Home > Πρώτο Θέμα > Παραδίδουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους οι επισιτιστές της Δράμας – Πρόεδρος επισιτιστών Δράμας: «Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν λουκέτα. Ας ελπίσουμε το δυνατόν λιγότερα…» – Συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας

Παραδίδουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους οι επισιτιστές της Δράμας – Πρόεδρος επισιτιστών Δράμας: «Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν λουκέτα. Ας ελπίσουμε το δυνατόν λιγότερα…» – Συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας

Συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας

Παραδίδουν στην κυβέρνηση

τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους

οι επισιτιστές της Δράμας

Πρόεδρος επισιτιστών Δράμας: «Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν λουκέτα. Ας ελπίσουμε το δυνατόν λιγότερα…»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΑ πλέον μελανά χρώματα, περιγράφει την κατάσταση των επισιτιστών, ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Χατζηπαντελής. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα επισιτιστικά καταστήματα, εστιατόρια και ταβέρνες κυρίως, παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις μήνες, λόγω της καραντίνας.

Ήδη, από τις αρχές Μαρτίου του 2020, άνοιξαν μόνο ένα πολύ μικρό διάστημα και αυτό με τον απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο και από τις αρχές Νοεμβρίου, παραμένουν κλειστά μέχρι και σήμερα. Και άγνωστο για πόσο ακόμα. Στο μεταξύ όλα τα έξοδα τρέχουν, όπως λογαριασμοί τηλεφώνου και ρεύματος καθώς και η ασφάλιση των ιδίων στον ΕΦΚΑ. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική, αν σκεφτεί κανείς ότι, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις του είδους είναι καθαρά οικογενειακές. Και μάλιστα, σε κάποιες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, εργάζονται ακόμα και δυο οικογένειες.

«Παραδίδουμε τα κλειδιά»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Χατζηπαντελής, σημειώνει αρχικά ότι μετά από μια πανελλήνια συνδιάσκεψη που είχαν τα σωματεία με την Ομοσπονδία τους ΠΟΕΣΕ, αποφάσισαν ώστε την ερχόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, να συγκεντρώσουν από κάθε πόλη όλοι οι επισιτιστές των κλειδιά των επιχειρήσεών τους και να τα στείλουν στην Ομοσπονδία.  Και με τη σειρά της η Ομοσπονδία με μια αντιπροσωπεία, θα τα παραδώσει στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα πάντως, χαρακτηριστική ήταν η άκρως επιθετική απάντηση του  υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στ’ αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ. Γιατί όταν ακούω έναν άνθρωπο σήμερα ότι έχει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν πληρώνει εργαζομένους, παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή και το κράτος του πληρώνει τα πάγια έξοδα, θεωρεί ότι είναι αδικημένος σε αυτή τη χώρα. Ο κακός συνδικαλισμός την ώρα της συμπεριφοράς δεν μου αρέσει». Τελικά ο κ. Γεωργιάδη αναγκάστηκε να μαζέψει τα παραπάνω το πρωί της Τρίτης  2 Φεβρουαρίου.

Σχετικά μ’ αυτό, ο κ. Χατζηπαντελής είπε ότι την επόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά τους για να σταλούν στην ΠΟΕΣΕ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηπαντελής, «τα χρήματα που παίρνουμε δεν αρκούν. Στην προηγούμενη καραντίνα, ο ΕΦΚΑ είχε μια έκπτωση 25%, ενώ σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Επίσης υπάρχουν πολλά πάγια, όπως το νερό, το τηλέφωνο, η ΔΕΗ η οποία φτάνει μάλιστα να κόβει ακόμα και το ρεύμα σε όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν».

Όπως λέει επίσης, «πολλές από τις επιχειρήσεις μας είναι οικογενειακές και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα. Μπορεί να υπάρχουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και κάποιο άλλο βοήθημα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Ένα καλό μέτρο είναι το μηδενικό ενοίκιο για τα μαγαζιά μας».

Ερωτώμενος για το ζήτημα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Χατζηπαντελής διευκρινίζει ότι όλοι οι επισιτιστές έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν δει τίποτα, ούτε και έχουν κάποια σχετική ενημέρωση.

Ερωτώμενος ποιες είναι οι συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων του και αν θα υπάρξουν κάποια λουκέτα στη συνέχεια, ο κ. Χατζηπαντελής τονίζει ότι «το μέλλον είναι πολύ δύσκολο για τους επισιτιστές. Με τα συσσωρευμένα χρέη και με το πότε θα ανοίξουμε και το πώς θα ανοίξουμε – που είναι άλλο θέμα κι αυτό – είμαστε πλέον σχεδόν έξι μήνες κλειστοί, οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα. Τα σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λουκέτα, ας ελπίσουμε όμως ότι θα είναι το δυνατόν λιγότερα».