Παραμένουν οι δυσκολίες
με την Παθολογική Κλινική
του Νοσοκομείου Δράμας
Παραιτήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Σερρών δυσκολεύουν την κατάσταση
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ δύσκολη κατάσταση παραμένει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, καθώς μέχρι και σήμερα ακόμα, δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου Ειδικού Παθολόγου.
Όπως είναι γνωστό, τα προβλήματα είναι εδώ και μήνες, παρ’ όλα αυτά από τον περασμένο Σεπτέμβριο γίνονται καθημερινά μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία, είτε από όμορα της Καβάλας, των Σερρών ή της Ξάνθης, αλλά και από άλλες πόλεις, όπως Αλεξανδρούπολη, ακόμα και από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και άλλα).
Το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί την ίδια τακτική και με άλλα Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ακόμα και για τα μεγάλα της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, καθώς όχι μόνο δεν βρίσκονται εύκολα νέοι γιατροί να προσληφθούν για να καλύψουν τις κενές θέσεις, αλλά και αυτοί που υπηρετούν ήδη, προτιμούν να παραιτηθούν, παρά να βρίσκονται σε συνεχείς μετακινήσεις από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, από τη μια πόλη στην άλλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των έξι γιατρών Παθολόγων από το Νοσοκομείο των Σερρών, οι οποίοι δήλωσαν τις παραιτήσεις τους και ήδη οι τέσσερις παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, οι έξι Παθολόγοι από το Νοσοκομείο Σερρών, είχαν ήδη προειδοποιήσει με παραιτήσεις προς τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας, ότι θα παραιτούνταν, αν δεν σταματούσαν να μετακινούνται συνεχώς στο Νοσοκομείο Δράμας, για να καλύψουν τα κενά της Παθολογικής Κλινικής της Δράμας. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις δηλώσεις τους για παραίτηση, φαίνεται ότι τελικά δεν εισακούστηκαν και ήδη την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου παραιτήθηκαν οι τέσσερις εξ’ αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», τις παραιτήσεις τους με μορφή προειδοποίησης έχουν καταθέσεις και οι στρατιωτικοί γιατροί που ερχόντουσαν επίσης με μετακινήσεις στην Παθολογική Δράμας.
Ήδη, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών των Σερρών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «είναι σαφές και οφθαλμοφανές ότι με αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, το Νοσοκομείο Σερρών οδηγείται σε επισφαλή λειτουργία, που υποβαθμίζει το νοσοκομείο και θα οδηγήσει κι άλλους γιατρούς σε παραίτηση».
Αναφέρει ακόμα η Ένωση ότι, «μέσα σε 4 χρόνια έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του Αναισθησιολογικού, έχει κλείσει η Ουρολογική και απειλείται με υποβάθμιση η Παθολογική».
Στη Δράμα, το πρόβλημα παραμένει και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και αυτή καλύπτεται με μετακινήσεις ιατρών από την Καβάλα.
Το πρόβλημα υφίσταται σε πολλά από τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων σε γενικότερο επίπεδο.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πληροφορίες της εφημερίδας λένε ότι οι δύο μόνιμοι Παθολόγοι στο Νοσοκομείο Δράμας ετοιμάζονται και αυτοί να φύγουν. Χαρακτηριστικό επίσης είναι, ότι από την έλλειψη και τις παραιτήσεις Παθολόγων της αντίστοιχης Κλινικής, έκλεισε και το Διαβητολογικό Ιατρείο, πράγμα πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι, όλοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που εξυπηρετούνταν από το Διαβητολογικό Ιατρείο, εδώ και μήνες αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες γιατρούς.