Home > Νέα > Παρουσία του αλευρώδη του καπνού σε θερμοκήπια στην Π.Ε. Δράμας

Παρουσία του αλευρώδη του καπνού σε θερμοκήπια στην Π.Ε. Δράμας

Παρουσία του αλευρώδη του καπνού

σε θερμοκήπια στην Π.Ε. Δράμας

 

 

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του εντόμου αλευρώδη του καπνού (Bemisia tabaci) σε θερμοκήπια της περιοχής της Π.Ε. Δράμας, επισημαίνει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας.

Όπως τονίζεται σε σχετική οδηγία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το έντομο αλευρώδη του καπνού (Bemisia tabaci), διαπιστώθηκε η σε καλλιέργεια αγγουριάς θερμοκηπίου στην περιοχή της Δράμας, κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο (2019).

Το είδος του αλευρώδη που κατά κύριο λόγο απαντάται στα θερμοκήπια κηπευτικών της περιοχής είναι ο αλευρώδης των θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum). Είναι γνωστό από ελληνικές και διεθνείς πηγές ότι ο αλευρώδης του καπνού αποτελείται από πολλούς βιοτύπους (ή είδη) που έχουν αναπτύξει υψηλή ανθεκτικότητα σε πολλές ομάδες εντομοκτόνων (δ έως ι σχετικά).

Μεταξύ αυτών έχει συχνά διαπιστωθεί η ύπαρξη μεταβολικής διασταυρωτής ανθεκτικότητας που επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα αντιμετώπισης του εντόμου. Από την Υπηρεσία ελήφθησαν δείγματα νυμφών του εντόμου και απεστάλησαν στο Εργαστήριο Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπιών Φυτών και Αμπέλου (Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης) για την εξέταση ευαισθησίας του σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα από την ίδια καλλιέργεια ελήφθη δείγμα φυτών με ιολογικά συμπτώματα μωσαϊκού για να διαπιστωθεί η πιθανή παρουσία αλευρωδομεταδιδόμενων ιών και απεστάλη στο Μ.Φ.Ι. Από την ιολογική εξέταση δεν προέκυψε κάποιος ιός που μεταδίδεται από τον B. tabaci, αλλά ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς (CMV).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευαισθησίας, ο συγκεκριμένος πληθυσμός αλευρώδη του καπνού που εντοπίστηκε ήταν σημαντικά ανθεκτικός σε ορισμένα φ.π. που εξετάστηκαν και σχετικά μέτρια σε άλλα.

Εξετάστηκε η ευαισθησία στα εντομοκτόνα flupyradifurone, spiromesifen, thiacloprid και sulfoxaflor. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ήταν τα παρακάτω:

  • Για το flupyradifurone διαπιστώθηκε θνησιμότητα 64,7% στα ενήλικα και 100% στις προνύμφες 1ου σταδίου.
  • Στο spiromesifen διαπιστώθηκε θνησιμότητα (20%) στις νύμφες 2ου σταδίου. Η αποτελεσματικότητα κρίνεται χαμηλή.
  • Στο sulfoxaflor διαπιστώθηκε θνησιμότητα 73,3% στα ενήλικα.
  • Στο thiacloprid διαπιστώθηκε θνησιμότητα 17,8% στα ενήλικα. Η αποτελεσματικότητα κρίνεται χαμηλή.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:

Α) Χρήση εντομοστεγών δικτύων στα παράθυρα και τις οροφές, σε θερμοκήπια που έχουν προδιαγραφές για μία τέτοια χρήση.

Β) Βασική παράμετρος προστασίας της καλλιέργειας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός της παρουσίας αλευρωδών. Οι κίτρινες κολλητικές παγίδες αποκαλύπτουν την παρουσία των αλευρωδών νωρίτερα σε σχέση με τις επιτόπιες παρατηρήσεις της φυτείας από τους εργάτες. Επίσης, μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη του αλευρώδη ακόμη και όταν βρίσκεται σε πολύ χαμηλή πυκνότητα μέσα στη φυτεία (1 ενήλικο ανά 10 φυτά).

Είναι συνεπώς απαραίτητο οι καλλιεργητές να τοποθετήσουν κολλητικές παγίδες κίτρινου χρώματος με τη μορφή τεμαχίων (5- 6/στρ. 20X40 εκ.) ή ταινιών κατά μήκος των γραμμών φύτευσης, αμέσως μετά τη φύτευση, για την επισήμανση της παρουσίας των ενηλίκων του εντόμου. Οι παγίδες πρέπει να αντικαθίστανται συχνά ώστε να είναι εφικτή η εκτίμηση του επιπέδου συλλήψεων σε εβδομαδιαία βάση. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αφήνεται να γεμίσει όλη η επιφάνεια των παγίδων με έντομα.