Home > Πρώτο Θέμα > Πάνω από 90 ταινίες μικρού μήκους διεκδικούν μια θέση στα Όσκαρ®!-Ρεκόρ συμμετοχών με 3.462 ταινίες μικρού μήκους, από τις οποίες διαγωνίζονται οι 211

Πάνω από 90 ταινίες μικρού μήκους διεκδικούν μια θέση στα Όσκαρ®!-Ρεκόρ συμμετοχών με 3.462 ταινίες μικρού μήκους, από τις οποίες διαγωνίζονται οι 211

Σήκωσε αυλαία το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Πάνω από 90 ταινίες

μικρού μήκους διεκδικούν

μια θέση στα Όσκαρ®!

Ρεκόρ συμμετοχών με 3.462 ταινίες μικρού μήκους, από τις οποίες διαγωνίζονται οι 211

 

 

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (DISFF) της Δράμας, με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Ιάσονα Φωτήλα.

Η διάρκεια του 47ου DISFF θα είναι για όλη την εβδομάδα με τελετή λήξης την Κυριακή 8 τρέχοντος και με την ανακοίνωση όλων των βραβείων.

Όπως είναι πλέον γνωστό, για δεύτερη χρονιά φέτος, η καλύτερη ταινία από το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, και η καλύτερη ταινία από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικούν μια θέση για τα βραβεία Όσκαρ® της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τη θέση αυτή διεκδικούν πάνω από 90 ταινίες και στις δύο κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σημείωσε ρεκόρ, με την κατάθεση συμμετοχών να αγγίζει τις 3.462, από τις οποίες τελικά έχουν επιλεγεί να διαγωνιστούν 211 ταινίες από 39 χώρες.

Από αυτές, οι 148 μικρού μήκους διαγωνίζονται στα 7 διαγωνιστικά τμήματα του DISFF, ενώ 63 προβάλλονται στα φετινά – εξαιρετικά ενδιαφέροντα – αφιερώματα.

Το Φεστιβάλ της Δράμας, θα προβάλλει συνολικά 62 ελληνικές ταινίες στα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Σπουδαστικές ταινίες, short film hub, networking, pitching, green films, animation, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά και Cinematherapy για όλους, υπόσχονται ένα αξέχαστο επταήμερο και μία ξέφρενη κινηματογραφική νεανική γιορτή.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης και του Διεθνούς Διαγωνιστικού o Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα και τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη και μάστερκλας του Γιώργου Μαυροψαρίδη.

Και φέτος, οι δύο ταινίες που θα αποσπάσουν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται για άλλη μία χρονιά από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα  Διεθνές Animation, Short & Green, και KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά, αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία –με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα μπορούσε να λείπει το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy.

Φέτος το DISFF παρουσιάζει σε ειδικό αφιέρωμα, τις φοιτητικές ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα της Κινηματογραφικής Σχολής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Το 47ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια, το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου), ενώ φέτος εγκαινιάζει έναν ακόμα φεστιβαλικό χώρο: το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας. Πρόκειται για ένα  εμβληματικό κτήριο του 1928, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου, το οποίο αναβαθμίστηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Raycap και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  ΚΥΚΛΩΨ.

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με τους: ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, RAYCAP, ΔΕΗ (νέο χρυσό χορηγό του Φεστιβάλ), ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), ΕΡΤ, Finos Film και πολλούς ακόμα φορείς, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων και φυσικά του Δήμου Δράμας.

Χαιρετισμός του δημάρχου Δράμας

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε αρχικά ότι το Φεστιβάλ, «είναι αυτό που έκανε τη Δράμα σημείο αναφοράς για τους κινηματογραφιστές», σημειώνοντας ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο χάρτη με τις σημαντικότερες διοργανώσεις διεθνώς, στο χώρο των ταινιών μικρού μήκους και στεκόμαστε ισότιμοι συνομιλητές αυτών».

Όπως τόνισε «πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα φεστιβάλ που διοργανώνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, μια και ο πολιτιστικός οργανισμός αποτελεί κομμάτι του δήμου Δράμας».

Αναφερόμενος στον Πολιτιστικό Οργανισμό, εξήγησε ότι «είναι από τα ελάχιστα νομικά πρόσωπα πανελλαδικά, του οποίου την αυτονομία  καταφέραμε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να περισώσουμε, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να τα καταργήσει όλα συγχωνεύοντάς τα στους Δήμους».

Τόνισε ότι μέσα από το Φεστιβάλ, «η Δράμα έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα με  ταινίες που αποτυπώνουν τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές της Ελλάδας, παρέχοντας ένα πολύτιμο αρχείο για τις μελλοντικές γενιές. Για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες από το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους φτάνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στόχος αυτών των ταξιδιών είναι η προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

Σημαντικές βελτιώσεις

Τόνισε ακόμα ότι, «τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στις συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης.  Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών Δήμου Δράμας ύψους ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ. Το ποσό έχει εξασφαλιστεί και το έργο αφορά παρεμβάσεις στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται προμήθεια και εγκατάσταση ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού, αντικατάσταση καθισμάτων, εγκατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση εγκαταστάσεων κλιματισμού αερισμού, προμήθεια μουσικών οργάνων και μουσικού εξοπλισμού.

Επίσης, προχωρούν οι διεργασίες για τη δημιουργία οπτικοακουστικού κόμβου στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη. Με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στην οποία συμμετείχε η υπουργός Πολιτισμού, εκπρόσωποι από το Υπερταμείο, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια και εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας οι οποίοι έκαναν την  παρουσίαση της μελέτης που χρηματοδότησε η εταιρία RAYCAP. Μάλιστα, έχει προσδιοριστεί το μίσθωμα του χώρου ενώ ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Φεστιβάλ θα έχει ισχυρή σύνδεση με την τοπική κοινωνία της Δράμας, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την αίγλη και τα υψηλά πρότυπα που του εξασφαλίζουν σημαντική θέση στον διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.  Έχουμε σήμερα τη χαρά να συμμετέχουμε στην έναρξη, ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος.

Ενός θεσμού ο οποίος έχει ενσωματωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη της πόλης και έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητάς της».