Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου πρώτο κουδούνι στα σχολεία!
Παραμένουν οι γνωστές ελλείψεις
σε ειδικότητες εκπαιδευτικών
στα Δημοτικά Σχολεία της Δράμας
► Μεγάλα για άλλη μια χρονιά τα κενά στην Ειδική Αγωγή
► Μιλούν στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Δράμας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΙΣ πλέον αισιόδοξες διαθέσεις από όλους, ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά. Ήδη, όπως είναι γνωστό, από την επόμενη Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας όπως και στη Δράμα.
Παρ’ όλα αυτά, μαζί με τα σχολεία, εμφανίζονται πάντα και τα διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα κενά που συμπληρώνονται από τους αναπληρωτές, αλλά και τα κενά σε ειδικότητες. Μεγάλο ζήτημα επίσης αποτελεί η Ειδική Αγωγή, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις πολλά χρόνια και σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται με δυσκολία.
Ο «Πρωινός Τύπος», προκειμένου να ενημερώσει τους αναγνώστες του, μίλησε χθες με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέα Σαλπιγγίδη, όπως και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Δράμας κ. Λάζαρο Αρτεμιάδη.
Ο καθένας από τη ματιά του, δίνει το δικό του στίγμα, ενώ συμφωνούν και οι δύο στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Αναλυτικότερα, από την πλευρά του ο κ. Σαλπιγγίδης μιλώντας χθες στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής όλα ξεκινούν καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» και τονίζει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες «για να πάρουμε τους αναπληρωτές που χρειαζόμαστε και πιστεύω ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν προσληφθεί, έτσι ώστε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τους τοποθετήσουν στη θέση τους με τον αγιασμό στα σχολεία». Όπως επίσης επισημαίνει, «χρειαζόμαστε κάποιους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, μουσικής και πληροφορικής και πιστεύω ότι με το ξεκίνημα θα είμαστε έτοιμοι».
Όπως μας εξήγησε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «τα διάφορα κενά είναι ανάλογα με τις ειδικότητες, ενώ για τις ανάγκες τις δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην προσχολική αγωγή, έχουμε επάρκεια αιθουσών. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των νηπιαγωγείων, ζητήσαμε επιπλέον 6 νηπιαγωγούς».
Όσον αφορά το ζήτημα της σχολικής στέγης αυτή επαρκεί και δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία του 11ο Νηπιαγωγείου Δράμας, του Νηπιαγωγείο Κάτω Βροντούς και του Δημοτικού Σχολείου Βαθυτόπου, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια μαθητών ώστε να λειτουργήσουν.
Αρτεμιάδης: Όπως κάθε χρόνο τα ίδια κενά!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Αρτεμιάδης, εστιάζει κυρίως στα κενά των εκπαιδευτικών που υπάρχουν στους διάφορους τομείς. Όπως μας λέει, «τα σχολειά ξεκινούν και γίνεται ένας αγώνας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με το υπάρχον προσωπικό. Υπάρχουν κενά και περιμένουμε να έρθουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί».
Ο κ. Αρτεμιάδης επισημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει ίδια όπως κάθε χρόνο: «Ενώ θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε διορισμό εκπαιδευτικών – 4.500 στην Ειδική Αγωγή που αν προσλαμβάνονταν θα είχε λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα – και φέτος έχουμε την ίδια κατάσταση. Σε πολλές σχολικές μονάδες όπως και στη Δράμα, θα ξεκινήσουμε με κενά στην Ειδική Αγωγή, και θα περιμένουμε να έρθουν οι ειδικότητες και στο ολοήμερο σχολείο. Μια κατάσταση δηλαδή που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και δεν έχει τέλος».
Στην ερώτηση για το πότε συνήθως καλύπτονται τα κενά, μας λέει: «η πολιτική ηγεσία μας έχει πει ότι στις 5 Σεπτεμβρίου θα προσλάβει ένα μεγάλο μέρος από τον αριθμό των αναπληρωτών, που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των σχολείων. Αν και στη Δράμα είμαστε σχετικά καλά, εντούτοις μέχρι το τέλος της χρονιάς τα κενά δεν καλύπτονται. Περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα, καλύπτεται περίπου το 90% σε πανελλαδικό επίπεδο».
Ειδική Αγωγή
Το ζήτημα είναι μεγαλύτερο στην Ειδική Αγωγή. Ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει ότι ενώ στην γενική εκπαίδευση τα πράγματα είναι καλά σε επίπεδο δασκάλων, παρ’ όλα αυτά υπάρχει ζήτημα στην Ειδική Αγωγή: «Η Ειδική Αγωγή είναι ένα μεγάλο θέμα, διότι δεν έχει διοριστεί κανένας από … ποτέ.
Για φέτος δυστυχώς κάνουν δηλώσεις με βάσει τους περσινούς πίνακες και στη Δράμα αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά τμήματα ένταξης άδεια και στο Ειδικό Σχολείο και στο ΚΕΣΥ Δράμας λείπουν οι αντίστοιχες ειδικότητες για να μπορούν να λειτουργήσουν.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η παράλληλη στήριξη. Όπου δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να έχουν ένα συνάδελφο δίπλα τους μέσα την τάξη όπως κάθε χρόνο. Και δυστυχώς αν δεν έρθουν, αναγκάζονται οι γονείς να πληρώσουν έναν ιδιώτη και πληρώνει ο γονέας από την τσέπη του. Τουλάχιστον στα Τμήματα Ένταξης, αν γίνονταν διορισμοί, θα είχε τακτοποιηθεί το θέμα και μετά θα έμενε η Παράλληλη Στήριξη.
Δεν έγιναν διορισμοί και έχουμε προβλήματα και στα Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη και στο ΚΕΣΥ που είναι μια σημαντική υπηρεσία, διότι εκκρεμούν γνωματεύσεις για τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να έχουν μια διάγνωση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή, και το ΚΕΣΥ Δράμας λειτουργεί με τον προϊστάμενο, μια νηπιαγωγό και μια δασκάλα που είναι εκεί με απόσπαση».
Επισημαίνει τέλος ο κ. Αρτεμιάδης, ότι κανονικά το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φροντίζει για την πρόσληψη των αναπληρωτών και των ελλείψεων από τον Ιούνιο ακόμα και όχι να τα κάνει τελευταία στιγμή τον Σεπτέμβριο.