Πάνω από 3.000 δημότες διόρθωσαν
τα τετραγωνικά μέτρα στο Δ. Δράμας
Αντιδήμαρχος Οικονομικών: Το 70% έκανε προχώρησε σε ηλεκτρονικές δηλώσεις!
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΙΝΑΙ σημαντικό να πει κανείς ότι, στο θέμα της διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων για κάθε είδους ακίνητο στο Δήμο Δράμας, ανταποκρίθηκε ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό επισημαίνει με έμφαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο».
Θα πρέπει να πούμε ότι, η ρύθμιση για τη διόρθωση των σωστών τετραγωνικών μέτρων των δημοτών στους Δήμους, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, είτε με τη φυσική τους παρουσία στις υπηρεσίες, ισχύει μέχρι και 31 Αυγούστου 2020. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται δωρεάν και χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αυτό επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Εφραιμίδης, λέγοντας ότι οι δημότες που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στη διόρθωση αυτή και πρέπει να το κάνουν , καλό είναι να προβούν στις διορθώσεις αυτές. «Γιατί θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση».
Ερωτώμενος σε τι ποσοστό οι δημότες στο Δήμο Δράμας προχώρησαν σε διορθώσεις των τετραγωνικών τους μέτρων, ο κ. Εφραιμίδης διευκρινίζει ότι «ένα ποσοστό της τάξεως του 70%-80% έχει κάνει τη διαδικασία μέσω του διαδικτύου και την έχει αποπερατώσει σωστά, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στο Δήμο».
Όπως επίσης σημειώνει «από τις 3.000 και πάνω αιτήσεις, περίπου οι 2.900 έχουν γίνει μέσω διαδικτύου και οι περίπου 300 έγιναν δια ζώσης, άρα φανταστείτε ότι και από αυτές τις 3.000 περίπου, το 70% περίπου τις έκανε σωστά και άρα λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι χρειάζεται να έρθουν στο Δήμο».
Όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, «αυτό έγινε κυρίως γιατί λόγω του Covid-19, είχαμε λιγότερο προσωπικό. Τώρα το προσωπικό έχει επιστρέψει, και έχουμε ενισχύσει την εν λόγω υπηρεσία με συν ένα άτομο για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία και καθημερινά τακτοποιείται ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων. Νομίζω ότι πάμε καλά και όσοι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σ’ αυτή τη διαδικασία, καλό θα είναι να το κάνουν, γιατί δεν νομίζω ότι θα δοθεί νέα παράταση».
Στη διαπίστωση ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε γενικά και μάλιστα μέσα από το διαδίκτυο, ο κ. Εφραιμίδης σημειώνει ότι, «είναι ένας ευεργετικός νόμος, γιατί σβήνει όλα τα πρόστιμα τα οποία μπορεί να προκύψουν αύριο – μεθαύριο και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τις διορθώσεις αυτές δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος. Ουσιαστικά, είναι σαν να σβήνει το παρελθόν και να μπαίνουν τα πράγματα σε μια κανονική τάξη σε μια σωστή ροή».
Ερωτώμενος για το κατά πόσο θα ωφεληθεί ο Δήμος Δράμας από αυτή την υπόθεση, ο κ. Εφραιμίδης απαντά: «Για να έχω μια εικόνα, θα πρέπει να αποπερατωθεί πλήρως η διαδικασία. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο αυξήσεις τετραγωνικών μέτρων, αλλά έχουμε και μειώσεις. Σαν μια γενική εικόνα, θεωρώ ότι το ισοζύγιο θα είναι υπέρ του Δήμου ελαφρώς. Ίσως όχι στα επίπεδα τα οποία το περιμένουν πολλοί, αλλά θα είναι θετικό, μέσω των τελών και σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Θεωρητικά, οι περισσότεροι δηλώνουν τα παραπάνω μέτρα. Λιγότεροι είναι αυτοί που δηλώνουν λιγότερα μέτρα έναντι των αναγραφομένων. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι αυτοί, απλά σαν ισοζύγιο θεωρώ ότι με τα περισσότερα μέτρα κινούμαστε αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα μ’ αυτό, ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για το ζήτημα των οφειλών και αν αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί.
Όπως τονίζει, «μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, υπήρχε η παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης με τις 120 δόσεις όπου σβηνόντουσαν και προσαυξήσεις. Άλλη αντίστοιχη τέτοιου τύπου ρύθμιση δεν έχει ξαναβγεί από τότε. Μέχρι στιγμής κινούμαστε στην κανονική ρύθμιση, που είναι 12 μήνες με μίνιμουμ δόση 30 ευρώ.
Άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπάρχει πλέον από εδώ και πέρα. Οι περισσότεροι είχαν έρθει τότε. Όντως είχε γίνει μια μεγάλη αλληλογραφία τότε, και ένα ποσοστό πάνω από το 40% είχε ανταποκριθεί. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ποσό, όπου κάποιοι απεβίωσαν, έφυγαν από τη χώρα, είτε ήταν λάθος η διεύθυνση. Και εκεί υπάρχει ένα κομμάτι για το οποίο χάσαμε την επικοινωνία».