Home > Πρώτο Θέμα > Παραμένει ανεξέλεγκτη η χωματερή στο άλσος Καλλιφύτου Δράμας Τα ανύπαρκτα Πράσινα Σημεία που δεν έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Δράμας

Παραμένει ανεξέλεγκτη η χωματερή στο άλσος Καλλιφύτου Δράμας Τα ανύπαρκτα Πράσινα Σημεία που δεν έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Δράμας

Χωρίς δυνατότητα να ελεγχθεί πλήρως από το Δήμο

Παραμένει ανεξέλεγκτη

η χωματερή στο άλσος

Καλλιφύτου Δράμας

Τα ανύπαρκτα Πράσινα Σημεία που δεν έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ χωματερές, είναι καταστάσεις για τις οποίες όλοι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Και είναι αλήθεια ότι ντρεπόμαστε, όταν μάλιστα αυτές οι χωματερές, αυτοί οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, εμφανίζονται μονίμως και συχνά, στα πλάγια επαρχιακών δρόμων, σε δασάκια και σε διάφορες άλλες περιοχές.

Μια απ’ αυτές τις ανεξέλεγκτες χωματερές, μια απ’ αυτές τις άσχημες καταστάσεις, είναι και η χωματερή στο άλσος Καλλιφύτου, η οποία δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λειτουργεί … χωρίς να έχει γίνει καμιά απολύτως ιδιαίτερη προσπάθεια, όχι απλά να ελεγχθεί, αλλά και να κλείσει μια και καλή.

Είναι μια κατάσταση η οποία οφείλεται αφενός σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που πετάνε ογκώδη αντικείμενα και μπάζα – επειδή δεν έχουν που να τα πετάξουν όπως λένε – και επειδή προτιμούν να τα πετάνε όταν κανείς δεν τους βλέπει. Για να πάει κάποιος εκεί και να πετάξει για παράδειγμα ένα κρεβατάκι, ένα στρώμα, καθίσματα, ακόμα και ξηλωμένους προφυλακτήρες αυτοκινήτου, χρειάζεται σίγουρα αυτοκίνητο με καρότσα!  Σε ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο αυτά τα αντικείμενα δεν χωρούν. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν οχήματα, τα βγάζουν στους κάδους μέσα στην πόλη το βράδυ!

Αρκετές φορές ο Δήμος Δράμας έχει κάνει προσπάθειες να την καθαρίσει, να την αλλάξει, παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει κάτι. Ακόμα και η τοποθέτηση μια κόκκινης ταμπέλας ότι «Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και απορριμμάτων», δεν πιάνει τόπο, αν και η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη.

Το άλσος της Καλλιφύτου είναι ένας σημαντικός πνεύμονας για την περιοχή της Δράμας και ευρύτερα αυτής. Το να γεμίζει με σκουπίδια και κυρίως ογκώδη αντικείμενα, δεν τιμά κανένας μας, και κυρίως τους ίδιους τους συμπολίτες μας.

Ο καθαρισμός μπορεί να επαφίεται στις υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου, όμως αυτό δεν αρκεί. Μεγάλη σημασία έχει να προσέχουμε εμείς οι ίδιοι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και που απλόχερα μας προσφέρει τα απαραίτητα για να επιβιώνουμε.

Ακόμα, τα σκουπίδια και οι ανεξέλεγκτες χωματερές, αποτελούν ιδανικές εστίας πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές και αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα.

Δυστυχώς, το ζήτημα με τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα στο Δήμο Δράμας δεν έχει επιλυθεί. Κι ας έχουν γίνει βήματα για τα απορρίμματα με τη ΔΙΑΑΜΑΘ να έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων, να ολοκληρώνεται το εργοστάσιο διαλογής σύμμεικτων υλικών και πιθανότατα σύντομα να έχουμε και τους καφέ κάδους ανακύκλωσης για τη δημιουργία βιολογικού λιπάσματος.

Οφείλουμε βέβαια να ομολογήσουμε ότι δεν είναι και η μόνη ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή του Δήμου Δράμας. Κατά καιρούς εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα σε διάφορα σημεία, κοντά σε χωριά, κοντά σε οικισμούς και αφορούν κυρίως μπάζα και ογκώδη αντικείμενα.

Τα Πράσινα Σημεία

Μια πιθανότητα για να εκλείψουν όλες αυτές οι ανεξέλεγκτες χωματερές, είναι η δημιουργία των Πράσινων Σημείων. Τα Πράσινα Σημεία, είναι περιοχές όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν όλα τα ογκώδη αντικείμενα που δεν χρειάζονται, ακόμα και μπάζα. Από κρεβάτια, τηλεοράσεις, έπιπλα κάθε είδους, παλιά είδη υγιεινής, καθίσματα, τα πάντα.

Ο Δήμος Δράμας είχε προγραμματίσει να γίνει ένα μεγάλο Πράσινο Σημείο σε χώρο κοντά στο  Νικοτσάρα, ενώ είχαν προβλεφθεί και ορισμένα σημεία εντός της πόλεως Δράμας, με ειδικούς κάδους ανά υλικό.

Δυστυχώς, οι συζητήσεις αυτές και ο προγραμματισμός τους γίνονται χρόνια τώρα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα απ’ όλα αυτά. Τον Μάρτιο του 2020 είχε βρεθεί στη Δράμα η κα. Χατζηγεωργίου, εξωτερική συνεργάτιδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα Πράσινα Σημεία, με την ιδιότητα της Μηχανικού Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Δράμας επρόκειτο να ενταχθεί στη νέα πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ που θα άνοιγε στη συνέχεια για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων και τη δικτύωσή τους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ο ειδικός στόχος του έργου είναι στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση, χωριστή συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα Πράσινα Σημεία τα οποία προβλέπονταν από το Δήμο Δράμας. Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις αυτές και γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί;