Δηλώσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας για το Ογκολογικό
Παραδοχή για την ανυπαρξία
ενδιαφέροντος Παθολόγων
– Ογκολόγων να έρθουν στη Δράμα
«Οι Ογκολόγοι που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν στη λεπτομέρειά του το Τμήμα και να το απογειώσουν ώστε να είναι χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ συζήτηση και δηλώσεις προκάλεσε το 7ο Συνέδριο για τον Ογκολογικό Ασθενή, που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας.
Δηλώσεις για το θέμα αυτό, έκανε στον «Π.Τ.» ο χειρουργός ιατρός του Νοσοκομείου Δράμας και βουλευτής κ. Μπλούχος, αναφερόμενος στο ζήτημα της λειτουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας, αλλά και η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Καρατζόγλου στο χαιρετισμό της, η οποία ναι μεν παραδέχθηκε την ανυπαρξία ενδιαφέροντος από Παθολόγους – Ογκολόγους, αναφέρθηκε όμως και σε «πρίγκιπες ιατρούς» και «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Μπλούχος: Αισιοδοξία για την στελέχωση
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο ιατρός χειρουργός του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και κυβερνητικός βουλευτής, σημείωσε αρχικά ότι το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια για την ενημέρωση όλων και κυρίως των ιατρών, αλλά και του κοινού.
Στην ερώτηση του «Π.Τ.», για το ζήτημα της δημιουργίας Μονάδας Χημειοθεραπείας και για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από Παθολόγους – Ογκολόγους, ο κ. Μπλούχος απάντησε: «Ο χώρος υπήρχε ήδη από το 2022 και ήταν προσχεδιασμένος, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να μην πεις ότι είναι έτοιμο. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι έχουμε την πολυτέλεια στο ταπεινό μας Νοσοκομείο να τρέχουν αυτή τη στιγμή, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ταυτόχρονα πολλά έργα. Όπως αυτό που γίνεται τώρα, της αναβάθμισης και ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε του ράβε – ξήλωνε. Δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να επανατοποθετηθούν τα τμήματα ως έχουν και όπως πρέπει. Δηλαδή, αν στήναμε κάτι, που υπήρχε ήδη και ο χώρος είναι προσχεδιασμένος και υφίσταται, και το ξεστήναμε για να κάνουμε την ανακαίνιση που είναι απαιτητή να γίνει σε όλο το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, πώς θα σας φαινόταν; Γιατί τρέχει αυτή τη στιγμή αυτό το έργο, σε πολλούς χώρους και με μια σχετική ταχύτητα. Απλώς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να αδειάζουν τμήματα, να μετακινούνται τμήματα».
Όσον αφορά το ζήτημα του μη ενδιαφέροντος από Παθολόγους – Ογκολόγους, σημείωσε ότι, «στις νέες προκηρύξεις του Σεπτεμβρίου – γιατί τότε είναι ο χρόνος των προκηρύξεων – εμείς θα προκηρύξουμε τις δύο θέσεις των Ογκολόγων μας. Εδώ είναι η πρόκληση, εδώ είναι και το στοίχημα για εμάς. Γιατί είμαστε σε επικοινωνία – και εγώ προσωπικά – με συναδέλφους ιατρούς και με νέους που βγαίνουν από τμήματα ογκολογικά, που τελειώνουν την ειδικότητά τους δηλαδή, αλλά και με ήδη υπάρχοντες που είναι σε άλλα τμήματα ανά την Ελλάδα, να μπορέσουμε να πείσουμε. Και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τελικά ανθρώπους να έρθουν να επανδρώσουν. Γιατί εύκολα κάποιος απαντάει στην πρόκληση να στήσει ένα καινούργιο τμήμα από την αρχή. Και για αυτό είμαι αισιόδοξος».
Καρατζόγλου: Επαρχιακό, αποτελεσματικό Νοσοκομείο
Ιδιαίτερο χαιρετισμό έκανε κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους ιατρούς του, «διότι καταφέρνουν να συνδυάζουν την πιεστική καθημερινότητα με το επιστημονικό μέλλον που οι ίδιοι διαμορφώνουν».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, «είμαστε ένα μικρό επαρχιακό, αποτελεσματικό Νοσοκομείο, που πρόσφατα βραβεύτηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας για τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».
Ειδική αναφορά έκανε «στη Χειρουργική μας Κλινική που έχει μακρά παράδοση στην χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών με θαυμαστά αποτελέσματα. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται με τη μεταφορά γνώσης από τον Διευθυντή της Κλινικής κ. Χατζηγεωργιάδη Ανέστη στους νεότερους ταλαντούχους χειρουργούς μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό και πάθος συμμετέχουν σύσσωμοι στο συνέδριο. Όλοι ανεξαιρέτως συμμετέχουν ως εισηγητές ειδικών χειρουργικών ογκολογικών θεμάτων».
