Home > νέα > Παρουσίαση των σημαντικών εργασιών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας σε Διεθνή Συνέδρια Από τον καθηγητή Φυσικής κ. Συμεών Σαχινίδη

Παρουσίαση των σημαντικών εργασιών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας σε Διεθνή Συνέδρια Από τον καθηγητή Φυσικής κ. Συμεών Σαχινίδη

Από τον καθηγητή Φυσικής κ. Συμεών Σαχινίδη

Παρουσίαση των σημαντικών

εργασιών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

σε Διεθνή Συνέδρια

 

ΣΕ ΜΙΑ σειρά από σημαντικά συνέδρια θα συμμετέχει τις επόμενες ημέρες, ο καθηγητής Φυσικής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαχινίδης, προκειμένου να παρουσιάσει το σημαντικό έργο που υλοποιεί με τους μαθητές τους, αλλά και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του. Να σημειωθεί επίσης, ότι  ο κ. Σαχινίδης, είναι Πυρηνικός Φυσικός, τέως Ερευνητής Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, στις 4 Απριλίου και ώρα 19.30, θα συμμετάσχει στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτικής των Επιστημών μέσω σύγχρονων Τεχνολογιών που θα γίνει στην Καβάλα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του ιδιαιτέρως επιτυχημένου σεισμογράφου που έχει κατασκευαστεί στο σχολείο και καταγράφει σεισμούς σε πραγματικό χρόνο. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ν. Τσάγκα του ΔΠΘ στο Τμήμα του οποίου ο κ. Σαχινίδης ήταν ερευντής.

Μάλιστα η ακριβής καταγραφή του εν λόγω σεισμογράφου είναι τόσο επιτυχημένη, που ακόμα και ο γνωστός μας καθηγητής του ΑΠΘ κ. Παπαζάχος έχει κάνει ειδική παρουσίαση γι’ αυτόν.

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Σαχινίδης, «η μελέτη των σεισμών μέσω της σεισμολογίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές των θετικών επιστημών, συνδυάζοντας τη φυσική, τα μαθηματικά και τη γεωλογία. Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών εργαλείων και των τεχνολογικών υποδομών επιτρέπει πλέον την κατανόηση των σεισμικών φαινομένων από το σχολικό περιβάλλον έως και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η μετάβαση από τον σχολικό σεισμογράφο στα επαγγελματικά συστήματα παρακολούθησης επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων σεισμών σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την κατανόηση των σεισμικών φαινομένων και συμβάλλοντας στην έρευνα για τη σεισμική δραστηριότητα και την πρόληψη. Τα σύγχρονα δίκτυα σεισμογράφων παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την ταυτοποίηση των σεισμικών εστιών και την ενημέρωση του κοινού».

Σημειώνει επίσης, ότι, «στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι η καταγραφή  όλων  των σεισμών  στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα στην Δράμα και στο Άγιο Όρος.

Όλα τα στοιχεία που καταγράφουμε, αποθηκεύονται στο σχολείο σε μια βάση δεδομένων, κοινοποιούνται στο δίκτυο παγκόσμιο δίκτυο σεισμικών δεδομένων, IRIS, και είναι στην διάθεση όλων για παραπέρα έρευνα. Η ανάλυση στατιστικών σεισμικών δεδομένων μπορεί να προβλέψει την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού σε μια περιοχή χωρίς να προσδιορίζονται βέβαια ακριβώς το μέγεθος, ο χρόνος εκδήλωσης και το επίκεντρο του σεισμού».

Αιθυλική αλκοόλη

Επίσης, στις 13 Απριλίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις ιδιότητες της αιθυλικής αλκοόλης από το μάθημα της Β΄ Λυκείου μέσω μιας εκπαιδευτικής μεθοδολογίας τύπου STEM με πρωτοποριακές μεθόδους όπως το laser που έχει κατασκευάσει ο κ. Σαχινίδης με μαθητές του, αλλά και με τη μέθοδο με το κυανό τρυπάνιο, η οποία είναι και ιδιαίτερα εξειδικευμένη. Πρόκειται για μια μέθοδο, η οποία μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε ζωντανά τα βακτήρια σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια, αποκαλύπτοντάς μας κάποια χαρακτηριστικά τους.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, «πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα η οποία δείχνει ότι το πιο αποτελεσματικό απολυμαντικό είναι αυτό που έχει 70% αιθυλική αλκοόλη».

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες STEM

Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι, ένα μέρος από τη δουλειά που γίνεται στο 1ο ΕΠΑΛ θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο που θα διοργανωθεί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας στο επόμενο διάστημα.

Μια εργασία έχει να κάνει με διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες STEM σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό τον προσανατολισμό των μαθητών στην κατανόηση των δύσκολων εννοιών μέσω πειραματικών δραστηριοτήτων.

Στο τέλος αυτών των δραστηριοτήτων, ζητήθηκε από τα παιδιά μέσω ενός ερωτηματολογίου να πουν αν το βρίσκουν ενδιαφέρον και θετικά απάντησε το 95% των μαθητών. Εδώ φάνηκε ότι το λέιζερ είχε τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των παιδιών και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η δουλειά αυτή θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο, μαζί με τον κ. Μαρμάρη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Μ’ αυτές τις πειραματικές δραστηριότητες, ανακαλύψαμε ότι αυτά τα βακτήρια, μπορούν να προσανατολιστούν με κάποια δικά μας μαγνητικά πεδία και αυτό άνοιξες νέους ορίζοντες για νέες επιστήμες, όπως η νανοϊατρική. Αυτά τα βακτήρια με τις μαγνητικές ιδιότητες να προσανατολίζονται σε μαγνητικά πεδία, σημαίνει ότι κάποια από αυτά περιέχουν μαγνήτες. Σύμφωνα και με έρευνες ξένων χωρών, μπορούμε να τα φορτώσουμε με κάποια φάρμακα και να στοχεύσουμε καρκινικούς όγκους», σημειώνει ο κ. Σαχινίδης.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «το λέω γιατί αυτά τα βακτήρια τα οποία μπορούμε εμείς να τα καλλιεργήσουμε και να μετατρέψουμε σε μια αποστολή φαρμάκων και βρίσκει μεγάλη ζήτηση, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας καθώς αυτά τα φάρμακα απελευθερώνονται στη βλάβη».

Μάλιστα, αυτό το ιατρικό κομμάτι θα παρουσιαστεί με μια επιπλέον επιστημονική ειδίκευση στην πανεπιστημιακή κλινική της Ραδιολογίας της Παβίας μαζί με τον κ. Παντελή Ζεμπεκάκη Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ με επιστημονική ειδίκευση στην Εσωτερική Παθολογία.