιδιών λόγω των ιώσεων είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το μέτρο είναι καθαρά προληπτικό, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να παραμείνουν κλινήρη στο σπίτι για να ιαθούν, αλλά και για να μην ασθενήσουν και άλλα.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, έκλεισαν και πολλά σχολεία στο γειτονικό νομό των Σερρών, ενώ χθες, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία των απουσιών της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, τα οποία παρέθεσε προς τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να κλείσουν  κάποιες σχολικές μονάδες.

Όπως μας ενημέρωσε χθες ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σαλπιγγίδης, χθες απουσίαζε περίπου το 30% των μαθητών και μαθητριών από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας, ενώ στα Νηπιαγωγεία το ποσοστό ήταν λίγο περισσότερο ανεβασμένο.

Όπως πάντως μας εξήγησε ο ίδιος, για να παρθεί μια απόφαση κλεισίματος σχολείου σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να απουσιάζουν τα 2/3 των μαθητών ενός σχολείου.

Προς το παρόν, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπιζαν εχθές τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου (τέσσερα στο σύνολο της έκτασης του Δήμου), και με απόφαση του δημάρχου Νευροκοπίου κ.  Κυριακίδη, αποφασίστηκε να κλείσουν για δύο ημέρες σήμερα Τρίτη 28 και αύριο Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού, μέχρι χθες το μεσημέρι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είχε επαρκή στοιχεία σε τι ποσοστό απουσίαζαν οι μαθητές, παρ’ όλα αυτά οι απουσίες είναι αρκετές, όπως και αρκετές είναι οι απουσίες καθηγητών εξαιτίας των ιώσεων.

 

Συνηθισμένο το φαινόμενο

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Μπαμπαλή, ο οποίος σημείωσε ότι όντως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έξαρση των ιώσεων κυρίως σε παιδιά. Εξήγησε όμως ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς είναι «εποχή ιώσεων».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο κ. Μπαμπαλής, σημείωσε ότι «επισκεψιμότητα στην Νοσοκομείο των παιδιών που ασθενούν αυτές τις ημέρες, φτάνει ακόμα και τα 100 άτομα καθημερινά, ιδιαίτερα τις ημέρες των αργιών».

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι «δεν είναι κάτι σοβαρό. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα ιδιαίτερες επιπλοκές. Πρόκειται για μια γριπώδη συνδρομή, κρατάει 3-4 ημέρες ο πυρετός. Αυτή είναι η εποχή της γρίπης. Τέλος Ιανουαρίου και όλος ο Φεβρουάριος και αρχές Μαρτίου, είναι η εποχή που έχουμε μεγάλη αύξηση των ιώσεων».

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς, ο κ. Μπαμπαλής είπε ότι, «στα παιδιά συνιστούμε να είναι ξαπλωμένα, να παίρνουν υγρά και αντιπυρετικά και όταν πέσει ο πυρετός, αφού καθίσουν ακόμα μια μέρα στο σπίτι, μετά να πάνε στο σχολείο».

Στη διαπίστωση ότι φέτος μοιάζει να είναι ίσως σε περισσότερη έξαρση το φαινόμενο καθώς κλείνουν και σχολεία σε κάποιες περιπτώσεις, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, επανέλαβε ότι «αυτή την εποχή είναι κάτι συνηθισμένο, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο».

 

Προληπτικά μέτρα από τους γονείς.

Απαντώντας ο ίδιος στην ερώτηση για το τι μέτρα μπορούν να πάρουν οι γονείς στο σπίτι, ο κ. Μπαμπαλής σημείωσε: «Να αερίζουν το σπίτι και τα δωμάτια των παιδιών. Όποιος είναι άρρωστος να είναι λίγο απομονωμένος, όχι εντελώς. Όταν έχουν ένα άρρωστο παιδί να φροντίζουν να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να μη μεταδώσουν και στα άλλα μέλη της οικογένειας τον ιό. Θέλει κάποια απλά προληπτικά μέτρα, να μη μεταδίδεται εύκολα ο ιός.

Αντιβιώσεις να προτείνονται μόνο αν δούμε κάποιες επιπλοκές».