Home > νέα > Παπαδόπουλος: «Αντί η κατάσταση να πηγαίνει καλύτερα, όλο και χειροτερεύει» Συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας

Παπαδόπουλος: «Αντί η κατάσταση να πηγαίνει καλύτερα, όλο και χειροτερεύει» Συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας

Συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας

Παπαδόπουλος: «Αντί η κατάσταση

να πηγαίνει καλύτερα,

όλο και χειροτερεύει»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΟΤΙ η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας και κυρίως στην Παθολογική Κλινική δεν είναι καλή, είναι γνωστό. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και εντάθηκε κυρίως από την εποχή της πανδημία Covid και στη συνέχεια.

Σήμερα, στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί, οι οποίοι ενισχύονται από μετακινήσεις δύο στρατιωτικών γιατρών. Παλαιότερα, οι μετακινήσεις παθολόγων γινόντουσαν από τα όμορα Νοσοκομεία όπως των Σερρών, της Καβάλας, ακόμα και από Θεσσαλονίκη,  απ’ όπου και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη συνέχεια, με αποτέλεσμα τελικά από το Νοσοκομείο Σερρών να παραιτηθούν αρκετοί απ’ αυτούς τους γιατρούς.

Επίσης, η Παθολογική Κλινική της Δράμας υποστηρίζεται και από δύο ειδικευόμενους παθολόγους, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ήδη έχει παραιτηθεί, καθώς δεν άντεξε τον φόρτο εργασίας με τις συνεχείς εφημερίες.

Το πρόβλημα συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου, σε μια συνάντηση που είχε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου.

Όπως ενημερώνει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Παπαδόπουλος, η συζήτηση ουσιαστικά δεν οδήγησε πουθενά τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όπως σημειώνει, «αυτή την ώρα έχουμε δύο παρατασιούχους ειδικευόμενους της Καρδιολογίας. Αυτοί κάνουν ένα χρόνο Παθολογία και παίρνουν παράταση χωρίς να κάνουν ειδικότητα. Τώρα οι δύο πηγαίνουν και κάνουν εφημερίες στην Παθολογία».

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο φόρτος είναι τόσο μεγάλος, που όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαδόπουλος στον «Π.Τ.», «μία από τις δυο παρατασιούχους της Καρδιολογίας, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί στις 21 Αυγούστου, καθώς δεν αντέχει τον φόρτο εργασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι αντί η κατάσταση να  πηγαίνει καλύτερα, όλο και χειροτερεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, καθώς όλες οι απαραίτητες ενέργειες έχουν εξαντληθεί».

Βέβαια, το πρόβλημα με την έλλειψη παθολόγων δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τη Δράμα, αλλά γενικότερα το αντιμετωπίζουν και υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ, αλλά και όλη τη χώρα. Από τη μια πλευρά υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας, από την άλλη επίσης, όταν γίνονται προκηρύξεις θέσεων, δυστυχώς δεν βρίσκονται διαθέσιμοι παθολόγοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να έρθουν και να δουλέψουν στη Δράμα.

Στο μεταξύ, ελπίδες διατηρούνται ακόμα, καθώς πριν από δύο μήνες περίπου (βλέπε και χθεσινό φύλλο του «Π.Τ.»), ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, είχε δηλώσει ότι θα υπέγραφε σχετική διάταξη, στην οποία το Νοσοκομείο Δράμας θα ανακηρύσσονταν ως ειδικού καθεστώτος μαζί με άλλα Νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας, ως άγονος Α΄ κατηγορίας. Μέσω αυτού, αναμένεται να υπάρξουν ειδικά κίνητρα. Η διάταξη αυτή αναμενόταν να υπογραφεί χθες Παρασκευή ή τις επόμενες ημέρες.

Ένας 80χρονος στην Μ.Ε.Θ.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), καθώς και εκεί υπάρχουν ζητήματα έλλειψης εντατικολόγων. Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει πρόσφατα ένα κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς και συνταξιούχους, προκειμένου να προσφέρουν εργασία στην Μ.Ε.Θ. και να βοηθήσουν στον φόρτο εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρθηκε μόνο ένας 80χρονος Δραμινός ιατρός και κανένας άλλος, ο οποίος παλαιότερα δούλευε στο Νοσοκομείο Δράμας, με την ειδικότητα του Αναισθησιολόγου, όμως έχει και την σχετική εμπειρία του Εντατικολόγου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, με το που έγινε γνωστή η πρόθεση του 80χρονου να προσφέρει εργασία στη Μ.Ε.Θ. Δράμας, υπήρξαν αντιδράσεις.

Το  θέμα τέθηκε στη συζήτηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη διοικήτρια, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα για το θέμα αυτό.

Εξήντα δέντρα

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε, είναι η κοπή 60 δέντρων στον γενικότερο αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Δράμας, για τα οποία η διοίκηση πήρε απόφαση να τα κόψει. Τα δέντρα αυτά κόβονται με βάσει νέας ΚΥΑ που έχει υπογραφεί για τον καθαρισμό οικοπέδων για περιπτώσεις που ανήκουν στο δημόσιο και μπορούν να κοπούν με μια απλή απόφαση της διοίκησης.

Με την ίδια ΚΥΑ κόπηκαν επίσης πριν από μέρες αρκετά δέντρα εντός του χώρου του στρατοπέδου «Παπαργύρη» στη Δράμα, για τα οποία δημιουργήθηκε ζήτημα και πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτυρήθηκαν

Αυτό που σημειώνει προς τον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι πρόκειται για διάφορα είδη δέντρων όπως δαμασκηνιές, πεύκα, πλατάνια και άλλα.