Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για τον ογκολογικό ασθενή
Παραμένουν υψηλά και συνεχώς
αυξάνονται τα ποσοστά καρκινοπαθών
στο Νομό Δράμας
► 1.446 άτομα επισκέφθηκαν το Ογκολογικό Ιατρείο Δράμας το 2022 και 341 το 2023
► Στις 550 ανέρχονται οι γυναίκες και 417 οι άνδρες από το σύνολο των 967 φακέλων που έχουν ανοιχτεί
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορά, ένα ακόμα συνέδριο για τον καρκίνο στη Δράμα, αναδεικνύει την μεγάλη αλήθεια: ότι τα ποσοστά των καρκινοπαθών στη Δράμα είναι ήδη υψηλά και ολοένα αυξάνονται.
Το ζήτημα αυτό, αναδεικνύεται αρχικά μέσα από τις δηλώσεις και τον απολογισμό του Ογκολόγου κ. Κασαράκη, ο οποίος διαχειρίζεται μόνος του μαζί με μια νοσηλεύτρια 967 φακέλους στο αντίστοιχο Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Δράμας κάθε Παρασκευή.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο για τον ογκολογικό ασθενή, το οποίο διοργανώθηκε για έβδομη χρονιά από την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, την Θωρακοχειρουργική Κλινική του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως και τη Β΄ Χημειοθεραπευτική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου, καθώς και με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
Κασαράκης: Αναγκαιότητα η Ογκολογική Μονάδα Χημειοθεραπείας
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Κασαράκης, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του το Ογκολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο Δράμας κάθε Παρασκευή, αναφέρει για πολλοστή φορά ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχτεί 967 καρτέλες ασθενών.
«Ένα μεγάλο μέρος αναφέρεται τους καρκίνους του πεπτικού που χειρουργούνται στη Δράμα, ενώ όσοι χρειάζονται χειρουργείο για τον θώρακα, πηγαίνουν στη Θωρακοχειρουργική Κλινική στο Θεαγένειο».
Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, υπάρχει πλέον μεγάλη και άμεση ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Μονάδας, ενώ εξαίρει τον ιατρό και βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, ότι «κατόρθωσε να πετύχει τη δημιουργία στο οργανόγραμμα Ογκολογικής Μονάδας Χημειοθεραπείας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών, το πήγαινε – έλα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Θα μπορεί πιστεύω να αντιμετωπιστεί πάνω από το 90% των περιστατικών. Ήδη έχει προκηρυχθεί μια θέση Ογκολόγου, αλλά ήταν άγονη, γιατί δεν υπήρχε αυτή η Μονάδα της Χημειοθεραπείας.
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Κατά την εισήγηση του απολογισμού του, ο κ. Κασαράκης αναφέρθηκε και σε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία από το Ογκολογικό Ιατρείο, τα οποία δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ν. Δράμας, όσον αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, συνολικά έχουν ανοιχτεί 967 φάκελοι. Μέσα στο 2022 έγιναν 1.446 επισκέψεις ασθενών, ενώ το 2023, μέχρι τις 31 Μαρτίου, οι επισκέψεις ήταν 341.
Όσον αφορά το φύλο του συνόλου των ασθενών, οι 550 ήταν γυναίκες (57%) και οι 417 άνδρες (43%).
Από τους 967 ασθενείς, οι 45 προέρχονται από την περιφέρεια της Δράμας (45%), οι 396 από την πόλη της Δράμας (41%), οι 79 από τον Νομό Καβάλας (8%), οι 41 από τον Νομό Σερρών (4) και οι 19 από άλλες περιοχές (2%).
Η ηλικία των ασθενών είναι κυρίως 60-69 ετών (157 γυναίκες και 112 άνδρες), 70-79 ετών (132 γυναίκες και 127 άνδρες), 80 ετών και άνω (117 γυναίκες και 107 άνδρες).
Υπάρχουν επίσης ασθενείς ηλικίας 50-59 (80 γυναίκες και 52 άνδρες), 40-49 ετών (43 γυναίκες και 9 άνδρες) και μικρότεροι των 40 ετών (6 άνδρες).
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Δράμα χειρουργήθηκαν οι 176 ασθενείς από αυτούς που προσήλθαν στο ιατρείο. Από αυτούς οι 89 ήταν με καρκίνο παχέος εντέρου, οι 14 με καρκίνο στομάχου, οι 22 με καρκίνο μαστού και οι 3 με καρκίνο παγκρέατος.
Οι υπόλοιποι που αντιμετωπίσθηκαν είχαν καρκίνους του δέρματος, χοληδόχου, μελανώματα, σαρκώματα, γυναικολογικούς καρκίνους και ουροποιητικού. Επίσης πάρθηκαν βιοψίες σε πολλούς ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και έτσι τέθηκε η διάγνωση.
Τα συχνότερα είδη καρκίνου που προσήλθαν στο Ογκολογικό Ιατρείο είναι τα εξής: Μαστός (244), Παχέος (208), Πνεύμονα (111), Ουροδόχου (35), Στομάχου ΚΟΣ, οισοφάγου (42), Ενδομητρίου (38), Ωοθήκης (22), Προστάτου (38), Νεφρού (30), Κεφαλής – τραχήλου (20), Εγκεφάλου (10), Παγκρέατος (30), Σαρκώματα (11), Μελάνωμα (9), Όρχεος (8).
Σαραφίδου: Δύο σημαντικά συνέδρια
Στον «Π.Τ.» μίλησε μάλιστα και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Σαραφίδου, η οποία αναφερόμενη στα δύο σημαντικά συνέδρια για τον καρκίνο που γίνονται στη Δράμα τονίζει:
«Και τα δυο συνέδρια, ξεκίνησαν δειλά – δειλά και έχουν πλέον καθιερωθεί να γίνονται στη Δράμα. Σε αυτά τα συνέδρια κάθε φορά έχει διαφορετικά τραπέζια με διαφορετικά θέματα και με πολύ ωραίες θεματικές. Οι θεματικές ενότητες είναι εμπλουτισμένες, μιλάνε για τις νέες θεραπείες, μιλάνε για τις εξατομικευμένες θεραπείες, για τους βιοδείκτες, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι αρχίζει σιγά-σιγά κι ένας απλός θεατής, ένας ασθενής, να καταλαβαίνει κάποια πράγματα, όσο κι αν τα λένε πολύπλοκα οι γιατροί. Είναι και η δουλειά τους αυτή, γιατί μιλάνε με όρους. Είναι σημαντικά, γιατί έρχονται γιατροί, γνωρίζονται με τους ασθενείς. Έχουμε την επαφή γιατρού και ασθενή. Είναι σημαντικό. Οι ασθενείς βρίσκουν πολλές φορές τους γιατρούς τους».
Όπως αναφέρει ακόμα η κα. Σαραφίδου, «μέσα απ’ αυτά τα συνέδρια, δίνεται πάντα έμφαση και στη θεματική για το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, για το τι θα γίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για να μπορέσει να έρθει ένας γιατρός Ογκολόγος. Λέμε ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον! Πώς θα δείξει ενδιαφέρον ένας Ογκολόγος όταν θα έρθει εδώ και ξέρει ότι έχει μόνο μια ημέρα Ογκολογική Κλινική! Όταν όμως γίνει Μονάδα, ο γιατρός θα δείξει ενδιαφέρον και θα έρθει. Δεν είναι μόνο υποσχέσεις, να υπόσχεται η Πολιτεία ή να μας λένε ότι μπήκε στο οργανόγραμμα. Το θέμα είναι να πιεστεί και να γίνει αυτή Μονάδα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τρόπος».