Αναφορά στο Ογκολογικό
Μεγάλο μέρος του χαιρετισμού της, η κα. Καρατζόγλου αφιέρωσε στο θέμα των ογκολογικών ασθενών, του Ογκολογικού Ιατρείου αλλά και της Μονάδας Χημειοθεραπείας λέγοντας αρχικά ότι, «Οι ογκολογικοί ασθενείς της περιοχής μας, όπως καταγράφεται επισήμως, είναι πάρα πολλοί και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Οι ανάγκες περίθαλψής τους εξωεγχειρητικά είναι τεράστιες. Η ταλαιπωρία τους για χημειοθεραπείες σε άλλα Νοσοκομεία είναι απερίγραπτη και πολυδάπανη», τόνισε για να συμπληρώσει:
«Πρωταρχικό μου μέλημα ήταν η ελάττωση αυτών των προβλημάτων. Χάθηκε αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας, ενέργεια και χρόνος. Παρ’ όλα αυτά το θέμα των ογκολογικών ασθενών παρέμεινε πρωταρχικό. Έπειτα από συζητήσεις, μελέτες, διαφωνίες καταλήξαμε συλλογικά ως Νοσοκομείο στη βέλτιστη λύση που είναι η δημιουργία και η στελέχωση Διατομεακής Μονάδας Χημειοθεραπείας, πλήρους λειτουργίας».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τροποποίησης του Οργανισμού του Νοσοκομείου Δράμας: «Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 καταφέραμε να εγκριθεί η τροποποίηση του Οργανισμού μας και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και τον Αύγουστο του 2022 προκηρύξαμε 1 θέση μόνιμου Παθολόγου – Ογκολόγου. Συγχρόνως κάναμε κάθε δυνατή προεργασία για τη στελέχωση αυτού του τμήματος με εκπαιδευτικό προσωπικό. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια είχε ο κ. Μπλούχος που ήταν η φωνή μας και η πίεσή μας στο Υπουργείο Υγείας.
Δυστυχώς για την περιοχή μας κανένας Παθολόγος – Ογκολόγος δεν ενδιαφέρθηκε για αυτή τη θέση. Θα ξαναπροσπαθήσουμε όταν θα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον διότι κάθε θέση ειδικότητας που προκηρύσσεται και δεν καλύπτεται, στερεί από το Νοσοκομείο μας ιατρούς από άλλα τμήματα που έχουν ανάγκες».
«Προφάσεις εν αμαρτίαις»
Αναφέρθηκε ακόμα η ίδια και στο ζήτημα των δηλώσεων για την μη ύπαρξη Μονάδας Χημειοθεραπείας εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Παθολόγους – Ογκολόγους:
«Στην απογοήτευσή μας προστέθηκαν δημόσιες δηλώσεις ιατρού μας που έλεγε ότι υπήρχαν ενδιαφερόμενοι –πρίγκιπες ιατροί- που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον διότι δεν υπάρχει τμήμα σε λειτουργία. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Γιατί αγνοήθηκε ότι από την προκήρυξη έως το πιθανό ΦΕΚ διορισμού μεσολαβούν τουλάχιστον 6 έως 8 μήνες που είναι υπεραρκετός χρόνος για την πλήρη οργάνωση του τμήματος.
Να σημειώσω εδώ, γιατί φυσικά, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος κατά τη θυμοσοφία, ότι για να εξεταστεί αρμοδίως η πρόταση του Νοσοκομείου για τη δημιουργία του Τμήματος ενδιαφέροντος, εμείς αποστείλαμε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση, που μεταξύ των άλλων περιέγραψε και τη χωροταξία και τη λειτουργία και τα λειτουργικά έξοδα και τον εξοπλισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης από ιατρικό προσωπικό. Δεν ψάχνουμε ούτε να βρούμε χώρο, έχει προσδιοριστεί, όπως έχει προδιαγραφεί και η εκπαίδευση του προσωπικού».
Καταλήγοντας η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου σημείωσε ότι, «ένα νεοσύστατο τμήμα θέλει φιλότιμους και αφοσιωμένους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά όπως είναι ο κ. Κασαράκης που σε λίγο θα διαχειρίζεται 1.000 φακέλους ασθενών μόνος του. Οι Ογκολόγοι που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν στη λεπτομέρειά του το Τμήμα και να το απογειώσουν ώστε να είναι χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας».