«2ο Λύκειο Δράμας 1945-2022»
Παρουσιάζεται αύριο το βιβλίο
για την ιστορία του 2ου Λυκείου Δράμας
από την ίδρυσή του το 1945 μέχρι και σήμερα
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Δράμας και συγγραφέας του βιβλίου κ. Κόλτσης
► Ένα σχολείο που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας των Άγγλων, ως Νοσοκομείο ενώ έμεινε γνωστό ως «Γυμνάσιο Θηλέων» Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΥΡΙΟ Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 18.30, στο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου Δράμας, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Λυκείου κ. Χρήστου Σ. Κόλτση με τίτλο: «2ο Λύκειο Δράμας 1945 – 2022».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οσελότος», και αναφέρεται στην ιστορία του σχολείου από την ίδρυσή του μέχρι και πρόσφατα, το 2022.
Κατά την εκδήλωση παρουσίασης, θα προλογίσουν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας Δρ. Σπύρος Κιουλάνης και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Σταύρος Κόλτσης.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» για το βιβλίο του ο κ. Χρήστος Κόλτσης, επισημαίνει ότι το βιβλίο αφορά στην ιστορία του σχολείου, «από τότε που ιδρύθηκε το 1945 μέχρι και το 2022».
Όπως εξηγεί ο κ. Κόλτσης, «προσπάθησα να συνδέσω την ιστορία ίδρυσης του σχολείου με την γενικότερη κατάσταση οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική της Δράμας, από την αρχή του 20ου αιώνα, μέχρι την ημερομηνία της ίδρυσης. Το πώς ήταν η εικόνα της Δράμας εκείνη την εποχή και εκπαιδευτικά, αλλά και από άλλες απόψεις».
Τονίζει ακόμα ο ίδιος ότι, «ξεκινάει με τις δράσεις του από την ίδρυσή του το 1945 και μετά. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Έχει να κάνει με τη ζωή και τη δράση του σχολείου από την ίδρυσή του μέχρι και την αρχή της δικτατορίας, η δεύτερη περίοδος αναφέρεται στη διάρκεια της δικτατορίας και η τρίτη αναφέρεται από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης η εξέλιξη του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και σε διάφορα ιστορικά στοιχεία του σχολικού πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σχολείο είχε μετατραπεί μάλιστα σε Νοσοκομείο, παλαιότερα, ήταν στρατώνας των Άγγλων, ενώ περιλαμβάνονται και πολλά άλλα στοιχεία».
Ερωτώμενος για το ποια ήταν η αφορμή να γράψει αυτό το βιβλίο, ο κ. Κόλτσης σημειώνει ότι «η ιδέα γεννήθηκε μέσα μου όταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο σχολείο από το 2017, εξερευνώντας τα αρχεία του σχολείου, έπεσε η ματιά μου σε ένα φάκελο που έγραφε, αρχείο Γυμνασίου Θηλέων. Έτσι, κάτι με ώθησε, να ασχοληθώ με την ιστορία του σχολείου, η οποία δεν υπήρχε πουθενά, ενώ υπήρχε μεγάλη ιστορία για το Γυμνάσιο Αρρένων και δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο για το Γυμνάσιο Θηλέων. Έτσι θέλησα να γράψω κάτι για την ιστορία των ανθρώπων που δούλεψαν και φοίτησαν σ’ αυτό, αλλά και να μείνει ως παρακαταθήκη για ένα σχολείο που σιωπηλά και αγόγγυστα επιτελεί το έργο του, χωρίς ποτέ κανείς να το προσέξει, ενώ κάνει σημαντικό έργο».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ήταν απόφοιτος του 2ου ΓΕΛ.