Στις 13 και 14 Μαΐου
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Δράμας συμμετέχει στην αναβίωση
της Μάχης του Οχυρού Ρούπελ
Παρουσίαση διοράματος του Ελληνικού
Ερυθρού Σταυρού Δράμας με υλικό από το 1941
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Στην αναβίωση της Μάχης του Οχυρού Ρούπελ, θα συμμετέχει φέτος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Δράμας, με την παρουσίαση διοράματος, το διήμερο 13 και 14 Μαΐου, στις Σέρρες.
Τι θα δούμε στο Οχυρό Ρούπελ στις 13 και 14 Μαΐου
Αυτό το διήμερο, το Οχυρό Ρούπελ θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ιστορικό θεματικό πάρκο, όπου εκτός από την αναβίωση, θα λειτουργήσουν ποικίλες εκθέσεις μέσα και έξω από τις στοές του Οχυρού, ζωντανά διοράματα ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (1950-1955), ενώ θα υπάρξουν αεροπορικές επιδείξεις του F 16 Ζευς.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Δράμας, θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο, παρουσιάζοντας στο κοινό φωτογραφικό υλικό και ιστορικά στοιχεία της εποχής εκείνης, και της συμβολής του στα ελληνικά στρατεύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, επιμελείται ο Δήμος Σιντικής, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Μακεδονίας Θράκης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας και το γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του
Η προσφορά των Εθελοντριών Αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην χώρα μας είναι γνωστή. Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παρουσιάσει σχετικό διόραμα, όπου θα εκτεθούν γνήσιες στολές Αδελφών Νοσοκόμων της εποχής.
Παράλληλα, θα πληροφορηθούμε για την ηρωική ιστορία της Εθελόντριας Αδελφής του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας, Αναστασίας Εφραιμίδου, που έχασε την ζωή της πιστή στο καθήκον, όταν το πλωτό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΗ», που μετέφερε τραυματίες από την Μάχη των Οχυρών από Καβάλα προς Πειραιά, βυθίστηκε στις 12-4-1941, αφού χτυπήθηκε με τρεις βόμβες από εχθρικό αεροσκάφος αργά την προηγούμενη νύχτα στην περιοχή του ακρωτηρίου Κάβο-Ντόρο ανοιχτά της Άνδρου.
Η πρόεδρος του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας, μιλάει για την ιστορία του
Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας, κα. Νίνα Παπαδοπούλου, προκειμένου να μας μιλήσει για τη συμβολή και το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για το πλήγμα που δέχτηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τον βομβαρδισμό του πλωτού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΗ».
«Ο Ερυθρός Σταυρός της Δράμας, το 1941 μεταξύ άλλων είχε και μια νοσηλεύτρια, την 20χρονη τότε Αναστασία Εφραιμίδου. Κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ρούπελ, μεταφέρθηκαν από το Οχυρό προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Δράμας τραυματίες φαντάροι, και κατόπιν με το πλωτό Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού «ΑΤΤΙΚΗ», επιβιβάστηκαν στην Καβάλα, οι τραυματίες και οι συνοδοί, οι γιατροί και οι Ερυθροσταυρίτισσες, ώστε να τους μεταφέρουν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Πειραιά.
Στην πορεία, ενώ κατευθυνόταν το «ΑΤΤΙΚΗ» προς τον Πειραιά, το οποίο έφερε στο εξωτερικό του τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού, βομβαρδίστηκε από τρεις βόμβες, στην πρύμνη, στην πλώρη και στο κέντρο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να πνιγούν οι επιβαίνοντες.
Από το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού της Δράμας, στο «ΑΤΤΙΚΗ» βρισκόταν η 20χρονη νοσηλεύτρια Αναστασία Εφραιμίδου.
Λόγω αυτού του γεγονότος, μας τιμούν στην φετινή αναβίωση του Οχυρού Ρούπελ. Εμείς από την πλευρά μας, θα έχουμε ένα εκθεσιακό περίπτερο στο Οχυρό Ρούπελ, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά φωτογραφίες εκείνης της εποχής, την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν αυθεντικές στολές και φορεία του Ερυθρού Σταυρού, από εκείνη την εποχή», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.
Η Μάχη των Οχυρών, 6-10/4/1941
Μετά το 1935, οι ελληνικές κυβερνήσεις και το ΓΕΣ λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με την γειτονική Βουλγαρία, έθεσαν σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο οχύρωσης των βόρειων συνόρων της χώρας.
Η διάθεση κονδυλίων έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες – η ολοκλήρωση των αναγνωρίσεων και ο καθορισμός των περιοχών κατασκευής των έργων – με αποτέλεσμα το 1936 να ξεκινήσουν με πλήρη μυστικότητα οι εργασίες κατασκευή της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά».
Στις 28/10/1940, η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου βρήκε όλα σχεδόν τα έργα ολοκληρωμένα. Τα 21 Οχυρά συγκροτήματα, από το Μπέλλες έως την Ροδόπη, κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση πιθανής εισβολής από την Βουλγαρία και κανείς τότε δεν φανταζόταν πως θα χρησιμοποιούνταν τελικά για να αποτρέψει την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της εποχής, τη ναζιστική Γερμανία, να εισβάλλει στην Ελλάδα.
Ο νικηφόρος πόλεμος στην Αλβανία, στέρησε μεγάλες δυνάμεις, πυρομαχικά και τρόφιμα από τα 21 Οχυρά. Έτσι, παραμονές της γερμανικής επίθεσης (6/4/1941) το προσωπικό με το οποίο ήταν επανδρωμένα αντιστοιχούσε στο 1/3 της προβλεπόμενης δύναμης.
Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι λιγοστοί Έλληνες υπερασπιστές κατάφεραν – σε πολλά Οχυρά – να αποκρούσουν με επιτυχία τις εχθρικές επιθέσεις, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους εισβολείς. Και ήταν τόσο γενναία η αντίσταση αυτή, που ανάγκασε τους Γερμανούς – αφού τα παρέκαμψαν τελικά και κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη μέσω … Σκοπίων – να αποδώσουν τιμές στους ‘Έλληνες μαχητές. Πρωτόγνωρο γεγονός, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρά τη μικρή διάρκεια (6-10/4/1941) η «Μάχη των Οχυρών», αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αυτοθυσίας του Ελληνικού Στρατού, που προκάλεσε τον θαυμασμό των συμμάχων του αλλά και τον σεβασμό των αντιπάλων του.
Η καθυστέρηση δε που προκλήθηκε ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τις μετέπειτα εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στο υπ΄ αριθμ. 170 απόρρητο έγγραφο των αρχείων της Νυρεμβέργης «…Η επιβράδυνσις υπό της Ελλάδος της κατά της Ρωσίας επιθέσεως υπήρξεν ολεθρία δια τον αγώνα του Άξονος».