Παρανέστι
Ο περιβαλλοντικός «παράδεισος» της Δράμας
Ο καιρός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος ήταν ο ιδανικός για μία εξόρμηση στη φύση της περιοχής μας και δη στην παρανέστια γη, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβεί και να γνωρίσει παραδεισένια μέρη. Η επαφή με τη φύση του Παρανεστίου πέρα από την ηρεμία και ψυχική ευφορία που μας χάρισε απλόχερα, μας γέμισε με δύναμη για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα της πόλης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του Παρανεστίου δίνει την ευκαιρία σε όποιον το επισκεφθεί να «γευθεί» δράσεις που προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός. Το Παρανέστι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα γνωστότερα και πλέον παραδοσιακά χωριά στο νομό Δράμας. Τ’ όνομά του προέρχεται από τη σύνθεση της αρχαιοελληνικής φράσης «παρά τω Νέστω», που σημαίνει «δίπλα στον ποταμό Νέστο». Βρίσκεται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό, ιδίως για όσους αγαπούν τη φύση, το πράσινο και σίγουρα τις δραστηριότητες εκείνες που σχετίζονται με το ποτάμι, όπως, για παράδειγμα, το κανοέ καγιάκ, τοξοβολία, φλάινγκ φοξ.
Ιστορία
Η περιοχή του Παρανεστίου ήταν στην αρχαιότητα, τόπος όπου κατοικούσαν πολλές Θρακικές φυλές. Αργότερα, η περιοχή κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους. Υπάρχουν πλούσια ευρήματα στην περιοχή από τις εποχές αυτές, έως και το Βυζάντιο, όπως τάφοι με πλούσια κτερίσματα και οικιστικές εγκαταστάσεις. Το Νοέμβριο του 1373 ο Χατζή Εβρενός κατέκτησε την περιοχή και ακολούθησε μια μακρά Οθωμανική περίοδος. Οι Ελληνικοί πληθυσμοί σχεδόν εξαφανίστηκαν και μεταφέρθηκαν Τούρκοι και Γιουρούκοι από το Ικόνιο και τα Άδανα. Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, το Ελληνικό στοιχείο ουδέποτε εξαφανίστηκε από την περιοχή. Το 19ο αιώνα στην περιοχή προσέρευσαν πολλοί Ηπειρώτες από την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα και τονώθηκε έτσι ο Ελληνισμός. Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι συμμετείχαν στις προσπάθειες του Ελληνισμού κατά των Βουλγάρων. Σπουδαίοι Μακεδονομάχοι του Παρανεστίου, ήταν ο Αριστείδης Γραμμενίδης και ο Δημήτριος Πασσιάς. Τον 20ο αιώνα προσέφυγαν στο Παρανέστι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, τη δυτική Καπαδοκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Σημαντικές λεπτομέρειες για το Παρανέστι
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι έχει δικό του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Σε αυτό, o επισκέπτης θα γνωρίσει το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου, θα μάθει για τα διάφορα ζώα που έχουν ζήσει και ζουν στην περιοχή, θα μάθει για τα πετρώματα του ορυκτού πλούτου αλλά και γενικά για την δομή χαρακτηριστικών φυσικών οικοσυστημάτων όπως του δάσους του ρυακιού, της εκβολής, του θαμνότοπου, των αλπικών λιβαδιών.
Μουσειακό Εκθετήριο αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
Το μικρό λαογραφικό μουσείο του οικισμού της Πτελέας (τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας) αποτελεί έναν ενδιαφέροντα προορισμό γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και την καθημερινότητα του προσφυγικού ελληνισμού αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα. Στο χώρο του εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, κειμήλια, βιβλία και σπάνια έγγραφα που συλλέχτηκαν με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής. Όλα τα εκθέματα του μουσείου έχουν ανεκτίμητη συναισθηματική αξία για τους Πτελεώτες και συντηρούνται εθελοντικά από τα μέλη του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου Πτελέας «Άγιος Δημήτριος».
Το πράσινο κυριαρχεί παντού
Στο Παρανέστι βρίσκονται δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ελλάδας: το Δάσος Φρακτού και το Παρθένο Δάσος του Παρανεστίου. Από το 1980 και οι δύο βιότοποι έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία Φυσικού Πλούτου.
Ο Νέστος και οι παραπόταμοι
Δεκάδες μικροί και μεγάλοι παραπόταμοι του Νέστου διαβαίνουν το Παρανέστι, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο: το Διαβολόρεμα, ρέμα Φαρασινού, Αχλαδόρεμα, Αρκουδόρεμα, το ρεύμα Περιβλέπτου είναι τα πιο γνωστά από αυτά.
Καταρράκτες
Στο Δήμο Παρανεστίου υπάρχουν πολλοί φυσικοί καταρράκτες που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά δάση, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί όπως:
Κοντά στον Οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος βρίσκεται ο πρώτος καταρράκτης με ύψος πάνω από 15μ. ο Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο
Μετά την κοίτη του Αρκουδορέματος, μετά από διαδρομή 15 χλμ περίπου, βρίσκεται o μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων – ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτη της περιοχής ύψους 40μ, ο καταρράκτης Τραχωνίου – Διποτάμων
Δυο χιλιόμετρα πριν το Μεγάλο Λιβάδι και πλάι στις συστάδες ερυθρελάτης, το Σκοτεινό Ρέμα δημιουργεί τον ομώνυμο θαυμάσιο καταρράκτη του Σκοτεινού, κόβοντας κατακόρυφά ένα βράχο
Μετά τα Διπόταμα και με βόρεια κατεύθυνση βρίσκεται το Δάσος του Λεπίδα, όπου και μετά από διαδρομή 7 χλμ περίπου, συναντάμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής με 35μ ύψος τον Καταρράκτη του Λεπίδα
Σε βόρεια κατεύθυνση, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμασχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες, που μπορεί κάποιος να τους επισκεφθεί ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους 7μ, ο δεύτερος είναι ύψους 13μ και ο τρίτος είναι ύψους 70μ. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης με δύσκολη προσέγγιση περιοδικού ύψους 40μ και ένας πέμπτος περιοδικός καταρράκτης ύψους 80μ.
Το υδροθεραπευτήριο στα Θερμιά
Τα Θερμιά βρίσκονται βόρεια 25 χλμ από το Παρανέστι και αξίζει να τα επισκεφθείτε για το παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο τους το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες κτλ.
Παραδοσιακοί οικισμοί
Η Πρασινάδα είναι ένας παλαιός οικισμός ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων, 19 χλμ. από το Παρανέστι, σημαντικό αξιοθέατο της Πρασινάδας είναι η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η οποία λέγεται πως χτίστηκε στην θέση του παλαιότερου Βυζαντινού μοναστηριού. Η Πρασινάδα μαζί με τον οικισμό του Άνω Θόλου έχουν τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια στην περιοχή, επίσης παραδοσιακή αρχιτεκτονική εντοπίζουμε και στα σπίτια του Καπνόφυτου, της Κρήνης, του Χαλεπιού και του Αηδονόκαστρου.