Εκδήλωση στη Δράμα για τη νέα νομοθεσία στα ακίνητα
Παραδιάς: «Οι φόροι
στο ακίνητο πρέπει να είναι
φορητοί και όχι αφόρητοι»
► Μια εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος και ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας δεν γέμισε το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαρτίου σε μια εκδήλωση για διευκρινίσεις γύρω από τη νέα νομοθεσία για τα ακίνητα, εντούτοις, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, έκανε μια πλήρη ανάλυση μπροστά σε δικηγόρους της Δράμας, σχετικά με τη νέα νομοθεσία που διέπει τα ακίνητα στην Ελλάδα.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), διοργάνωσαν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ημερίδα, για το πλατύ κοινό της πόλης μας, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τα ακίνητα και τη νέα νομοθεσία που τα διέπει.
Χαρακτηριστικά μάλιστα μεταξύ άλλων είναι και τα λόγια του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, ο οποίος με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ιδιαίτερα στο τέλος ότι, «οι φόροι στο ακίνητο πρέπει να είναι φορητοί και όχι αφόρητοι». Μ’ αυτή και μόνο τη φράση του, έδωσε το στίγμα της όλης εκδήλωσης, ενώ μετά από μια μικρή εισήγηση που έκανε, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, που ήταν κυρίως δικηγόροι της Δράμας.
Σε άλλα χαρακτηριστικά σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Παραδιάς, είναι ότι «η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού», ότι «οι αλλαγές της νομοθεσίας είναι αλλεπάλληλες. Είναι πολλές. Είναι πολλές φορές αντιφατικές» και ότι, «η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται από αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ανταγωνίζονται την πραγματικότητα και προσπαθούν να γίνουν οικονομικό μέγεθος».
Κύριος ομιλητής της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα, «Εξελίξεις στη νομοθεσία και τις συναλλαγές της ιδιωτικής ακίνητής περιουσίας», ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, ενώ τον αρχικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος.
Ένα σύντομο ιστορικό για την ίδρυση της ΠΟΜΙΔΑ πριν από 40 χρόνια περίπου, έκανε ο δικηγόρος της Δράμας κ. Τοπαλίδης, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη Δράμα, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Χαϊτούδης, δικηγόρος και πρόεδρος ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, καθώς και ο κ. Κεχαγιόγλου, ειδικός σύμβουλος Ασφάλισης Κτιρίων, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις.
Παραδιάς: Οι αφόρητοι φόροι
Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς, σημείωσε ότι «η ιδιωτική ακίνητη περιουσία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ένα περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε με πάρα πολύ κόπο, με πάρα πολλές στερήσεις, με ξενιτιά, και που το κράτος οφείλει να το σέβεται, γιατί είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα».
Όπως σημείωσε μάλιστα, η συζήτηση αφορούσε ζητήματα όπως η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγησή της, τόσο από το κράτος όσο και από τους Δήμους, η πολεοδόμηση της ιδιοκτησίας, η εντός σχεδίου περιουσία, η εκτός σχεδίου, οι μισθώσεις των κατοικιών, οι επαγγελματικές και γενικά όλο το φάσμα που έχει σχέση με τις συναλλαγές γύρω από την ακίνητη περιουσία, που αφορά τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς.
«Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι κάτι που ενδιαφέρει όχι μόνο αυτούς που την έχουν, αλλά και όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία, όσον αφορά τα ακίνητα, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε: «Οι αλλαγές της νομοθεσίας είναι αλλεπάλληλες. Είναι πολλές. Είναι πολλές φορές αντιφατικές. Πολλές φορές έχουμε ευνοϊκές αλλαγές της νομοθεσίας, όπως έχουμε τώρα το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή που θα μπορεί κανείς να κάνει επαγωγή μόνος του, εάν έχει διαφορά με τον διπλανό του, στην πολυκατοικία μέσα, με το διπλανό διαμέρισμα, χωρίς να χρειάζεται να έρθει όλη η πολυκατοικία να υπογράψει. Ή όπως νομιμοποιήσαμε τις θέσεις στην πυλωτή που είχαν χιλιοστά. Την ίδια ώρα, όμως, έχουμε και μια πολύ δυσμενή εξέλιξη, όπου εκεί όλα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στα δημοτικά τέλη, δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής. Θα είναι απαράγραπτα. Θα πηγαίνει πίσω η παραγραφή τους για το ΤΑΠ 30 χρόνια και 65 για τα δημοτικά τέλη. Μια καινούργια πάρα πολύ άσχημη εξέλιξη. Απορώ πώς δηλαδή κατέληξαν να νομοθετήσουν ένα τέτοιο πράγμα, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε δικαστήριο ούτε στην κοινή λογική. Φαντάζομαι ότι θα το μαζέψουν άμεσα».
Για το τέλος των δηλώσεών του άφησε την υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι, «η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται από αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ανταγωνίζονται την πραγματικότητα και προσπαθούν να γίνουν οικονομικό μέγεθος. Δεν είναι δυνατόν, αν στη Δράμα τρεις άνθρωποι πουλήσουν τρία ακίνητα με μεγάλες τιμές, να φορολογήσουμε όλους τους υπόλοιπους Δραμινούς με τις τιμές αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια λογική στη φορολογία. Πρέπει οι φόροι στο ακίνητο να είναι φορητοί και όχι αφόρητοι».
Πούλιος: Η στάθμευση στις πυλωτές
Δηλώσεις για την ημερίδα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Παραδιάς είναι παλιός γνώριμος με τη Δράμα και έχει μια αρκετά παλιά σχέση με την πόλη, ενώ τόνισε ότι, η ημερίδα αφορά τα ακίνητα και συγκεκριμένα «τους κανόνες που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των ζητημάτων για τα ακίνητα, όσο έχει να κάνει με τη μίσθωση αυτών, από τη μεριά και των εκμισθωτών και των μισθωτών, ιδιοκτήτων δηλαδή και ενοικιαστών, τα νέα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις τελευταίες ρυθμίσεις για τις πυλωτές των πολυκατοικιών και το ζήτημα της στάθμευσης σε αυτές, τις εμπορικές μισθώσεις οι οποίες έχουν αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, το Κτηματολόγιο, τον ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δίκαιο των ακινήτων».
Σε ερώτηση από τον «Π.Τ.» για το θέμα της στάθμευσης στις πυλωτές πολυκατοικιών, εξήγησε ότι, «Υπάρχει μια νομοθεσία εξαιρετικά πρόσφατη, η οποία είναι άγνωστη στο πολύ κοινό, με την οποία ρυθμίζεται ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τους Έλληνες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεδομένου ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για το εάν πρέπει να γίνεται χρήση των πυλωτών ως χώρων στάθμευσης και από ποιους πρέπει να γίνεται. Δίνεται λοιπόν τώρα η ευκαιρία σε μεγάλο ποσοστό να ρυθμιστεί το ζήτημα, με μια συγκεκριμένη συμφωνία των ιδιοκτητών των χώρων αυτών και να ρυθμιστεί ένα θέμα που, όπως είπα, ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια τους συμπολίτες μας».