Πάνω από 65.000 τα «κομμένα»
παιδιά από τα ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα
Αυξήθηκε το όριο μοριοδότησης, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό
των μισών και πλέον δικαιούχων
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, από το «κόψιμο» τελικά από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), καθώς υπήρξε σιωπηρή αύξηση των ορίων μοριοδότησης.
Πριν από μερικές ημέρες, βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα των voucher για τα ΚΔΑΠ, στα οποία πηγαίνουν παιδιά δημοτικού, τις ώρες μετά από το σχολείο τους. Όπως είναι γνωστό, τα voucher για τα ΚΔΑΠ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών.
Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς, πάνω από 65.000 σε όλη τη χώρα, είδαν την αίτησή τους για επιδότηση να κόβεται, παρά τον υψηλό αριθμό μορίων που διέθεταν, ενώ τις προηγούμενες χρονιές συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Από τα… συμφραζόμενα των λιστών των δικαιούχων, στελέχη των ΚΔΑΠ «μετέφρασαν» ότι η μοριοδότηση για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών φέτος αυξήθηκε. Ο… πήχης των απαιτούμενων μορίων φέρεται να «σκαρφάλωσε» στα 150 με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς γονείς που έκαναν αιτήσεις για επιδότηση θέσεων σε ΚΔΑΠ να μην πάρουν «εισιτήριο». Το οξύμωρο είναι ότι γονείς με ίδια μόρια που είχαν δηλώσει για το ένα παιδί για παράδειγμα παιδικό σταθμό και για το άλλο ΚΔΑΠ, πήραν voucher για το πρώτο όχι όμως για το δεύτερο!
Επίσης, οξύμωρο παραμένει και το ζήτημα ότι για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε η άδεια δημιουργίας ΚΔΑΠ για πρώτη φορά από τους Δήμους, όπως και σε δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκαν και νέα ιδιωτικά ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα.
Τα κόψιμο του 50% σχεδόν των αιτήσεων για τα ΚΔΑΠ, δεν είναι τόσο απλό, καθώς αυτό δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και στα ίδια τα Κέντρα, τα οποία θα μείνουν πλέον με αρκετές θέσεις κενές. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ΚΔΑΠ, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα στη συνέχεια, με μεγάλη πιθανότητα ακόμα και τη μείωση του προσωπικού τους. Το 50% των αιτήσεων πανελλαδικά, σημαίνει και 50% μείωση στα ίδια τα Κέντρα.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αλλάξει άμεσα η κατάσταση αυτή, είναι να διατεθούν ακόμα περισσότερα κονδύλια από την κυβέρνηση, καθώς τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από εθνικούς πόρους, αλλά είναι χρήματα που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, φέτος δόθηκε το ίδιο ποσό με πέρυσι, 97 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα φέτος είχαμε 133.076 αιτήσεις, σε σχέση με 67.000 που ήταν πέρυσι, δηλαδή 66.076 περισσότεροι από το 2019.
Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, δεδομένων των συνθηκών στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια. Τα ΚΔΑΠ, σήμερα, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε οικογένειες με ανέργους, εργαζομένων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μετά την σχολική αίθουσα.