Home > νέα > Παπαπροδρόμου: «Να μην είμαστε κοινωνία της σιωπής… Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα» Ημερίδα για τις προκλήσεις της διαδικτυακής πραγματικότητας

Παπαπροδρόμου: «Να μην είμαστε κοινωνία της σιωπής… Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα» Ημερίδα για τις προκλήσεις της διαδικτυακής πραγματικότητας

Ημερίδα για τις προκλήσεις της διαδικτυακής πραγματικότητας

Παπαπροδρόμου: «Να μην είμαστε

κοινωνία της σιωπής… Τα παθήματα

να γίνονται μαθήματα»

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Αντ/γος ε.α. κ. Παπαπροδρόμου πρώην Διευθυντής Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο πρόεδρος του ΙΡΑ Δράμας κ. Καλτσάς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ κόσμου συγκέντρωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, η εκδήλωση για τις προκλήσεις τις διαδικτυακής πραγματικότητας.

Το θέμα και μόνο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η τοπική διοίκηση Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με κεντρικό τίτλο: «Οι προκλήσεις της διαδικτυακής πραγματικότητας», ήταν ικανό να συγκεντρώσει πλήθος συμπολιτών μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία.

Κεντρικός ομιλητής ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Παπαπροδρόμου Γεώργιος, πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πτυχιούχος νομικής Α.Π.Θ. και κάτοχος ειδικότητας Δικαστικού Γραφολόγου, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα των προκλήσεων του διαδικτύου, τόσον όσον αφορά την προστασία των μαθητών, αλλά και τις απάτες που συμβαίνουν μέσα απ’ αυτό, όπως και το θέμα της γνώσης και ευαισθητοποίησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε επίσης με το Δήμο Δράμας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο πρόεδρος της τοπικής διοίκησης Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κος Σάκης Καλτσάς, ενώ εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου χαιρέτησε ο Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, εκ μέρους του Δήμου Δράμας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Δέσποινα Αβραμίδου και άλλοι.

Τηλεφωνικές απάτες

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της τοπικής διοίκησης Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ Δράμας) κ. Σάκης Καλτσάς, αναφέρθηκε στη χρήση του διαδικτύου από απατεώνες, σημειώνοντας ότι «οι απατεώνες στοχεύουν στην απευθείας υπεξαίρεση χρημάτων. Προσπαθούν δηλαδή να παραπλανήσουν τον κόσμο, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία πείθουν ότι χτύπησαν άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος», ενώ αναφέρθηκε και σε επιτήδειους οι οποίοι λειτουργούν «προσπαθώντας να παραπλανήσουν τον κόσμο ώστε να μπουν στους λογαριασμούς τους και να τους κλέψουν χρήματα».

Σημείωσε πάντως, ότι «έχουμε και πολλές περιπτώσεις στη Δράμα οι οποίες έχουν διαλευκανθεί», τονίζοντας ότι, «να είναι σίγουροι οι πολίτες της Δράμας, ότι η Αστυνομία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Θα συμβούλευα πάντως, ότι επειδή για πολλά χρόνια ήμουν ο πρώτος αποδέκτης των παραπόνων του κοινού στο 100, καλό θα είναι ο κόσμος, επειδή δέχεται τέτοια τηλεφωνήματα, να μην απαντάει σε άγνωστα νούμερα, να κλείνει το τηλέφωνο, ή αν προσπαθούν να τους πείσουν να πάρουν κατ’ ευθείαν το 100».

Παπαπροδρόμου: Σημαντικό ζήτημα η πρόληψη

Στις δηλώσεις του, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Παπαπροδρόμου, σημειώνει ότι «είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για πράγματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο, με επίκεντρο τα παιδιά μας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως και θέματα που άπτονται των εμπορικών επιχειρήσεων».

Όπως είπε  ο κ. Παπαπροδρόμου, «δίνουμε έμφαση για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μέσα από το θεσμό που λέγεται σπίτι και σχολείο και εκεί φαίνεται η μεγάλη πρόκληση κι από την άλλη θέματα καθημερινά που αφορούν τον πολίτη κυρίως σε θέματα διαδικτυακών απατών που είναι οι μισές περιπτώσεις».

Αυτό που κυρίως τόνισε ο ίδιος, είναι ότι, «το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη. Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε».

Ανάπτυξης ενός αξιακού κώδικα

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», αν σε γενικότερο πλαίσιο τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ο κ. Παπαπροδρόμου εξηγεί: «Η αλήθεια είναι ότι και η χώρα συμμετέχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε αύξηση των χρηστών του διαδικτύου. Να σας πως ενδεικτικά ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει υπερβεί τα 8 δισεκατομμύρια, ενώ περίπου τα 5,5 δισεκατομμύρια είναι χρήστες του διαδικτύου. Υπάρχει όμως κόσμος που δεν μετέχει σ’ αυτό».

Όπως τονίζει μάλιστα, «θεωρώ ότι υπάρχουν ανισότητες και τεχνολογικές και κοινωνικές και οικονομικές και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Όπως λέω και στα σχολεία, το θέμα δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές δεξιότητες αλλά ότι πρέπει να αναπτύξουμε τον αξιακό κώδικα, την ανθρωπιστική και ανθρωποκεντρική πλευρά της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Εάν μ’ αυτή την οπτική δούμε τα πράγματα, θα είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε όμως μπροστά μας πολύ δρόμο και θέλει προσπάθεια».

Οι ευάλωτες ηλικιακές ομάδες

Ερωτώμενος σχετικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες είναι περισσότερο ευάλωτες, ο κ. Παπαπροδρόμου εξηγεί ότι «γενικά στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν τα παιδιά μας και κυρίως η εφηβική ηλικία. Θα έλεγα όμως ότι το ζήτημα της κουλτούρας αυτής θα πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Τα παιδιά γεννιούνται στο διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα είναι και τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πολλές φορές πέφτουν θύματα απάτης και αφορούν αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο της χώρας μας. Και εδώ θα πρέπει η πολιτεία και οι θεσμοί, να βοηθήσουν τις ομάδες αυτές, ώστε να μην πέφτουν θύματα απάτης».

Καταλήγοντας τονίζει χαρακτηριστικά: «Εκείνο που θέλω να πως απευθυνόμενος στον κόσμο, είναι, να μην είμαστε μια κοινωνία της σιωπής. Να αναφέρουμε και να καταγγέλλουμε αυτά τα περιστατικά. Μ’ αυτό τον τρόπο, αποκαθίσταται μια αδικία που συμβαίνει και από την άλλη βοηθάμε τις διωκτικές αρχές και τους μηχανισμούς να σχεδιάσουν το θέμα της πρόληψης και αυτό που λέει ο λαός πολύ σοφά, τα παθήματα να γίνονται μαθήματα. Και πρέπει να μαθαίνουμε!»