Home > νέα > Πάσχα στα μοναστήρια του Παγγαίου και της Σίψας στο Νομό Δράμας

Πάσχα στα μοναστήρια του Παγγαίου και της Σίψας στο Νομό Δράμας

Πάσχα στα μοναστήρια

του Παγγαίου και της Σίψας

στο Νομό Δράμας

 

 

ΤΟ ΠΑΣΧΑ, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Το Πάσχα, σήμερα, σηματοδοτεί τα Θεία Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας του Χριστού πριν από την Σταύρωση και την Ανάσταση.

Το Πάσχα, που εορτάζεται πάντα στις αρχές της Άνοιξης, αποτελεί την πλέον κατανυκτική εορτή του Χριστιανισμού. H Μεγάλη Εβδομάδα ακολουθεί την περίοδο νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία προετοιμάζει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου την Κυριακή του Πάσχα. Η Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Σημαντικό ρόλο στις εορτές του Πάσχα, έχει η ελληνική ορθόδοξη παράδοση, η οποία συναντάει την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης.

Η Μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας

Στη Δράμα, με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάζεται το Πάσχα σε μια από τις πλέον αρχαιότερες μονές, όπως αυτή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Βρίσκεται στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, και εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας.

Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πάμπολλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και με όραμα που είδε από άγγελο εκ της Παρθένου, ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει εκεί κοντά μοναστικό οικισμό ο επίσκοπος Φιλίππων Σώζων (5ο αιώνα) που εγκαταλείφθηκε.

Το επιβλητικό τετράγωνο (20 Χ 20 μέτρα) Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου διαθέτει όμορφο τέμπλο, ενώ το Ιερό Βήμα σώζεται από τον 11ο αιώνα. Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελιά των μοναζουσών, Τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου).

Μονή Αναλήψεως Του Σωτήρος – Ταξιάρχες (Σίψα)

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμας. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Ομολογητού.

Ο Άγιος Γεώργιος, ερχόμενος από την Αργυρούπολη του Πόντου (1930), εγκαθίσταται στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες) Δράμας. Το 1939 ξεκινά  την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, ο ναός της οποίας αφιερώνεται στην Ανάληψη του Σωτήρος.

Δίπλα στο ναό χτίζει το μικρό κελί του. Στο μοναστήρι αναπτύσσει θεόπνευστο και θεάρεστο ποιμαντικό έργο. Πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και από όλη την Ελλάδα καταφθάνει για να λάβει την ευχή του και να ζητήσει τη βοήθεια και τη νουθεσία του.  Από το 1959 όμως, έτος της Οσιακής κοιμήσεώς του, έως το 1970 η Ι. Μονή είχε εγκαταληφθεί.

Το 1970 με παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κυρός Διονυσίου επανδρώνεται και εγκαθίσταται γυναικεία αδελφότητα. Έκτοτε ο σωματικός και πνευματικός μόχθος της αδελφότητας, με τη βοήθεια του στρατού και τις ευλογίες του Οσίου Γεωργίου συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής και θεμελιώθηκε νέος Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Υπαπαντή  Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Μετά την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου το έτος 2006 και την αγιοκατάταξή του το 2008, πλήθος ευλαβών προσκυνητών καταφθάνουν να προσκυνήσουν τα Ιερά λείψανα του Αγίου, ζητώντας τη βοήθειά του.