Home > Πρώτο Θέμα > Παραχωρήθηκε για 20 χρόνια η αίθουσα «ΜΕΛΙΝΑ» στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Παραχωρήθηκε για 20 χρόνια η αίθουσα «ΜΕΛΙΝΑ» στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Παραχωρήθηκε για 20 χρόνια

η αίθουσα «ΜΕΛΙΝΑ» στον Φορέα

Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Αντιδράσεις από τη μείζονα αντιπολίτευση με νέα πρόταση που απορρίφθηκε

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της παραχώρησης για 20 χρόνια, της αίθουσας ΜΕΛΙΝΑ της ΔΕΚΠΟΤΑ, στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), συζητήθηκε στην 11η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017. Το θέμα είχε τίτλο: «Έγκριση της 42/2017 απόφασης της Δ.Κ. Δράμας σχετικά με την παραχώρηση ή μη της αίθουσας ΜΕΛΙΝΑ στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ).»

Στις 7 Ιουνίου, σε συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης ή μη της αίθουσας ΜΕΛΙΝΑ της ΔΕΚΠΟΤΑ για 20 χρόνια, στον ΦΔΟΡ, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο πληροφοριών για την Οροσειρά Ροδόπη και τις δράσεις του.

Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, αποφάσισαν ομόφωνα ναι στην παραχώρηση, έθεσαν όμως και προβληματισμούς, όπως το ότι δεν υπήρχε καμιά σχετική γνωμοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, στην οποία ανήκει η αίθουσα ούτως ή άλλως. Τα μέλη της Δ.Κ. Δράμας, ψήφισαν ναι στην παραχώρηση με διάφορες επιφυλάξεις όπως: ότι «ο Δήμος δεν θα έπρεπε να αναλάβει την κάλυψη υποδομής χώρων υγιεινής και στήριξης των λειτουργικών  εξόδων  του κέντρου Πληροφόρησης που θα οργανωθεί από τον ΦΔΟΡ, διότι θα πρέπει και ο Φορέας να συνεισφέρει», διαπίστωσαν πλήρη έλλειψη γνωμοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ, γιατί, στην ουσία η επιχείρηση χρησιμοποιεί και διαθέτει την αίθουσα σε φορείς, συλλόγους ή ιδιώτες  για την πραγματοποίηση εκθέσεων κτλ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος κ. Καραμπατζάκης, είπε ότι το πρόβλημα με τις εκθέσεις δεν θα υπάρξει, καθώς ήδη υπάρχει η αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που ανήκει επίσης στη ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ υπάρχει ήδη αίθουσα στο παλαιό Δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας, όπως και σύντομα θα τελειώσει το τζαμί πίσω από το ΙΚΑ που ολοκληρώνεται από τη REYCAP, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού για διάφορες εκδηλώσεις. Τόνισε επίσης ότι ήδη το Αράπ Τζαμί (απέναντι από το Επιμελητήριο) είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα και θα μετατραπεί κι αυτό σε χώρο πολιτισμού και εκθέσεων.

Η μείζονα αντιπολίτευση διαφώνησε επί του θέματος, λέγοντας ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ θα μείνει με μια αίθουσα και θα υπάρξει πρόβλημα στη διοργάνωση εκθέσεων και πρότεινε να δοθεί ο χώρος του Κέντρου Πληροφόρησης στην πλατεία Ελευθερίας (το στρογγυλό οίκημα επί της πλατείας), και θα μπορούσε να βοηθηθεί υποστηρικτικά από μια αίθουσα στο απέναντι ανακαινισμένο παλαιό Δημαρχείο. Ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου διαφώνησε μ’ αυτό λέγοντας ότι το εν λόγω κτίριο της πλατείας δεν προσφέρεται. Η «Πόλη+Ζωή» καταψήφισε την παραχώρηση.

Η παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» διχάστηκε στο ζήτημα και ο επικεφαλής της κ. Παπαεμμανουήλ ψήφισε κατά, ενώ ο δημ. σύμβουλος κ. Χαραλαμπίδης ψήφισε υπέρ. Ο κ. Παπαεμμανουήλ πρότεινε να δοθεί ο χώρος του Κέντρου Πληροφόρησης του Δήμου στις όχθες των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί.

Υπέρ ψήφισε η παράταξη «Project Δράμα 2020», ενώ ο επικεφαλής της κ. Τσιαμπούσης, πρότεινε να υπάρξει σχετική κινητοποίηση, ώστε να δει ο Δήμος Δράμας το κτιριακό ζήτημα που απασχολεί τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για παραχώρηση του στρατοπέδου ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ στο Δήμο Δράμας. Όπως διευκρινίστηκε αργότερα, το στρατόπεδο ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ είναι πλέον δημόσια έκταση και έχει αποχαρακτηριστεί από τον όρο του στρατοπέδου.